Rok za povraćaj poreza uskoro ističe. Evo kako da produžite prijave

Rok za povraćaj poreza uskoro ističe. Evo kako da produžite prijave

Policija zatvorila 3 poznata restorana na South Beach-u zbog nepoštovanja pravila
Grad Majami izdao “STAY IN SHELTER” naredbu svojim građanima
USCIS – Više od 400 000 imigranata čeka na intervju za zelenu kartu

Amerikanci se bliže roku za podnošenje poreske prijave za 2022. godinu, koji ističe 18. aprila. Do sada, oko 90 miliona poreskih obveznika podnelo je svoje prijave, ali očekuje se da će ih ove godine biti podneto oko 168 miliona, pa oko 78 miliona obveznika treba da podnese prijave u poslednjim nedeljama poreske sezone. Oni koji nisu spremni, mogu zatražiti produženje roka do 16. oktobra 2023. godine uz pomoć IRS Obrazca 4868.

Voditelj podkasta “Money Confidential” magazina Real Simple, Stefani O’Connell Rodrigez, kaže da produženje roka može biti brzo i jednostavno rešenje za one koji još nisu spremni da podnesu sve potrebne dokumente. Međutim, produženje roka za prijavu poreza ne znači da se dobija i pauza za plaćanje poreza. Ako dugujete Poreskoj upravi, moraćete da platite do 18. aprila.

Poreski dan obično pada 15. aprila, ali ove godine obveznici imaju dodatna tri dana zbog toga što taj dan pada u subotu, dok je sledeći radni dan, 17. april, Dan emancipacije, praznik koji se obeležava u Vašingtonu, D.C. IRS naglašava da praznici u Vašingtonu utiču na rokove za sve poreske obveznike, kao i na savezne praznike.

Kako biste dobili automatsko produženje roka, potrebno je da popunite Obrazac 4868. Na jednoj stranici, ovaj dokument traži osnovne informacije kao što su ime, adresa i broj socijalnog osiguranja, kao i procenu iznosa poreza koji dugujete. IRS takođe nudi besplatan program za podnošenje zahteva za produženje, IRS Free File, koji je inače dostupan samo ljudima koji zarađuju manje od 73.000 dolara godišnje, ali sada svako može da ga koristi.

Poreska uprava može da obezbedi “automatsko produženje” ljudima koji žive u područjima pogođenim prirodnim katastrofama, kao što su poplave ili tornadoi. Ako živite u jednoj od takvih oblasti, možete se obratiti IRS-u kako biste dobili automatsko produženje (klik OVDE). U svakom slučaju, ako ne podnesete prijavu poreza do 18. aprila, možete biti kažnjeni za nepodnošenje prijave. Kazna je 5% neplaćenog poreza za svaki mesec u kom se kasni sa podnošenjem prijave, sa kaznom ograničenom na 25% neplaćenih poreza.

 

Izvor: Cbsnews.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0