SAD: Najviše cene goriva u istoriji, očekuje se novi rast

SAD: Najviše cene goriva u istoriji, očekuje se novi rast

Skriveno blago Majamija – Ancient Spanish Monastery
Kompaniji Tara National potrebna devojka za rad u kancelariji
Kako da aplicirate za “Zelenu kartu” za članove vaše porodice koji žive van Amerike

Amerikanci nikada ranije nisu plaćali ovoliko za gorivo. Cena za galon regularnog goriva sada iznosi 4,17 dolara, prema AAA.

To ruši prethodni rekord od 4,11 dolara po galonu koji je bio na snazi od jula 2008.

Dok Rusija nastavlja svoju vojnu ofanzivu na Ukrajinu, cene gasa rastu brže nego što su bile od kada je uragan Katrina udario na naftne platforme i rafinerije duž obale američkog zaliva 2005. godine. Podaci o cenama se izračunavaju na dinamičkoj osnovi sa informacijama o cenama sa 130.000 američkih benzinskih stanica. OPIS je u ponedeljak uveče potvrdio da je dostignut novi rekord od 4,14 dolara po galonu. Ali dovoljno stanica je dodatno podiglo cene kasnije u ponedeljak i rano u utorak da bi podiglo prosek na 4,17 dolara.
Prosek od 4,17 dolara znači da je cena porasla za 55 centi po galonu samo prošle nedelje, i 63 centa, ili 18%, od 24. februara, dana kada su ruske snage izvršile invaziju na Ukrajinu.
Rast cena goriva neće uskoro prestati, rekao je Tom Kloza, globalni šef energetske analize za OPIS. Veleprodajne cene benzina porasle su između 1 centa do čak 12 centi po galonu u trgovanju u ponedeljak na različitim tržištima širom Sjedinjenih Država. Ta povećanja će biti preneta na vozače na pumpi u relativno kratkom roku.
„Mislim da ćemo dostići 4,50 dolara po galonu vrlo brzo“, rekao je Kloza. „Čak je i cena od 5 dolara po galonu širom zemlje moguća.“

CNN

COMMENTS

WORDPRESS: 0