Rekordan broj zahteva za obnovu američkog pasoša

Rekordan broj zahteva za obnovu američkog pasoša

Fondacija Ana i Vlade Divac u 2021. godini usmerila 2,1 milion dolara za bolji život građana Srbije
Miami Dade okrug od srede otvara parkove, marine i golf terene
Disneyland će zvanično zatvoriti “Splash Mountain” sledećeg meseca

Rekordan broj Amerikanaca planira putovanja u inostranstvo, ali istorijski zaostatak u obradi pasoša dovodi do poteškoća i frustracija među putnicima. Kancelarije za konzularne poslove američkog Stejt Departmenta širom nacije suočavaju se sa potražnjom bez presedana, što dovodi do toga da putnici moraju da rezervišu druga odvojena putovanja samo da bi pokušali da na vreme obnove svoje pasoše.

Prema državnom sekretaru Antony-u Blinken-u, Stejt Department u proseku prima 500.000 zahteva za pasoše nedeljno, što je 30 do 40 odsto više nego prošle godine. Za običan pasoš Amerikanci čekaju 10 do 13 nedelja, dok se za ubrzani pasoš čeka između sedam do devet nedelja.

Kada su tokom pandemije međunarodna putovanja porasla, Stejt Department je premestio ili otpustio osoblje za pasoše. Međutim, sada se povećava broj zaposlenih kako bi se zadovoljila potražnja. John Hoban, menadžer za korisničku podršku u Agenciji za pasoše u Čikagu američkog Stejt Departmenta, izjavio je da su njihovi kapaciteti u porastu i da se svakodnevno trude da zadovolje potražnju.

Putnici koji planiraju da putuju van Sjedinjenih Država u skorije vreme ili ove godine treba odmah da provere datum isteka svog pasoša i da započnu postupak obnove ranije. Neki stručnjaci savetuju da putnici čekaju da rezervišu letove ili hotele dok ne dobiju svoj obnovljeni pasoš u ruci.

Ako putnici plaćaju za ubrzanu obradu, a Stejt Department to ne obradi na vreme, portparol potvrđuje da bi dodatne naknade mogle biti refundirane. Ako želite refundaciju svojih sredstava, to možete učiniti klikom OVDE.

U zaključku, putnici se suočavaju sa velikim izazovom u procesu obnove pasoša zbog potražnje bez presedana. Zbog toga je važno da putnici planiraju unapred i preduzmu korake kako bi sebi olakšali proces dobijanja pasoša i na vreme se spremili za putovanja u inostranstvo.

 

Izvor: Nbcchicago.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0