Republikanci usvojili predlog zakona o imigraciji; Evo šta sve treba da znate

Republikanci usvojili predlog zakona o imigraciji; Evo šta sve treba da znate

Kako da postanete licencirani agent za prodaju osiguranja u Americi
Aplikacija za Zelenu kartu skuplja i do 70% od 1. aprila
Želite da budete učitelj u Americi? Evo kako da dobijete radnu vizu

Predstavnički dom u SAD-u je usvojio sveobuhvatan zakon o imigraciji nakon ukidanja poslednjih ograničenja COVID-19 na granici između SAD-a i Meksika. Ovaj zakon ima za cilj poboljšanje bezbednosti granica i nametanje novih ograničenja za tražioce azila.

Predloženi zakon donosi nekoliko mera koje podsećaju na imigracionu politiku bivšeg predsednika Donalda Trampa. Posebno, zakon se fokusira na izgradnju dodatnih delova graničnog zida duž južne granice. Takođe, predložene mere postavljaju stroža ograničenja za tražioce azila, zahtevajući od njih da legalno pređu granicu, plate taksu od 50 dolara i ispune rigorozne kriterijume tokom početnih intervjua kako bi se utvrdio postojanje opravdanog straha od progona u njihovoj državi. Međutim, demokratski zakonodavci tvrde da ove odredbe ne bave se osnovnim uzrocima migracije i da zakon predstavlja gotovo “zabranu azila“.

The U.S. Capitol building backlit by morning sunlight, with a blue sky and light, thin lines of clouds emanating from behind the rotunda.

Republikanci u Predstavničkom domu su podržali ovaj zakon, tvrdeći da je neophodan korak za suzbijanje ilegalne imigracije i zaštitu nacionalne bezbednosti. Predsedavajući Predstavničkog doma, Kevin McCarthy, ponovio je predizborno obećanje svoje stranke da će “obezbediti granicu” i nazvao predloženi zakon “najjačim nacrtom zakona o bezbednosti granica u istoriji SAD-a“.

Putovanje predloga zakona kroz Predstavnički dom suočilo se s izazovima zbog unutrašnjih podela unutar Republikanske stranke, što je dovelo do odlaganja i amandmana kako bi se smirile različite frakcije. Konačna verzija zakona predstavlja kompromis između mejnstrim republikanaca i tvrdokornih konzervativaca koji su zagovarali značajne izmene zakona o azilu i imigraciji.

Iako je malo verovatno da će ovaj predlog postati zakon, s obzirom da je predsednik Bajden obećao da će staviti veto ako stigne do njegovog stola, zakon je pokrenuo obnovljen razgovor o reformi imigracije u Senatu. Neki poslanici se nadaju da bi usvajanje zakona moglo stvoriti zamah za poseban paket koji kombinuje snažnu graničnu primenu s proširenom legalnom imigracijom, uključujući radne vize i potencijalne puteve do državljanstva za određene imigrante bez dokumenata.

Međutim, s obzirom da su demokrate i republikanci još uvek duboko podeljeni oko budućnosti imigracije u SAD-u, sveobuhvatna reforma imigracije ostaje značajan izazov u svetu nakon Tittle 42.

 

 

Izvor: Boundless.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0