Rekordan zastoj: Više od 3 miliona imigracionih aplikacija je na čekanju

Rekordan zastoj: Više od 3 miliona imigracionih aplikacija je na čekanju

USCIS – Evo kada počinju prijave za FY 2023 H-1B vizu
Od aprila u američkom pasošu i nalaziće se i rodno neutralna kategorija
Selidba u Sjedinjene Države – Ultimativni vodič za imigrante

Prema nedavnim vladinim podacima, sada postoji 3 miliona nerešenih slučajeva pred imigracionim sudovima širom Sjedinjenih Američkih Država. Zastoj se utrostručio od 2019. godine, povećavajući se za više od milion slučajeva samo u poslednjih godinu dana.

Pitanje kako je američki imigracioni sudski sistem postao toliko pretrpan i šta se može učiniti da se to popravi postaje sve značajnije.

Porast broja slučajeva uglavnom je posledica nezapamćenih talasa migranata koji traže azil nakon što su uhvaćeni zbog ilegalnog prelaska granice. Advokati za imigraciju i zagovornici tvrde da su zastoj u slučajevima i dugi vremenski periodi čekanja na sudske datume štetni već opterećenom sistemu azila.

Kada granični zvaničnici uhvate migrante koji pokušavaju da pređu granicu, obično ih puštaju uz dokumentaciju o njihovom zadržavanju i uputstvima da prisustvuju sudskim postupcima u svom odredišnom gradu.

Nedostatak sudija za imigraciju još je jedan od ključnih razloga za rastući zastoj. Prema trenutnom imigracionom sudskom sistemu, prosečno opterećenje slučajeva po sudiji iznosi 5.000.

Nacionalno udruženje sudija za imigraciju procenjuje da bi udvostručavanje trenutnog broja sudija sa 700 na 1.400 moglo pomoći u rešavanju trenutnog zastoja do 2032. godine.

Mnogi stručnjaci za imigraciju smatraju da bi imigracioni sudski sistem značajno profitirao od značajnih promena politike i pojednostavljenih procesa. Neki tvrde da bi azilni slučajevi trebali biti rešavani administrativno, umesto kroz dugotrajne sudne postupke.

boundless.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0