SAD otvaraju granice sa Meksikom i Kanadom za vakcinisane

SAD otvaraju granice sa Meksikom i Kanadom za vakcinisane

Nikola Jokić ruši rekorde NBA lige
Home Depot povećava plate američkim i kanadskim radnicima
Nike – Sve što niste znali o jednom od najvećih američkih brendova

SAD će u novembru ukinuti restrikcije za ulazak iz Kanade i Meksika za strane državljane koji su vakcinisani. Restrikcije na ulazak kopnenim putem iz ovih zemalja su najduže u istoriji – na snazi su od marta 2020.

Sekretar za unutaršnju bezbednost SAD Alehandro Majorkas je u saopštenju naveo da će “narednog meseca administracija dozvoliti ulazak iz Meksika i Kanade putnicima koji su vakcinisani, a svrha putovanja može biti i turizam i poseta prijateljima i porodici”.

Nova pravila su slična onima koja su najavljena za ulazak iz Evrope i drugih delova sveta, koja su takođe najavljena za novembar.

“Od početka pandemije, stanovnici pograničnih područja trpeli su emotivnu i ekonomsku bol zbog zatvaranja granica. I to će konačno prestati”, rekao je lider većine u Senatu Čak Šumer.

Nevakcinisanima će i dalje biti zabranjen ulazak kopnenim putem u SAD iz Kanade i Meksika.
Još nije rečeno kada će nova pravila tačno stupiti na snagu u novembru, ali je najavljeno da će to uskoro biti poznato.

Nije poznato ni kada će na snagu stupiti nova pravila za vakcinisane međunarodne putnike koji dolaze avionom iz Evrope, Indije, Kine, Brazila. Za sada važi pravilo da oni koji su proteklih 14 dana boravili u ovim zemljama ne mogu da uđu u SAD, a najavljeno je da će novo pravilo početi da se primenjuje u novembru.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštili su da će biti priznate sve vakcine odobrene u SAD – Fajzer, Moderna, Džonson i Džonson, kao i one koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija – Astra Zeneka, Sinofarm i Sinovak. Jedino nije poznato da li će se priznavati kombinacije dve doze vakcine.

Putnici koji dolaze avionom će, pre nego što uđu u avion, uz potvrdu o vakcinaciji morati da pokažu i negativan PCR test.

Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0