Šaljete novac iz Srbije u Ameriku? Evo koje poreske propise i smernice treba da znate

Šaljete novac iz Srbije u Ameriku? Evo koje poreske propise i smernice treba da znate

Kako da prijavite dete rodjeno u SAD u matičnu knjigu rođenih i knjigu državljana Republike Srbije
5 najbržih načina za dobijanje zelene karte – Evo najbitnijih informacija
Novo USCIS pravilo će automatski produžiti “Zelene Karte”za podnosioce zahteva za naturalizaciju

Ako planirate da prebacite više od 10.000 dolara iz inostranstva, usluga transfera novca vam može pomoći da uštedite na naknadama – ali svejedno morate prijaviti transfer američkoj vladi. U ovom članku možete pročitati informacije koje su važne kako biste se upoznali sa poreskim implikacijama i šta treba uraditi prilikom prenosa velikih količina gotovine – i kakve su potencijalne kazne ako to ne učinite.

Da li moram da prijavim velike transfere u Sjedinjene Države?

Da. Bez obzira odakle ste, ako primite više od 10.000 dolara dok ste u Sjedinjenim Državama, moraćete da se pridržavate američkih zakona uspostavljenih kako bi se zaštitili podjednako vaš novac i interesi Vlade.
Prema zakonu, banke prijavljuju sve gotovinske transakcije koje prelaze 10.000 dolara – ovo je međunarodno izveštavanje ograničenja transfera novca uspostavljenog od strane IRS-a (International Revenue Service). Pored toga, banka može prijaviti bilo koju transakciju u bilo kom iznosu koja alarmira njene sumnje. Komapnije za prenos novca, koja novac često šalju između zemalja, ponekad imaju prag prijavljivanja i do 1.000 dolara.
Američki zakon zahteva da banke i kompanije za prenos novca izveštavaju sledeće:
• Vaše ime i kontakt podatke
• Ime i kontakt podatke osobe koja vam je poslala novac
• Ako je u pitanju transfer preko banke, finansijske informacije primaoca moraju biti date, uključujući i SWIFT kod
• Vaše bankovne podatke, uključujući broj računa u banci
• Iznos koji ste primili

chicago glasnik pomoc ugrozenima zbog korona virusa

Dokumenti za slanje velikih količina u Sjedinjene Države

Ako živite u Sjedinjenim Državama i primili ste poklone iz inostranstva u vidu novca ili drugu imovine, moraćete to da prijavite putem Obrasca 3520 (Form 3520) – Godišnji povrat za prijavljivanje transakcija sa inostranim fondovima i primanje određenih poklona iz inostranstva (Annual Return to report transactions with foreign trusts and receipt of certain foreign gifts).
Američki državljani i stanovnici su u obavezi da koriste Obrazac 2520 za:
Poklone ili zaveštanja vredna više od 100.000 dolara od nekoga ko nije stanovnik Sjedinjenih Država ili stranog imanja
Pokloni od 15.601 dolar ili više od stranih korporacija ili stranih partnerstava (uključujući i individue povezane sa tim korporacijama ili partnerstvima)
Obrazac 3520 se smatra „povratom informacija“ (information return) a ne poreskom prijavom, jer strani pokloni uglavnom ne podležu porezu na dohodak. Međutim, podležete strogim kaznama ako niste predali Obrazac 3520 kada je to potrebno.

Ko je odgovoran za popunjavanje Obrasca 3520 – ja ili osoba koja šalje novac?

Kao primalac transfera, vi ste jedini odgovorni za prijavljivanje iznosa koji ste dobili tokom tekuće poreske godine sa godišnjom poreskom prijavom.
Kazne za nepodnošenje Obrasca 3520 na vreme su jednake višim sumama od 10.000 dolara ili sledećim:
35% bruto vrednosti distribucija primljenih od stranog fonda
5% bruto vrednosti dela iznosa koji se tretira kao vaše vlasništvo
Posebna kazna od 5% ako ne dostavite tačne potrebne informacije

Zašto je Američka Vlada zainteresovana koliko novca primam?

Postoje zakoni koji štite vas i Vladu od prevara. Nadgledanjem transakcija u SAD-u i van njih, vlasti su u stanju da:
Zaštite vaše privatne informacije
Smanje rizik od ilegalnih transfera ili prevara
Jasnije identifikuje šeme pranja novca
Inhibiraju mogućnost izbegavanja poreza na offshore računima koji se ne mogu pratiti
Od 11.septembra, američka vlada je uvela još strožije zakone. Na primer, Patriotski zakon omogućava Vladi da pažljivije prati novac zbog terorizma.

Šta da očekujem kada primam novac iz inostranstva?

Da biste sprečili američku vladu da odloži ili otkaže vaše novčane transfere u zemlju, moraćete da priložite identifikacioni dokument sa fotografijom kao dokaz – na primer vozačku dozvolu ili pasoš – i dokaz o svojoj adresi.
Ako već imate račun u banci ili kompaniji za prenos novca, možda nećete morati da dajete identifikacioni dokument svaki put kada primate novac. Međutim, mrežni transfer novca može imati strožija pravila kada je reč o dokazu u vidu dokumenta i može zahtevati dodatnu dokumentaciju, kao i mogućnost utvrđivanja vašeg identiteta telefonom.

Koje dodatne korake treba da preduzmem da bih izbegao pravne ili poreske probleme?

Da biste izbegli kazne koje proizilaze iz neprijavljivanja velike sume novca u zemlji, možda bi bilo u redu da se posavetujete sa poreskim advokatom kako biste bili sigurni da je sve u skladu sa protokolom i zakonima svih uključenih zemalja.
Zaključak
Prijem velikih novčanih transfera dok ste u Sjedinjenim Državama gotovo uvek treba prijaviti Poreskoj upravi. Ukoliko to ne učinite, taj postupak može dovesti do novčane kazne ili još gorih posledica. Možda je primamljivo pomisliti da se možete provući kroz rupe u zakonu i uštedeti novac, ali kazne su daleko veće od same koristi. Umesto toga, naučite kako da uštedite novac na sledećem transferu kako biste nadoknadili ukupne troškove poreza koje možda dugujete.

Česta pitanja:

Da li je bavljenje Poreskom upravom problematično prilikom prenosa velikih iznosa?
Ako se pridržavate zakona i blagovremeno i tačno predate pravnu dokumentaciju, ne biste trebali da imate bilo kakvih problema sa Poreskom upravom. Ako odlučite da se nećete pridržavati zakona, možda ćete naići na stroge kazne propisane zakonom, uključujući i zatvor.

Mogu li da izbegnem kazne Poreske uprave ako ne podnesem prijavu?
Kazne se mogu izbeći ako Poreskoj upravi možete da dokažete opravdani razlog za neuspešno podnošenje prijave. Međutim, Sjedinjene Države ne smatraju osnovanim razlogom uključivanje informacije koje bi mogle predstavljati zločin u drugoj zemlji.

Ako nasledim novac izvan zemlje, da li moram da plaćam porez na njega u Sjedinjenim Državama?
Da, bez obzira odakle novac dolazi. Kada primite novac koji prelazi 10.000 dolara, to morate prijaviti vladi.

Izvor: Finder 

COMMENTS

WORDPRESS: 0