Rate za automobile najskuplje u istoriji SAD. Rekordan broj Amerikanaca kasni sa uplatama

Rate za automobile najskuplje u istoriji SAD. Rekordan broj Amerikanaca kasni sa uplatama

Bajden će odmah nakon inauguracije predstaviti osmogodišnji imigracioni plan za ilegalne imigrante
Potreban vam je website, marketinskg? VICE SEO Miami
Da li ste znali da je Miami Beach je bio kamp za obuku vojnika u 2.svetskom ratu?

Oduzimanja automobila rastu dok se Amerikanci i dalje bore sa visokim cenama i inflacijom

Sve veći broj Amerikanaca zaostaje u plaćanju automobila, što je zlokobni znak za američku ekonomiju jer visoke cene automobila i uporna inflacija opterećuju kućne budžete.

Prosečna mesečna rata za lizing novog automobila u 2022. godini iznosila je $773, u poređenju sa $659 godinu dana ranije.

Oduzimanje automobila je počelo u ranim danima pandemije kada je vlada poslala milionima Amerikanaca stimulativne čekove. Ali ona su progresivno rasla jer su visoke cene polovnih i novih automobila podjednako primorale potrošače da uzimaju veće kredite.

U decembru je procenat kupaca polovnih automobila koji su kasnili najmanje 60 dana sa svojim računima popeo se na 5,67%, što je značajno povećanje u odnosu na sedmogodišnji minimum od 2,58% u aprilu 2021, prema Fitch Ratings. To je najveća stopa Amerikanaca koji se bore da plate rate za svoje automobile od finansijske krize 2008. godine.

Cene polovnih i novih vozila porasle su prošle godine kao rezultat nestašice poluprovodnika, kao i drugih poremećaja u globalnom lancu snabdevanja izazvanih COVID-om 19. Iako je bilo manje proizvedenih automobila, potražnja potrošača je ostala jaka, što je dovelo do povećanja cena.

Cene su počele da opadaju krajem 2022. godine, ali prosečna cena novog automobila je i dalje blizu 50.000 dolara – rekord.

Brzo rastuće kamatne stope pogoršale su neizvesnost zbog viših cena automobila.

Prosečna stopa novih auto kredita je skočila na 8,02% u decembru, u odnosu na 5,15% pre godinu dana, prema Cox Automotive-u. To je, u kombinaciji sa višim cenama štapa, gurnulo dostupnost novih vozila na najniži nivo u 2022.godini.

Za mnoge Amerikance, rastuće kamate i visoke cene automobila gurnule su njihove mesečne uplate iznad 1.000 dolara.

U stvari, procenat potrošača koji plaćaju najmanje 1.000 dolara mesečno za svoje automobile porastao je na rekordni iznos u poslednja tri meseca 2022. godine, prema podacima Edmunds.com, onlajn resursa za inventar automobila i informacije. Oko 16% potrošača koji su finansirali novi automobil u četvrtom kvartalu imaju plaćanja koja su toliko skupa, u odnosu na 10,5% pre godinu dana.

To takođe povećava opasnost od nevolja u automobilskoj industriji, ukoliko potrošači ne plate svoje kredite.

 

Izvor: Foxbusiness.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0