Rekordne cene avio karata za Evropu: Gotovo 40% skuplje nego prošle godine

Rekordne cene avio karata za Evropu: Gotovo 40% skuplje nego prošle godine

Harvardska studija: Distanciranje u SAD možda i do 2022. godine
FK Crvenka Miami – Prva pobeda u novoj sezoni
Cene karata za Mesijev debi u Majamiju koštaju do 110 000 dolara

Pretrage za međunarodnim letovima su 42% veće nego što su bile u isto vreme prošle godine, pri čemu su destinacije u Evropi na vrhu liste, navode sajtovi za putovanja Kayak i Hopper.

Cene su takođe naglo porasle. Cena povratne avionske karte za Evropu prosečno iznosi nešto manje od 1.200 dolara, izjavila je glavna ekonomistkinja Hoppera Hejli Berg za Insider, što je povećanje od 37% u odnosu na 2019. i 2022. godinu. Ako želite da letite za Evropu ovog leta, verovatno ćete potrošiti 300 dolara više nego pre pandemije.

“Većina putnika je prošle godine razmatrala domaća putovanja”, rekla je Berg. “Ove godine su imali vremena da zaista planiraju evropski odmor, pa vidimo izuzetno veliku tražnju za putovanjima u Evropu, ali do maja je još uvek dostupno samo oko 84% kapaciteta koji su postojali pre pandemije.” Velika potražnja i nedovoljan broj mesta odmah vrše pritisak na cene, dodala je.

Aviokompanije poput Uniteda i Delte su pojačale letove iz SAD-a ka Evropi, povećavajući kapacitet za 31% odnosno 13% u odnosu na 2019, prema podacima baze podataka o letovima OAG, koji je video Insider.

Međutim, druge aviokompanije još uvek nisu dostigle nivo pre pandemije. Nemački div Lufthansa, na primer, ima planirani kapacitet za leto 2023. koji je 19% manji u odnosu na 2019. godinu.

Pored toga, iako je kerozin jeftiniji u odnosu na rekordne visine prošle godine, i dalje je prilično skup, oko 90 dolara po barelu. “Dugolinijski letovi su visokotrošni”, objasnila je Berg. “Aviokompanija zaista treba pun avion da bi ostvarila visoke prihode na tim rutama, pa morate naplaćivati više da biste održali maržu.”

Popularne destinacije u Evropi uključuju uobičajene suspecte – London, Pariz, Rim – ali i manje popularna mesta poput Milana u Italiji, Crne Gore i Kanarskih ostrva u Španiji, prema Berg.

Azija je odmah iza Evrope po broju pretraga, pri čemu cene karata prosečno prelaze 1.800 dolara, što je povećanje od 62% u odnosu na vreme pre pandemije.

Povećanje cena je zastrašujuće, ali srećom, verovatno neće ostati na istom nivou. Prošle godine, letovi unutar SAD-a su imali najskuplje letove u poslednjim godinama, u proseku 376 dolara po povratnoj karti. To je uglavnom bilo zbog cene kerozina i nedostatka kapaciteta, ali cene za 2023. su se normalizovale.

U međuvremenu, ako zaista ne možete odustati od Evrope 2023. godine i ne želite previše da potrošite, savetuje se da sačekate do septembra da otputujete.

COMMENTS

WORDPRESS: 0