Razmišljate o investiranju? Evo 6 najboljih investicija za početnike

Razmišljate o investiranju? Evo 6 najboljih investicija za početnike

Dva bara iz Majamija među 50 najboljih u Americi
Da li ilegalni imigranti koji žive u SAD mogu da pobede u igrama na sreću?
Evo u koje sve države širom sveta Amerikanci mogu trenutno da putuju i pod kojim uslovima

Sa berzama i naizgled svim drugim vrstama imovine u procvatu, početnici bi mogli biti željni da urone svoje prste u vode ulaganja.

Međutim, pre bilo kakvog ulaganja, važno je da novi investitori znaju kakva je njihova tolerancija na rizik. Određene investicije nose veći rizik od drugih i ne želite da budete iznenađeni nakon što ste uložili. Razmislite o tome koliko dugo možete bez novca koji ćete uložiti i da li vam je prijatno da mu ne pristupate nekoliko godina ili duže.

Evo nekoliko najboljih ideja investicionih ideja za one koji tek počinju.

#1 Štedni računi visokog prinosa

Ovo može biti jedan od najjednostavnijih načina da povećate povraćaj novca iznad onoga što zarađujete na uobičajenom tekućem računu. Štedni računi sa visokim prinosom, koji se često otvaraju preko internet banke, imaju tendenciju da u proseku plaćaju veću kamatu od standardnih štednih računa, a daju klijentima redovan pristup svom novcu.

Ovo može biti odlično mesto za parkiranje novca koji štedite za kupovinu  u narednih nekoliko godina ili samo zadržite u slučaju nužde.

#2 Depozitni sertifikati (CD-ovi)

CD-ovi su još jedan način da zaradite dodatnu kamatu na svoju štednju, ali će vezati vaš novac duže od štednog računa sa visokim prinosom. Možete kupiti CD za različite vremenske periode kao što su šest meseci, jedna godina ili čak pet godina, ali obično ne možete da pristupite novcu pre nego što CD sazre bez plaćanja kazne.

Oni se smatraju izuzetno sigurnim i ako ga kupite preko federalno osigurane banke, pokriveni ste do 250.000 dolara po deponentu, po kategoriji vlasništva.

#3 401(k) ili drugi plan za penzionisanje na radnom mestu

Ovo može biti jedan od najjednostavnijih načina da započnete ulaganje i dolazi sa nekim velikim podsticajima koji bi vam mogli koristiti sada i u budućnosti. Većina poslodavaca nudi da iz svoje redovne plate uskladite deo onoga što ste pristali da uštedite na penziju. Ako vaš poslodavac nudi takav plan , a vi ne učestvujete u planu, odbijate besplatan novac.

U tradicionalnom 401(k)s, doprinosi se daju pre oporezivanja i rastu bez poreza do starosne granice za penzionisanje. Neki poslodavci nude Roth 401(k)s, koji dozvoljavaju da se doprinosi daju nakon oporezivanja. Ako izaberete ovu opciju, nećete plaćati porez na isplate tokom penzionisanja.

Ovi planovi za penzionisanje na radnom mestu su sjajni alati za uštedu jer su automatski kada napravite početne izbore i omogućavaju vam da dosledno ulažete tokom vremena. Možete čak izabrati da investirate u zajedničke fondove sa ciljnim datumom, koji upravljaju svojim portfeljima na osnovu određenog datuma penzionisanja. Kako se približavate ciljnom datumu, alokacija fonda će se pomeriti sa rizičnije imovine kako bi se obuhvatio kraći horizont ulaganja.

#4 Zajednički fondovi

Zajednički fondovi daju investitorima priliku da ulažu u korpu akcija ili obveznica (ili druge imovine) koju možda neće moći lako da izgrade sami.

Najpopularniji zajednički fondovi prate indekse kao što je S&P 500, koji se sastoji od oko 500 najvećih kompanija u američkim indeksnim fondovima, obično dolaze sa veoma niskim naknadama za investitore fondova, a povremeno i bez naknade. Ovi niski troškovi pomažu investitorima da zadrže veći deo prinosa sredstava za sebe i mogu biti odličan način za izgradnju bogatstva tokom vremena.

#5 ETF-ovi

Fondovi kojima se trguje na berzi, ili ETF (Exchange-traded funds), slični su zajedničkim fondovima po tome što drže korpu hartija od vrednosti ali trguju tokom dana na isti način na koji bi to činila berza. ETF-ovi ne dolaze sa istim minimalnim investicionim zahtevima kao zajendički fondovi, koji obično koštaju nekoliko hiljada dolara. ETF-ovi se mogu kupiti po ceni jedne akcije plus sve naknade ili provizije povezane sa kupovinom, mada možete početi sa još manje ako vaš broker dozvoljava delimično ulaganje u akcije.

I ETF-ovi i zajendički fondovi su idealna imovina za držanje na računima sa povlašćenim porezom kao što su 401(k)s i IRAs.

#6 Pojedinačne akcije

Kupovina akcija pojedinačnih kompanija je najrizičnija opcija ulaganja o kojoj se ovde govori, ali može biti i jedna od najisplativijih.

Ali pre nego što počnete da trgujete, trebalo bi da razmislite da li kupovina akcija ima smisla za vas. zapitajte se da li ulažete na duži rok, što generalno znači najmanje pet godina, i da li razumete posao u koji ulažete. Akcije se procenjuju svake sekunde trgovačkog dana i zbog toga se ljudi često uvlače u kratkoročni trgovački mentalitet kada poseduju pojedinačne akcije.

Međutim, deonice su delimični vlasnički udeo u stvarnom poslu i vremenom će vaše bogatstvo rasti zajedno sa bogatstvom osnovne kompanije u koju ste uložili. Ako se ne osećate spremnim i ako smatrate da nemate potrebnu ekspertizu ili hrabrost da trgujete pojedinačnim akcijama, razmislite o raznovrsnijem pristupu koji nude zajednički fondovi ili ETF.

Zašto bi trebalo da počnete da investirate?

Ulaganje je ključno ako želite da održite kupovnu moć svoje ušteđevine i postignete dugoročne finansijske ciljeve poput penzionisanja ili izgradnje bogatstva. Ako pustite da vaša ušteđevina leži na tardicionalnom bankovnom računu uz malu ili nikakvu kamatu, na kraju će inflacija smanjiti vrednost vašeg teško zarađenog novca. Ulaganjem u sredstva kao što su akcije i obveznice, možete osigurati da vaša ušteđevina bude u toku sa inflacijom ili je čak i nadmašuje.

Kratkoročne investicije kao što su štedni računi sa visokim prinosom ili zajednički fondovi tržišta novca vam mogu pomoći da zaradite više na svojoj ušteđevini dok radite na velikoj kupovini kao što je automobil ili učešće na nekretnini poput kuće. Akcije i ETF-ovi se smatraju boljim za dugoročne ciljeve poput penzionisanja jer nose dodatni rizik, ali je veća verovatnoća da će zaraditi bolje prinose tokom vremena.

Važna razmatranja za nove investitore:

  • Tolerancija na rizik: Pre nego što počnete da ulažete, želećete da razumete sopstvenu toleranciju na rizik. Nestalne investicije kao što su akcije mogu učiniti nekim ljudima da se osete loše kada padnu, što može dovesti do toga da prodate u najgorem mogućem momentu. Poznavanje vaše tolerancije na rizik će vam pomoći da odaberete investicije koje vam najviše odgovaraju
  • Finansijski ciljevi: Postavite kratkoročne i dugoročne ciljeve koje želite da postignete štednjom i i ulaganjem. Razumevanje vaših ciljeva će vam pomoći da razvijete solidan plan.
  • Aktivan ili pasivan: Takođe ćete morati da odlučite da li želite da budete pasivni ili aktivni investitor. Pasivni investitor obično poseduje imovinu poput diverzifikovanih zajedničkih fondova ili ETF-ova koji naplaćuju niske naknade, dok aktivni investitor može izabrati pojedinačne investicije ili zajedničke fondove koji imaju za cilj da nadmaše tržište. Studije su pokazale da pasivno ulaganje vremenom nadmašuje aktivno ulaganje.
  • Uradite sami ili unajmite nekoga: Takođe možete izabrati da upravljate sopstvenim ulaganjima preko online brokera ili finansijskog savetnika da vam pomogne. Verovatno ćete imati niže troškove ako to uradite sami, ali savetnik može biti od pomoći onima koji tek počinju.
  • Porezi: Ako posedujete ulaganja u individualni ili zajednički račun, verovatno ćete morati da platite porez na kamate, dividende i kapitalnu dobit koju zaradite. Ove poreze možete izbeći tako što ćete posedovati ulaganja u račune za penzionisanje sa povlašćenim porezom, kao što je IRA.

Koliko novca je potrebno za početak ulaganja?

Dobra vest je da vam nije potrebno mnogo novca da biste počeli da ulažete. Većina online brokera nema minimum računa da bi započeli, a neki nude delimična ulaganja za one koji počinju sa malim iznosima u dolarima. Za samo nekoliko dolara možete kupiti ETF-ove koji vam omogućavaju da izgradite raznolik portfolio akcija. Platforme za mikro ulaganja će vam čak omogućiti da zaokružite kupovine izvršene putem debitne kartice kao način da započnete investiranje.

Zaključak

Ako tek počinjete u svetu investicija, obavezno razmotrite svoju toleranciju na rizik i koji su vaši finansijski ciljevi pre nego što uložite novac u investiciju. Neke od njih, kao što su štedni računi sa visokim prinosom, omogućavaju brz pristup novcu ako se pojave hitni slučajevi. U međuvremenu, akcije bi verovatno trebalo da budu deo dugoročnog investicionog plana.

Mnogi investitori početnici se takođe obraćaju robo-savetnicima, gde algoritam automatski bira i upravlja raznovrsnim portfoliom fonodva kojima se trguje na berzi (ETF) za vas, na osnovu vaših individualnih finansijskih potreba i apetita za rizikom.

 

Izvor: Bankrate.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0