SAD: Značajno smanjen broj prijava za pomoć nezaposlenima

SAD: Značajno smanjen broj prijava za pomoć nezaposlenima

7 najboljih plaža u Majamiju
Majami sprema 1500$ pomoći svojim stanovnicima za plaćanje zakupnine!
Novak Đoković po sedmi put osvojio Vimbldon!

Broj prijava za pomoć nezaposlenima značajno je smanjen tokom prethodne nedelje, objavio je američki Sekretarijat za rad.

Saopšteno je da je podneto 730.000 zahteva za pomoć nezaposlenima što je, kako je ukazao Sekretatijat za rad, za 111.000 manje u odnosu na broj prijavljenih pre dve sedmice.

To bi mogao biti znak poboljšanja ekonomske situacije u trenutku kada u Sjedinjenim Državama opada broj novoobolelih od Kovida 19.

Američka ekonomija se, međuutim, i dalje suočava sa poteškoćama, pošto se desetine hiljada ljudi dnevno zarazi koronavirusom, iako je broj novoobelih na dnevnom nivou u poslednje tri nedelje manji od 100.000 u poređenju sa januarom.

Istovremeno, na dnevnom nivou se u Sjedinjenim Državama protiv koronavirusa vakciniše oko million i po građana – uz očekivanja da će proces vakcinacije trajati mesecima.

Međutim, nadležni od poslodavaca i dalje traže da skrate radno vreme i broj mušterija u pokušaju da se uspori širenje virusa.

Inače, skoro 10 miliona američkih radnika, od ukupno 22 miliona radnika koliko ih je ostalo bez posla od početka pandemije koronavirusa, još je nezaposleno.

Stopa nezaposlenosti je u januaru iznosila 6,3 odsto – ekonomski stručnjaci procenjuju da bi mogla ostati povišena mesecima.

Milioni radnika koji su otpuštni tokom 2020. uspeli su da pronađu zaposlenje. Ali, pojedne teško pogođene kompanije sporo se oporavljaju ili, pak, nikada nisu uspela da pokrenu poslovanje – prestavši sa radom.

Džerom Pauel, predsedavajući Sistemu federalnih rezervi, izjavio je da su Sjedinjene Države daleko od ekonomskog oporavka, kao i da će Centralna banka nastaviti da kupuje obveznice u mesečnom iznosu od 120 milijardi dolara kako bi podstakla kreditiranje i potrošnju.

Takođe, američki Kongres razmatra predlog predsednika Džozefa Bajdena o novčanom paketu pomoći u iznosu od 1,9 hiljada milijadi dolara.

Sjedinjene Države i dalje prednjače u svetu po broju obolelih i preminulih od posledica koronavirusa. Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, obolelih je više od 28,3 miliona, dok je broj preminulih nedavno premašio pola miliona.

COMMENTS

WORDPRESS: 0