SAD preporučile Amerikancima da ne putuju u Srbiju i još osam zemalja zbog Kovida

SAD preporučile Amerikancima da ne putuju u Srbiju i još osam zemalja zbog Kovida

Google plaća 390 miliona dolara odštete zbog praćenja lokacije Amerikanaca
21 američka država prihvatila korišćenje SMART Covid propusnica
Ne propustite: 45. Miami Beach Art Deco Weekend od 14 – 16 januara

Stejt department je izdao upozorenje za američke državljane da ne putuju u Srbiju, Avganistan, Albaniju, Beliz, Litvaniju i još četiri destinacije zbog situacije sa Kovidom-19.

Isto upozorenje objavili su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Države za koje je izdato upozorenje spadaju u zemlje četvrtog stepena u kojima je zabeležena značajna rasprotstranjenost Kovida 19.

U dokumentu Stejt departmenta ističe se da je rizik od zaraze i razvoja ozbiljnijih simptoma niži ukoliko je osoba potpuno vakcinisana nekom od vakcina koje je odobrila američka Uprava za hranu i lekove (FDA).

Stejt department je, uz to, upozorio putnike da budu oprezni u Srbiji i zbog kriminala. U Izveštaju o bezbednosti i kriminalu za 2020. godinu navodi se da je Stejt department, prestonicu Srbije Beograd, označio kao mesto velike opasnosti od kriminala usmerenog protiv zvaničnika Vlade SAD-a ili njihovih interesa.

Značajan rizik od kriminala predstavljaju aktivnosti grupa organizovanog kriminala, jer je Srbija glavna ruta trgovine ljudima od istoka do Evrope. Kriminalne grupe se sukobljavaju zbog preimućstva u trgovini drogom – što je rezultiralo nasiljem koje podrazumeva ubistva vatrenim oružjem i eksplozivom“, navodi se u Izveštaju o bezbednostu i kriminalu u Srbiji.

Takođe, ukazano je da je nasilje u vezi sa organizovanim kriminalom i značajnim sportskim događajima u Srbiji uobičajeno – dodaje se u savetu za putnike na vebsajtu Državnog sekretarijata.

Centri za kontrolu bolesti i zaraza izdali su upozorenje četvrtog nivoa za devet destinacija, navodeći da treba da izbegavaju putovanja. Među tim zemljama su, osim Srbija, i Grenada, Sent Kits i Nevis, Slovenija i Mauricijus.

Sredinom avgusta, Stejt department objavio preporuku za državljane SAD da zbog Kovida 19 ne putuju u Crnu Goru.

Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0