Razmišljate o kupovini stana u inostranstvu? Evo pet načina da finansirate kupovinu nekretnine van Amerike

Razmišljate o kupovini stana u inostranstvu? Evo pet načina da finansirate kupovinu nekretnine van Amerike

Kako pronaći besplatnog imigracionog advokata i jeftinu pravnu pomoć u Americi
Države u SAD sa najvećim brojem poslova na daljinu. Evo gde se nalazi Florida
Više nije dovoljno biti “samo” bogat: Milijarderi iz Majamija proteruju milionere iz Indian Creeka

Vlastiti stan na peščanim obalama neke tropske destinacije ili novi dom u glavnom gradu Srbije može biti  primamljiva ideja, ali većina tržišta nekretnina izvan Sjedinjenih Država podrazumeva – samo gotovinu. Kako možete finansirati kupovinu kuće ili investicione nekretnine u stranoj zemlji?

Evo pet najboljih strategija za kupovinu nekretnine svojih snova u inostranstvu…

#1 Finansiranje od strane banke

Symbol for home financing with a house on Dollar notes

Bankarsko finansiranje nije dostupno stranim kupcima u većem delu sveta. Međutim, kada jeste, to može biti vaša najbolja opcija.

Evo četiri stvari koje treba imati na umu:

  • Uopšteno govoreći, odnosi kredita i vrednosti su niži nego što ste navikli. Ovih dana ćete obično moći da pozajmite 50% do 70% kupovne cene nekretnine u najboljem slučaju.
  • Uslovi su kraći od onih koji su dostupni u američkim bankama. Tridesetogodišnje pozajmice su nečuvene.
  • Kamatne stope su obično promenljive, a ne fiksne.
  • Neki zajmodavci zahtevaju životno osiguranje kako bi garantovali vaš zajam. Ovo može ograničiti rok vašeg zajma, jer će mnoge osiguravajuće kompanije osiguravati zajmoprimce samo do 75 godina. Ako imate 60 godina, na primer, najbolje što možete očekivati bi mogao biti petnaestogodišnji zajam gde je osiguranje potrebno.

Bankarsko finansiranje za strane kupce na inostranim tržištima spada u dve opšte kategorije: finansiranje za stanovnike (u zemlji u kojoj banka posluje) i za one koji nisu stanovnici.

Ako ste stanovnik: ako imate status stanovnika, većina zemalja će vaš zahtev tretirati kao zahtev svog državljanina. To znači da ćete morati da budete u mogućnosti da dokažete prihod na način na koji bi lokalni stanovnik dokazao, baš kao što biste to učinili kada biste se prijavili za kredit od američke banke. Tip prihoda koji će banka prihvatiti varira ne samo do zemlje do zemlje, već i od banke do banke.

Ako niste stanovnik: ako niste legalni stanovnik, bankovno finansiranje će biti mnogo teže za kvalifikovanje, ali nije nemoguće. Meksiko, Panama, Dominikanska Republika, Portugal, Francuska i Italija su među zemljama u kojima osobe koje nisu stanovnici mogu da se zadužuju lokalno za kupovinu imovine.

Francuska je jedna od najatraktivnijih opcija kada je u pitanju bankarsko finansiranje. Upravo sada, strani kupac u ovoj zemlji može da se kvalifikuje za kredit do 80%, sa maksimalnim rokom do 25 godina i kamatnom stopom od čak 1,4%.

#2 Pozajmiti na likvidnosti svog doma (home equity)

Home equity line of credit HELOC documents.

Jedan od najlakših načina da pozajmite za kupovinu kuće u inostranstvu može biti da uzmete kreditnu opciju likvidnosti svog doma (HELOC – Home Equity Line of Credit – ako vaša hipoteka iznosi $150.000 a kuća vredi $200.000, razlika između ove dve cifre je likvidnost) na vašoj imovini u Sjedinjenim Državama. Ovo nudi nekoliko prednosti.

Prvo, kamatna stopa koju ćete imati za HELOS biće niža nego što biste mogli da dobijete u većini ostatka sveta. Bank of America BAC – 1,2%, na primer, trenutno nudi stopu od 2,49% za uvodni period, nakon čega sledi fiskna stopa od 4,7% tokom trajanja kredita.

Pored toga, HELOC vas čini gotovinskim kupcem iz perspektive prodavca u inostranstvu. Ovo vam omogućava da iskoristite bilo koje gotovninske popuste koji se nude i stavlja vas u bolju poziciju za pregovore.

HELOC je kreditna linija. Ne morate sve da koristite ako vam ne treba – i ne morate da pozajmite sve odjednom. Ovo dobro funkcioniše ako, na primer, uplaćujete određene cifre za napredovanje radova pre izgradnje u inostranstvu. Ne morate da plaćate kamatu dok stvarno ne iskoristite novac.

Tradicionalni drugi hipotekarni zajam je je još jedna opcija, ako znate koliko novca vam je potrebno i ako vam je potreban veći deo u isto vreme. Druga hipoteka nosi sve prednosti HELOC-a.

I ne zaboravite refinansiranje hipoteke. Ovo može biti najbolja straregija ako želite da smanjite kamatnu stopu ili na drugi način promenite uslove za svoj prvi hipotekarni kredit.

#3 Finansiranje prodavca

Stacks of new 100 US dollars banknotes

Na stranim tržištima je sve više moguće pronaći privatne prodavce koji su spremni da finansiraju deo kupovne cene. Uslvoi su kakvi god da se obe strane slože sa njima. Tipičan je period od najviše pet godina. očekujte da ćete platiti učešće od 20% do 50%.

Uopšteno govoreći, što je imovina duže na listi za prodaju. Trebalo bi da budete u mogućnosti da pregovarate o boljim uslovima.

Kao i kod hipoteke, ne očekujte da će prodavac isporučiti delo dok ne otplatite zajam.

#4 Finansiranje projektanta (developer financing)

A property developer or real estate agent working at his desk and calculating or analysing the current property market with charts and graphs.

U trenutnoj klimi, finansiranje projektanta je takođe češće, ponekad sa nultom kamatom. Najboji uslovi su dostupni pri pokretanju, kada će projektant možda morati da proda određeni broj jedinica da bi mogao da nastavi sa svojim projektom (kao u slučaju ponuda pre izgranje).

#5 Iskoristite svoj IRA ili 401k

Piggy bank with word 401k. Retirement plan concept.

Stavljanje vašeg IRA (Individual Retirement Account – novac za vašu penziju) ili Solo-401k u proces u inostranstvo može biti odličan način da iskoristite ova sredstva odložena od poreza (tax-deffered funds).

Jedna laka taktika može biti da pozajmite od svog Solo-401k. Poreska uprava postavlja ograničenja koliko možete da pozajmite na 50.000 dolara, ali u nekim slučajevima to može biti dovoljno. Velika prednost je, naravno, to što plaćate kamate sebi. Ako uzmete zajam od svog Solo-401k da biste kupili nekretninu u inostranstvu, druga važna prednost je da tu nekretninu možete koristiti lično. Ovo nije slučaj kada koristite sredstva IRA-e il i401k za direktnu kupovinu. Sredstva IRA i 401k se mogu koristiti samo za kupovinu investicionih nekretnina.

 

Izvor: Forbes.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0