SAD: Inflacija u maju rekordnih 8,6%

SAD: Inflacija u maju rekordnih 8,6%

Najluksuznija mesta u Americi za odmor u prirodi koja morate posetiti
Da li znate zašto se američka valuta zove dolar?
Dwyane Wade dobio ulicu u centru Majamija

Cene benzina, hrane i većine drugih dobara i usluga skočile su u maju, što znači da je inflacija dostigla novi rekord u poslednjih 40 godina, a američka domaćinstva ne mogu da dobiju predah od rastućih životnih troškova.

Maloprodajne cene su prošlog meseca skočile 8,6% u odnosu na isti period prošle godine, brže od aprilskog rasta od 8,3%, saopštio je Sekretarijat za rad. Novi podaci o inflaciji, koja je najveća na godišnjem nivou od decembra 1981, pojačaće pritisak na Federalne rezerve da nastavljaju da agresivno podižu kamatne stope.

Od aprila do maja, cene su porasle za 1%, što je mnogo više od povećanja od 0,3% od marta do aprila. Iza tog rasta stoje mnogo više cene hrane, goriva, stanarine, karata za avion i novih i polovnih automobila.

Predsednik Džo Bajden u petak je ocenio da su SAD u dobroj poziciji da prebrode najgoru inflaciju u više od 40 godina. Bajden je obećao da će nastaviti da se bori protiv inflacije dok je obilazio luku Los Anđeles – najprometniju luku u Americi i mesto za koje je Bela kuće prošlog oktobra saopštila da će biti ključno za smanjivanje pritiska cena.

Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0