Reforma imigracionog sistema – Imigracionim agencijama naređeno da ne upotrebljavaju izraz „Illegal Alien“

Reforma imigracionog sistema – Imigracionim agencijama naređeno da ne upotrebljavaju izraz „Illegal Alien“

Kongres razmatra zakon koji bi milionima imigranata omogućio dobijanje zelene karte
Trump odložio masovne deportacije imigranata pre početka akcije
Vrhovni Sud će razmotriti Trampovo kontroverzno ”Public Charge” pravilo o imigraciji

Bajdenova administracija naložiće američkim agencijama za sprovođenje imigracije da promene način na koji govore o imigrantima.

Termini „ilegalni stranac“ (Illegal Alien) i „asimilacija“ su zamenjeni terminima „nedokumentirani državljani“ i „integracija“.

Nove smernice izložene su u par detaljnih beleški koje su dobili šefovi imigracione agencije (Immigration and Customs Enforcement and Customs and Border Protection) u ponedeljak, što je deo napora administracije predsednika Bajden da povuče tvrde politike prethodne administracije i izgradi ono što oni žele. nazvati „humanijim“ imigracionim sistemom.

Dali smo ton i primer našoj zemlji i partnerima širom sveta“, kaže Troi Miller, najviši zvaničnik CBP-a, u svojoj belešci. “Provodimo zakone naše države, istovremeno održavajući dostojanstvo svakog pojedinca s kojim komuniciramo. Reči koje koristimo bitne su i poslužiće za dalje dodeljivanje tog dostojanstva onima koji su u našem pritvoru.

Nova uputstva odražavaju raniju promenu termina u američkoj Službi za državljanstvo i imigraciju, agenciji zaduženoj za legalnu imigraciju.

Reč „alien“ koristi se u celom američkom imigracionom zakonu. Ali Bela kuća pokušava da je zameni kao deo sveobuhvatnog zakona o imigraciji koji je poslala Kongresu.

Nova smernica priznaje da imigracione vlasti i dalje mogu koristiti taj termin prilikom popunjavanja potrebnih obrazaca. Ali oba pisma naglašavaju da bi agenti i oficiri trebali odmah početi da koriste novu terminologiju u unutrašnjim komunikacijama i spoljnoj prepisci.

Pod bivšim predsednikom Donaldom Trampom, službenici i agenti ICE-a imali su široku slobodu da hapse bilo koga na koga su ilegalno živeli u zemlji, šireći strah i konfuziju u imigrantskim zajednicama.

Administracija Bajdena postavila je oštra nova ograničenja za to koga ICE može da hapsi, pritvara i deportuje.

Kao suštinski upravnik sigurnijeg i humanijeg imigracionog sistema, ICE će godinama davati primer našoj zemlji“, piše Tae Johnson, vršilac dužnosti direktora ICE-a u svojoj belešci kojom najavljuje nova jezička uputstva.

Način na koji odaberemo komunikaciju presudan je za sprovođenje nacionalnih zakona, poštujući humanost i dostojanstvo onih pojedinaca sa kojima komuniciramo.

NPR

COMMENTS

WORDPRESS: 0