Radnici migranti napuštaju Floridu zbog novog zakona o imigraciji

Radnici migranti napuštaju Floridu zbog novog zakona o imigraciji

USCIS – Produženi rokovi za dostavu dodatnih dokumenata i dokaza
USCIS će od sada ubrzano obradjivati H-1B vize
Od srede počinju prijave za lutriju za Zelenu Kartu 2022. Evo kako da aplicirate

Subota je označila stupanje na snagu kontroverznog zakona Floride koji je izazvao mnogo rasprava i protesta širom države. Ovaj zakon, deo sveobuhvatne reforme imigracije koju je potpisao republikanski guverner Floride i predsednički kandidat Ron DeSantis u maju, izazvao je nezadovoljstvo mnogih i podstakao neke imigrante da razmotre mogućnost napuštanja države.

Jedno od ključnih ograničenja novog zakona je prestanak priznavanja vozačkih dozvola izdate imigrantima bez dokumenata iz drugih država. Ovo je izazvalo veliku zabrinutost među imigrantskim radnicima koji se bave turizmom, ugostiteljstvom i poljoprivredom. Osim toga, zakon uvodi stroge kazne za one koji pokušavaju unajmiti ili prevoziti imigrante bez dokumenata, uključujući i članove porodica.

Jedan od kontroverznih zahteva novog zakona je obaveza bolnica koje primaju sredstva Medicaid-a da proveravaju imigracioni status pacijenta. Ova odredba je izazvala zabrinutost među zagovornicima prava imigranata, koji tvrde da će otežati pristup zdravstvenoj zaštiti mnogim ljudima.

Ron DeSantis tvrdi da je ovaj zakon neophodan zbog onoga što smatra neuspehom Bajdenove administracije da obezbedi granicu. Kritičari, međutim, osporavaju ovu tvrdnju i optužuju DeSantisa da koristi imigraciju kao političko pitanje kako bi stekao popularnost kod konzervativnih birača.

Za radnike u poljoprivredi poput Ofelije Aguilar, koja nema dokumente, ali ima decu koja su državljani SAD, novi zakon izaziva strah od razdvajanja porodice. Ona je izjavila: “Neću ostaviti sina iza sebe. Ako odem, moj sin ide sa mnom“. Ova izjava jasno oslikava očaj i zabrinutost mnogih imigranata koji su suočeni sa neizvesnom budućnošću zbog novog zakona.

Prema procenama Instituta za politiku Floride, gotovo 10% radnika u najintenzivnijim industrijama Floride nema dokumente, što ostavlja poslodavce i radnike u neizvesnosti u vezi sa budućim posledicama ovog zakona.

Zakon o imigraciji samo je jedan od preko 200 zakona koje je Ron DeSantis potpisao, a koji su stupili na snagu u subotu i imaju uticaj na oblasti kao što su abortus, obrazovanje i oružje. Ovi zakoni izazivaju podeljene reakcije u društvu i nastavlja se intenzivna debata o njihovim implikacijama na različite segmente stanovništva Floride.

Uprkos otporu i protestima, zakon o imigraciji ostaje na snazi, ostavljajući mnoge imigrante u neizvesnosti i pitanju njihovih prava i budućnosti. Kako se situacija bude razvijala, očekuje se da će se rasprava i aktivizam nastaviti dok se stanovnici Floride bore za svoje pravo na jednakost i pravičnost.

Izvor: Cbsnews.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0