Razvod pre intervjua za zelenu kartu – Sve što treba da znate o procesu koji vas očekuje

Razvod pre intervjua za zelenu kartu – Sve što treba da znate o procesu koji vas očekuje

Najlakši način da obnovite svoj američki pasoš
Guverner Floride potpisao zakon kojim zabranjuje “Sanctuary Cities”
Bajdenova administracija planira da predstavi zakon o imigracionoj reformi ove nedelje

Razvod je emocionalno teška situacija koju većina ljudi želi da izbegne. Međutim, uprkos pažljivosti i posvećenosti mnogih parova svojim brakovima, razvod i razdvajanje su i dalje ponekad neizbežni. Prema Američkom udruženju psihologa, 40-50% bračnih parova u Sjedinjenim Državama se razvodi.

Razvod obično utiče na društvene i ekonomske živote mnogih američkih stanovnika na različite načine. Za one koji se tek naseljavaju na teritoriji Amerike i koji su u procesu dobijanja statusa stalnog boravka, razvod može biti posebno problematičan. Dakle, ako se razvedete od svog supružnika pre intervjua za zelenu kartu, kako će to uticati na vaš status? U ovom članku ćemo razgovarati o procesu nastavka sticanja zelene karte nakon razvoda.

Intervju o zelenoj karti zasnovan na braku se može desiti u nekoliko faza vašeg boravka u Sjedinjenim Državama, što uključuje obradu vaše uslovne zelene karte i uklanjanje uslova za vaš status privremenog boravka. Trebalo bi da budete spremni da date sve od sebe na intervjuu za imigraciju u bilo kom trenutku tokom ovog procesa.

Razvod pre vašeg uslovnog intervjua za zelenu kartu

Ako ste podneli peticiju za status stalnog boravka, onda je vaš proces prijave počeo. Međutim, ako se razvedete pre odobrenja vaše zelene karte, situacija će biti odlučena na osnovu vašeg statusa ulaska. Ovo zavisi od toga da li ste primarni korisnik ili derivatni korisnik vaše ulazne vize.

Ako ste, na primer, primarni korisnik vize za zapošljavanje, možete nastaviti sa procesom podnošenja zahteva za zelenu kartu. Ali kao derivatni korisnik, pošto više niste supružnik primarnog korisnika vize, što je jedini kriterijum koji vas je činio kvalifikovanim na prvom mestu, ne možete nastaviti sa procesom.

Razvod nakon uslovnog intervjua za zelenu kartu

Vaš brak sa američkim državljaninom ili stalnim stanovnikom vas ne čini automatski stalnim stanovnikom Sjedinjenih Država, ali otvara vrata za zelenu kartu. USCIS će želeti da osigura da je vaš brak bona fide (legitiman), posebno ako je star manje od dve godine. Dakle, kada se prijavite za zelenu kartu zasnovanu na braku, biće vam izdat uslovni status stalnog boravka koji se može obnoviti nakon dve godine.

Posedovanje uslovne zelene karte jednostavno znači da se vaš status rezidenta daje pod uslovima koji bi mogli biti poništeni ako ne ispunite uslove za imigraciju. Kao američki imigrant kroz brak, jedan od uslova koji morate da dokažete je da vaš brak nije lažan – što znači da uopšte nije dogovoren samo da biste dobili zelenu kartu. Stoga, ako je vaš brak mlađi od dve godine, biće vam izdata uslovna kartica sa dve godine važenja. Zbog toga je potrebno da parovi podnesu zajednički I-751, odnosno Peticiju za uklanjanje uslova boravka. Da bi popunili ovaj formular, oba člana moraju biti prisutna radi potpisivanja.

Raskid braka za manje od dve godine vašeg statusa stalnog boravka verovatno će biti crvena zastava za zvaničnike USCIS-a. To dovodi u sumnju vašu tvrdnju da je vaša zajednica nastala „u dobroj veri“. Stoga će ova situacija zahtevati dodatni napor da se dokaže da je brak bio legitiman od samog početka.

Da biste to uradili, moraćete da podnesete i predate izuzeće za zajedničku peticiju I-751. to znači da želite da obradite uklanjanje uslova sa zelene karte bez vašeg bivšeg supružnika. Svrha podnošenja izuzeća je da se USCIS-u dokaže da je brak sklopljen u dobroj nameri da razvod nije bio vašom krivicom.

Neki od dokaza koje treba predstaviti prilikom podnošenja vašeg odricanja (waiver) uključuju:

  • Pokazivanje nepomirljivih razlika između vas i vašeg bivšeg supružnika. Možete pokazati dokaze o preljubi, kriminalnom ponašanju ili nasilju od strane supružnika
  • Takođe možete da iznesete dokaze koji pokazuju vaše pokušaje mirenja. Na primer, zapisi o seansama koje ste imali sa bračnim savetnikom.

Imajte na umu, međutim, da će vaše tvrdnje bez obzira koliko su održive, i dalje biti stavljene pod intenzivnu kontrolu USCIS-a. Preporučljivo je da se konsultujete sa svojim imigracionim advokatom pre podnošenja zahteva.

Šta ako razvod nije završen, a vi ste samo razdvojeni?

Dok razvod i razdvajanje pre inervjua za zelenu kartu privlače sve veći nadzor, postoje neke razlike u rešavanju ova dva blisko povezana slučaja. Poznavanje specifičnosti u vezi sa svakim slučajem će vam pomoći da donesete informisanu odluku u vezi sa procesom prijave zelene karte.

Razvod i razdvajanje u očima zakona

Razvod je kada sud formalno razvede brak, dok razdvajanje znači da bračni supružnici žive odvojeno, obično zbog sukoba u braku. U slučaju razvoda, brak je okončan, ali u razdvojenosti, parovi su i dalje u zakonskom braku, iako su razdvojeni.

Parovi koji su razdvojeni takođe mogu odlučiti da to formalizuju sklapanjem sporazuma odobrenog od strane suda, naglašavajući svoju odluku da stave brak na čekanje i žive odvojeno. Iako razdvajanje može biti deo procesa razvoda u nekim regionima, brak je i dalje pravno aktivan sve dok se formalno ne raspusti po zakonu. Zakoni o razvodu u različitim američkim državama se takođe razlikuju, tako da ćete morati da znate šta zakon kaže u vašoj državi. U nekim državama, formalno razdvajanje može postati razvod nakon određenog vremenskog perioda.

Razdvajanje i intervju za zelenu kartu

Pošto razdvajanje ne završava brak, par se i dalje smatra venčanim. To takođe znači da je prijava za zelenu kartu i dalje aktivna. U ovom slučaju, biće vam dozvoljeno da zajedno podnesete I-751, uprkos razdvajanju. Međutim, to morate učiniti u roku od 90 dana pre isteka roka važenja uslovnog boravka. Takođe treba da priložite dokumente koji dokazuju da ste još uvek u braku.

Izuzetak od ovoga je ako je zakonsko razdvajanje obavljeno u državi u kojoj se par smatra razvedenim jer su razdvojeni tokom određenog vremenskog perioda. Ako je to vaš slučaj, vaš intervju za zelenu kartu može se tretirati kao slučaj razvoda. Ako se brak okonča u roku od dve godine od davanja uslovnog stalnog boravka, stanovnik koji nije građanin Sjedinjenih Država je u opasnosti da izgubi zelenu kartu. Međutim, iako državni zakon smatra da je brak okončan, podnosilac zahteva za zelenu kartu može podneti I-751 i podneti zahtev za izuzeće. U ovom slučaju, najbolji način da poboljšate svoje šanse za dobijanje zelene karte je da se konsultujete sa advokatom za imigraciju.

Kako razdvajanje utiče na vaš proces zelene karte

Iako razdvojeni parovi često ostaju u zakonskom braku, dobijanje zelene karte na osnovu zajednice nije tako jednostavno kao što biste želeli. Evo nekih implikacija radzvojenosti od američkog državljanina ili supružnika sa stalnim boravkom sa kojim ste se prijavili za zelenu kartu:

Neki državni zakoni vas mogu klasifikovati kao razdvojene (separated)

Ako ste bili pravno razdvojeni u vreme vašeg intervjua za zelenu kartu, odobrenje će delimično zavisiti od državnih zakona. Ako se nalazite u državi u kojoj je zakonsko razdvajanje deo faza razvoda ili ako je vaše razdvajanje postalo razvod po zakonu države, imigracione vlasti će obično smatrati da je zakonska rastava jednaka razvodu i mogu vam odbiti zelenu kartu zbog ovoga.

Ali u državama u kojima se razdvajanje zvanično ne smatra prethodnikom razvoda, možda ćete i dalje dobiti zelenu kartu, bez obzira na razdvajanje. Da biste bili uspešni u ovoj situaciji, morate da pružite dokaze da je brak pre svega sklopio u dobroj veri, a ne radi dobijanja zelene karte. Pored toga, moraćete da pokažete dokaze o pokušajima mirenja, kao što je izjava bračnog savetnika.

Vaš supružnik može odbiti saradnju

Ponekad američki državljanin ili supružnik sa stalnim boravkom može odbiti da popuni obrazac I-751 nakon razdvajanja. Ako se to dogodi, možete podneti zahtev za odricanje od zajendičkog zahteva i sami podneti zahtev za stalni boravak. U slučajevima ovakvih supružnika koji ne sarađuju, možete izabrati da sačekate da se razvod završi pre nego što podnesete odricanje (waiver).

Međutim, ako ste oboje u dobrim odnosima uprkos razdvojenosti i brak je i dalje važeći prema zakonu države, možete nastaviti sa procesom svoje zelene karte na osnovu braka. Međutim, trebalo bi da se pripremite da odgovarate na pitanja i predočite dokaze koji dokazuju da ste ušli u brak u dobroj nameri.

Priprema za intervju za zelenu kartu

Pošto je to tako osetljiva sitaucija, morate biti psihički spremni za intervju. Slede saveti kako da se pripremite za USCIS intervju:

  • Budite sigurni da ste prikupili sve dokumente koji su vam potrebni da potkrepite svoje tvrdnje. Ako mislite da vam treba više vremena da se pripremite, možete zatražiti odlaganje datuma vašeg intervjua od USCIS-a kako biste mogli da razgovarate sa svojim advokatom i pripremite sve dokaze.
  • Budite iskreni sa svojim tvrdnjama. Ne pokušavajte da prevarite zvaničnike USCIS-a. Biti što je moguće istinitiji i iskreniji će vam zaista pomoći u datoj sitauciji. Službenici USCIS-a već godinama intervjuišu kandidate, tako da lako mogu otkriti lažne dokaze i tvrdnje
  • Pripremite dokaze koji pokazuju da ste imali normalnu vezu pre razvoda. Možda ćete morati da predočite potvrdu o svom braku da pkažete da ste u braku određeni vremenski period. Ako postoje dokumenti koji pokazuju imovinu koju vi i vaši bivši supružnik posedujete zajedno, možete pokazati dokaze o tome. Takođe, ako imate zajednički bankovni račun, uplatu hipoteke na prezime i druge povezane dokumente, možete ih predočiti kako biste dodatno dokazali svoj slučaj. Pored toga, ako imate zajedničku decu, pokazivanje slika i dodatnih dokaza će takođe pomoći da se ubedi službenik USCIS-a. Uverite se da ste podneli prijavu pre isteka vašeg trenutnog statusa rezidenta. Postoje posledice za kasno podnošenje

Posledice zakašnjenja u podnošenju vaše prijave

Ako se razvedete od svog supružnika u roku od dve godine od vašeg statusa uslovnog boravka, moraćete da podnesete svoje odricanje od zajendičkog I-751 u roku od 90 dana pre isteka vašeg statusa uslovnog boravka. Ako to ne učinite, može doći do:

  • Prestanak vašeg statusa uslovnog boravka i pokretanje postupka trenutnog uklanjanja od strane USCIS-a
  • Obaveštenje USCIS-a da niste uspeli da uklonite uslove za svoj status stalnog boravka kao što se očekivalo
  • Poziv da se pojavite na saslušanju, što će vam omogućiti da „pregledate i pobijete“ dokaze protiv vas.

Međutim, ako možete piseno dokazati direktoru u odgovarajućem USCIS centru da imat pravi razlog da ne podnesete zahtev za izuzeće pre isteka roka, možda će vam biti dozvoljeno da ga podnesete nakon 90 dana. U diskreciji direktora je da li da odobri vašu peticiju i vrati vaš status stanovnika ili pak da odluči drugačije. Da biste izbegli moguće uklanjanje i sav stres koji može da usledi, morate da budete sigurni da ste podneli odricanje pre isteka od 90 dana.

Šta se dešava nakon podnošenja zahteva za odricanje od zajedničkog podnošenja?

Nakon podnošenja vašeg odricanja, dobićete obrazac I-797, potvrdu o prijemu od USCIS-a, koji će vam dati pravo da zadržite svoj status rezidenta. Produžetak će vam pomoći da zadržite uslove za život i rad u Sjedinjenim Državama i putovanje u inostranstvo dok čekate konačno odobrenje za uklanjanje uslova zelene karte.

Razvod pre bezuslovnog intervjua za obnovu zelene karte (Unconditional green card renewal interview)

Ako vam je izdat bezuslovni status rezidenta pre nego što se razvedete od supružnika, razvod ni na koji način neće uticati na vaš boravak u Sjedinjenim Državama. Jedina oblast na koju možete biti pogođeni je ako želite da dobijete državljanstvo. Obično, ako ste u braku sa američkim državljaninom, potrebno je samo tri godine da biste stekli pravo na državljanstvo nakon izdavanja zelene karte zasnovane na braku.

Međutim, ako ste razvedeni od svog supružnika državljanina, moraćete da sačekate pet godina pre nego što budete mogli da steknete pravo na američko državljanstvo. Tokom vašeg procesa podnošenja zahteva za državljanstvo, ispitivač USCIS-a će možda želeti da bude siguran da je vaš brak, koji vas je kvalifikovao za status stalnog boravka, bio bona fide. Ovo može dovesti do istrage kako bi se utvrdilo da je brak bio ’u dobroj veri’ a ne samo u svrhe imigracije. Ako ne možete da dokažete svoj legitimitet, to može dovesti do odbijanja naturalizacije i možete se suočiti sa krivičnim gonjenjem za prevaru.

Šta ako je moja prijava odbijena?

Ako USCIS odbije vašu molbu za odricanje, dobićete pismo sa detaljima zašto je došlo do odbijanja, što će verovatno dovesti do postupka za uklanjanje. Međutim, postupak uklanjanja će prvo pregledati imigracioni sudija koji će odlučiti da li treba da budete udaljeni.

Ako imigracioni sudija odluči da vas udalji, možete se žaliti na odluku sudije u roku od 30 dana nakon presude. Najbolja stvar koju možete da uradite u ovoj situaciji je da razgovarate sa svojim advokatom za imigraciju koji će vam pomoći u podnošenju pravih dokaza i savetovati vas o pravim koracima koje treba preduzeti da biste sprečili uklanjanje.

 

Izvor: Immi-usa.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0