Reorganizacija osiguranja na Floridi nakon kolapsa zgrade u Surfside-u

Reorganizacija osiguranja na Floridi nakon kolapsa zgrade u Surfside-u

Evo kako da zaradite $2500 gledajući praznične filmove
Zaštitne maske od utorka obavezne u prodavnicama na Miami Beach-u
Stopa nezaposlenosti u SAD najniža u poslednjih 50 godina

Osiguravajuće kuće na Floridi se pripremaju za promene na komercijalnom tržištu nakon smrtonosnog kolapsa zgrade prošlog meseca u Surfside-u.

Predsednik i izvršni direktor Citizens Property Insurance Corp. Barry Gilway je rekao u sredu da se očekuje da će delimični kolaps dvanaestospratnice Champlain Towers South 24.jula rezultirati povećanjem bezbdonosnih inspekcija u celoj državi. Pojačana kontrola će uticati na visoko konkurentno i jeftino tržište osiguranja komercijalne imovine i nateraće etažna udruženja da traže nove izvođače, upozorio je Gilway.

Možemo očekivati da će kompanije biti mnogo strože i preciznije u pogledu svojih zahteva za preuzimanjem odgovornosti, a ovo će nam poslati više poslova“, rekao je Gilway tokom sastanka odbora  guvernera Citizens-a u Lake Mary u sredu.

Nakon delimičnog kolapsa zgrade Champlain Towers South prošlog meseca, gradonačelnica okuga Miami Dade-a Daniella Levine Cava je zatražila reviziju svih zgrada viših od pet ili više spratova, i starih najmanje četiri decenije. Najmanje četiri zgrade na Floridi su evakuisane nakon revizije.

Predsednik Citizens Corp-a Carlos Beruff je rekao da predviđa da će privatne osiguravajuće kuće moći da podnesu većinu promena na komercijalnom tržištu.

Mislim da će tržište zaštititi građane, jer kada sada odete da kupite stan, osim ako spuštate svoju glavu duboko u pesak, saznaćete da li postoje strukturno značajno izveštaji koje treba da vidite pre nego što kupite stan“, rekao je Beruff. „A, ako vam vaš agent za nekretnine to ne govori, verovatno vam treba novi“.

Gilway je upozorio Citizens Corp. mora da zadrži svoje standarde za prihvatanje novih polisa jer državna osiguravajuća kuća već beleži brz rast vlasnika kuća koji traže pokriće za stambenu imovinu.

Od marta, Citizens Corp. je primetio da se priliv novih polisa kreće sa 3.000 nedeljno na 6.000, zbog problema sa profitabilnošću na privatnom tržištu na Floridi.

Agencija trenutno predviđa broj polisa od 766.000 do kraja godine, rekao je Gilway. Citizens Corp. na svojoj zvaničnoj web stranici ima 609.805 polisa zaključno sa 31.majem. Godinu dana ranije, ova korporacija je imala 463.247 polisa.

Očekuje se da će odbor Citizens-a dalje proučavati uticaje na komercijalno tržište od kolapsa na Surfside-u na septembarskom sastanku koji je planiran da se održi u Majamiju.

Još uvek stvarno procenjujemo celokupnu situaciju“, rekao je Gilway. „Ne želimo da brzamo. U međuvremenu možete biti sigurni da, ako je to nebezbedna zgrada u pitanju i ako je procenjena kao takva, ne možemo je upisati. Mislim, to je zdrav razum. A pitanje će u osnovi biti rad sa odborom u smislu koliko smo agresivni u pogledu naših sveobuhvatnih zahteva šta bismo tačno zahtevali od etažnih vlasnika i udruženja u vezi sa preuzimanjem ovih rizika“.

Gilway je takođe rekao da bi Citizens Corp. trebalo da imaju dodatne smernice od strane radnih grupa koju je osnovala advokatska komora Floride, koja vrši pregled od dna do vrha Zakona o etažiranju na Floridi.

Građanska šefica za komunikacije, zakonodavstvo i spoljne poslove Christine Ashburn je rekla da će se uticaji kolapsa tornja na Surfside-u, zajedno sa velikom revizijom, naći među glavnim pitanjima koja će zakonodavci razmotriti tokom zakonodavnog zasedanja koje počinje u januaru.

Predstavnik Paul Renner, republikanac sa Palm Coast-a koji bi trebalo da preuzme mesto precedavajućeg Doma nakon izbora 2022.godine, je ukazao na nesposobnost stambenog udruženja Champlain Towers South da brzo i efikasno reši sigurnosne i strukturne popravke.

To će biti nešto za šta vas uveravam da će biti pregledano i adresirano, kao i da će biti utvrđeno da li su rešenja zakonska ili su u pitanju kršenja fiducijarnih dužnosti članova odbora (stanarskih udruženja)“, rekao je Renner tokom video konferencije sa novinarima.

Analiza delimičnog urušavanja Champlain Towers South-a se delimično usredsredila na degradaciju armirano-betonske potpore u podzemnoj garaži zgrade i koroziju čelika.

U slučaju koji se dogodio u Surfeside-u, gde su bila poznata ova pitanja koja su se nazirala već dugo, i odluka – čini se, iz početnih izveštaja – da se ne ide napred sa procenom dok se to ne popravi. Očigleno je da svaki član odbora svakog entiteta ima fiducijarnu dužnost. Zbog toga ćemo sve ovo i revizirati. Ako to treba da pojasnimo, to sigurno možemo učiniti“, rekao je Renner u ponedeljak.

 

Izvor: MiamiHerald

COMMENTS

WORDPRESS: 0