Saznajte u koje sve zemlje Amerikanci trenutno mogu da putuju i pod kojim uslovima

Saznajte u koje sve zemlje Amerikanci trenutno mogu da putuju i pod kojim uslovima

Da li biste proveli 274 dana na kruzeru? Royal Caribbean nudi „Ultimate World Cruise“ koji će krenuti iz Majamija
Islamorada – ribolovačka prestonica sveta!
10 prelepih mesta na Floridi za koje niste znali da postoje!

Jednom od najmoćnijih putnih dokumenata na svetu, pasošu Sjedinjenih Američkih Država, je smanjena moć i uticaj tokom globalne pandemije izazvane virusom COVID-19. Budući da se američki slučajevi zaraženih COVID-om 19 približavaju granici od 28 miliona, neke nacije i dalje oprezno gledaju na američke turiste.

Zapravo, na vama je odluka da li je putovanje na međunarodne destinacije sada dobra ideja. Zdravstveni rizici su očigledni. Nacije mogu promeniti svoja pravila u bilo kom trenutko. Možda ćete morati da se pridržavate strožijih policijskih časova i obaveznog nošenja maske nego što su građani Amerike navikli. Kršenja ovih pravila mogu da ukjučuju velike novčane kazne, pa čak i zatvor.

Ako želite stručni doprinos, odnosno mišljenje stručnih lica pri donošenju vaše odluke, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti i američki State Department pružaju procene rizika od COVID-A 19 po zemljama.

Takođe, imajte na umu sledeće: svi avio putnici stariji od 2 godine moraju da pokažu dokaz negativnog COVID-19 testa starog najviše 72 sata da bi ušli u Sjedinjene Države. To uključuje američke državljane koji se vraćaju sa putovanja iz drugih zemalja. Obavezno potražite informacije o lokacijama za testiranje na odredištu za povratak. Američke ambasade su izdale obaveštenja da neke zemlje imaju problema sa vraćanjem rezultata ispitivanja u roku od 72 sata, iako se čini da se ta situacija olakšava jer testiranje sustiže potražnju.

Sledi spisak zemalja, abecednim redom, gde je nosiocima američkog pasoša dozvoljeno da odu na omdor ako su spremni da rizikuju:

Albanija

Smeštena na Jadranskom moru, Albanija ostaje otvorena. Oficijalna stranica američke ambasade navodi da, iako nema zahteva za testom na COVID-19 ili karantina za ulazak, možete očekivati zdravstveni pregled. Uspostavljeni su zahtevi za nošenjem maski i novi policijski čas.

Anguilla

Ova britanska teritorija na Karibima prima američke posetioce. Morate biti unared odobreni turista; o samom procesu i zahtevima za testiranje kao i vrstama testova koji se moraju imati, obaveznom karantinu kao i osiguranju možete saznati sajtu američke ambasade.

Antigua i Barbuda

Američki putnici stariji od 12 godina koji dolaze na Antigvu i Barbudu vazdušnim putem moraju da imaju negativan test na COVID-19-RT-PCR (lančana reakcija polimeraze u realnom vremenu), koristeći nazofaringealni ili orofaringealni bris. Test se mora uraditi u roku od sedam dana od leta.

Posetioci su pod nadzorom zdravstvenih radnika tokom 14 dana i možda će biti potreban još jedan test COVID-19, što znači da ćete možda biti u karantinu dok ne stignu rezultati. Više informacija možete naći na oficijalnom sajtu američke ambasade ili sajtu vlade Antigve i Barbude.

Jermenija

NOVO: Jermenija je, od istorijske prestonice Jerevana do divljih nacionalnih parkova, otvorena za američke turiste. Jermenija je prošle godine bila u kratkom ratu sa susednim Azerbejdžanom, a mirovni ugovor je potpisan u novembru. Da biste ušli, morate imati negativan rezultat COVID-19 testa urađenog u roku od 72 sata po dolasku ili uraditi test pod dolasku i samoizolovati se dok ne dobijete rezultate. Više informacija možete dobiti na sajtu američke ambasade ili oficijalnom sajtu za COVID-19 Jermenije.

Aruba

U daljem tekstu pod naslovom „Holandski Karibi“ ćete naći informacije o Arubi i ostvrima u ovoj grupi.

Bahami

Posetioci stariji od 11 godina moraju da imaju negativan PCR rezultat na COVID-19 koji ne sme biti stariji od 5 dana pre dolaska. Kada budete imali negativan rezultat testa, možete podneti zahtev za zdravstvenu vizu za Bahame gde se morate odlučiti za vrstu osiguranja. Takođe, morate da uraditi brzi test petog dana, osim ako ne odlazite. Detaljnije informacije možete pronaći na oficijalnom sajtu američke ambasade ili sajtu za putovanja Bahama.

Bangladeš

Američki građani mogu putovati u ovu kulturno bogatu državu Južne Azije. Da biste ušli, morate imati lekarsko uverenje sa prevodom na engleski jezik u kojem se navodi da ste negativni na virus COVID-19 i PCR test koji je urađen u roku od 72 sata od putovanja. Takođe morate biti u samoizolaciji od 14 dana, čak i sa negativnim rezultatom. Detaljnije informacije možete pronaći na oficijalnom sajtu američke ambasade u Bangladešu.

Barbados

Američki državljani moraju popuniti obrazac za putovanje putem interneta i predati ga 24h pre odlaska. Morate predstaviti važeći negativan PCR rezultat testa COVID -19, urađen u roku od 72 sata od dolaska. Posle 3.februara, svi putnici moraju, pri dolasku, uraditi brzi test na antitela.

Budući da su Sjedinjene Države proglašene za zemlju visokog rizika, još uvek morate biti u karantinu u odobrenom hotelu ili odmaralištu dok ne dobijte rezultate drugog testa i njihov negativan rezultat. Posle 3.februara, karantin traje najmanje pet noćenja. Morate takođe nositi elektronsku narukvicu za praćenje. Američka ambasada kaže da su PCR testovi u velikom zastoju zbog ogromnih količina uzoraka za testiranje. Detaljnije informacije možete pronaći na oficijalnom sajtu američke ambasade Barbadosa.

Belize

Ažurirane informacije: Belize, poznat po ronjenju i divljini iz džungle, je otvoren za američke građane. Kako biste ušli u Belize, morate preuzeti aplikaciju Belize Zdravstvena Aplikacija i imati negativan PCR test COVID-19 u roku od 72 sata od dolaska ili brzi test u roku od 48 sati od dolaska. Takođe se možete testirati po dolasku u Belize, po ceni od 50 dolara. Detaljnije informacije možete dobiti na sajtu turističkog odbora Belizea.

Bermuda

Ostrvo Bermuda zahteva od svakog dolaznog putnika starijeg od 10 godina da se prijavi za odobrenje putovanja po ceni od 75$ za odrasle osobe i $30 za osoblje aviona i decu od 9 godina i mlađu. Po dolasku, putnici moraju da pokažu negativan PCR test na COVID-19, urađen najkasnije pet dana pre polaska. Ponovo ćete biti testirani na aerodromu i čekati rezultate u karantinu. Potrebno je uraditi testove i 4. 8. i 14.dana vaše posete.

Bolivija

Ova južnoamerička zemlja divljih pejzaža bez izlaza na more omogućava američkim posetiocima koji imaju negativan test na COVID-19 urađen u roku od 10 dana od leta koji je poleteo iz Severne Amerike. Očekujte takođe i zdravstveni pregled. Ne postoji obavezan karantin.

Bosna i Hercegovina

Američki građani mogu ući u Bosnu i Hercegovinu, poznatu po kosmopolitskom Sarajevu i prekrasnim jezerima, ako imaju negativan PCR test, star manje od 48 sati.

Bocvana

Ažurirane informacije: američki državljani mogu ući u ovaj omiljeni safari sa negativnim PCR testom na virus COVID-19 urađenim ne više od 72 sata pre polaska. Ako ne pružite rezultate testa ili pokažete simptome virusa, moraćete da budete u karantinu 14 dana o svom trošku. Američka ambasada kaže da rezultati PCR testova nisu dostupni u roku od 72 sata.

Brazil

Najveća država Južne Amerike zabranila je ulazak kopnom i morem (uz nekoliko izuzetaka) i uvela je strožije mere prema posetiocima koji lete i koji će od sada morati da popune zdravstvenu deklaraciju i pokažu negativan PCR test urađen u roku od 72 sata od ukrcavanja na avion. Više informacija možete pronaći u američkoj ambasadi u Brazilu.

Britanska devičanska ostrva (BVI)

Američkim građanima je potreban putni list koj možete dobiti na oficijalnoj stranici BVI Gateway. Kako biste pristupili ostrvima, morate imati negativan test koj je urađen u roku od 5 dana ili manje pre putovanja. Takođe, morate uraditi još jedan test pri dolasku i biti u karantinu četiri dana dok čekate rezultate. Više informacija možete naći na oficijalnoj stranici američke ambasade ili stranici Vlade BVI.

Kambodža

Kao dom Angkor Wat-a, pravila Kambodže su prilično stroga. Moraćete da platite depozit od $2,000 i posedovati negativan PCR test urađen u roku od 72 sata od dolaska. Takođe, morate obaviti još dva dodatna testa – po dolasku i 13.dana obaveznog četrnaestodnevnog karantina.

Takođe, morate kupiti l lokalni paket zdravstvenog osiguranja od $90. Više informacija možete naći na sajtu američke ambasade u Kambodži.

Čile

Čile je nedavno otvoren za američke državljane. Morate da popunite obrazac „Izjava putnika“ 48 sati ili manje pre ukrcavanja, imate sa sobom negativan PCR test urađen u roku od 72 sata od ukrcavanja na poslednji let i imate dokaz o zdravstvenom osiguranju COVID-a 19 sa minimalnim pokrićem od 30.000 dolara. Više informacija možete dobiti od sajta američke ambasade u Čileu ili onlajn stranice za putovanja Čilea.

Kolumbija

Svi putnici koji dolaze u Kolumbiju bi trebalo da imaju negativan PCR test koji je urađen najkasnije 96 sati pre polaskaM moraćete da uradite i test pri vašem dolasku i budete u karantinu u trajanju od 14 dana. Više informacija možete dobiti na sajtu američke ambasade Kolumbije kao i njihovog sajta za putovanja.

Costa rica

Kostarika omogućava stanovnicima svih američkih država pristup. Posetioci mogu da popune zdravstveni obrazac ali više nisu u obavezi da donose negativan PCR test. Morate imati dokaz o putničkom medicinskom osiguranju. Više detalja potražite na sajtu američke ambasade.

Obala slonovače

Američki državljani moraju imati negativan PCR test koji ne sme biti urađen više od 5 dana od vašeg dolaska. Morate popuniti obrazac putne deklaracije i platiti taksu online. Preporučuje se (nije obavezno) da posetioci budu u karantinu dve nedelje nakon dolaska. Više informacija saznajte na sajtu američke ambasade.

Dominikanska Republika

Ovo istočno Karipsko ostrvo je otvoreno za posetioce. Svi putnici moraju da prikažu negativan PCR test urađen između 24 i 72 sata pre doalska i da popune elektronski obrazac za imigraciju i carinu putem onlajn portala ovog ostrva 24 sata pre putovanja. Američki putnici bi trebalo da očekuju dalja testiranja i preglede jer se smatraju državom visokog rizika. Više informacija na sajtu američke ambasade.

Dominikanska Republika

Ljudi koji putuju u Dominikansku republiku više ne moraju imati sa sobom negativan rezultat PCR testa po dolasku. Vlasti DR će uraditi testove na malom broju slučajno izabranih putnika, uz sve one koji imaju bilo koje simptome virusa. Takođe morate popuniti zdravstvenu izjavu. Ministarstvo turizma Dominikanske Republike sada nudi besplatno testiranje virusnih antigena svim međunarodnim posetiocima koji borave u hotelima. Američka ambasada kaže da su rezultti PCR testa bili pouzdano dostupni u roku od 72 sata ali bi na njih mogla uticati povećana potražnja. Više informacija možete pronaći na sajtu američke ambasade u Dominikanskoj Republici.

Dubai

Informacije o Dubaiu ćete pronaći pod sektorom Ujedinjenih Arapskh Emirata.

Karipska Holandija

Aruba: svi američki posetioci stariji od 15 godina moraju da popune zdravstvenu procenu i da imaju negativan test PCR testa na COVID-19. aruba je eliminisala spisak američkih država koje zahtevaju dodatno testiranje. Putnici JetBlue -a mogu kod kuće da naprave test na bazi pljuvačke. Morate kupiti osiguranje, takođe. Više informacija možete naći na turističkoj stranici Arube.

Boner: morate proći kroz Curacao (detaljnije informacije ćete naći u daljem tekstu) i poštovati mnoštvo protokola za testiranje i karantin. Više detalja saznajte na turističkoj stranici Bonaire-a.

Curacao: ostrvo Kurasao dozvoljava ulazak američkim građanima iz svih 50 država. Svi posetioci moraju da imaju negativan PCR test koji je urađen u roku od 72 sata nakon putovanja. Morate popuniti digitalnu imigracionu karticu na dicardcuracao.com. Više informacija na zvaničnoj stranici za putovanja Kurasaoa.

Saba: ovo netaknuto ostrvo ima stroge uslove za ulazak kada su američki građani u pitanju, uključujući dozvolu Vlade i negativan PCR test (ne stariji od 120 sati) i obaveznih 10 dana karantina.

Sint Maarten: autonomna država u okviru Kraljevine Holandije, Sint Maarten deli ostrvo sa francuskim kolektivom Saint Martin-a. (poput francuskog dela Saint Barts-a, trenutno je zatvoren za američke posetioce jer je Francuska zatvorila svoj granice, uključujući svoje prekomorske teritorije, za sve osim članova Evropske Unije).

Da bi posetili holandsku stranu, američki posetioci moraju da popune obaveznu prijavu za zdravstveno odobrenje. Takođe, moraju imati negativan PCR test. Od 12.februara, test može biti star 72 sata ili manje (u odnosu na prethodnih 120 sati). Zdravstveno osiguranje Covid-19 je obavezno. Takođe obavezno pročitajte oficijalnu stranicu američke ambasade kako biste dobili detaljne informacije o tome koja vrsta testiranja je dozvoljena.

Ekvador

Ekvador sahteva da američki putnici prikažu dokaz negativnog PCR testa urađenog u roku od 10 dana od dolaska kako bi se izbegao karantin. Testiranje je dostupno onima koji ne stignu sa negativnim rezultatom. Dok čekate rezultate, morate da budete u karantinu u unapred određenoj ustanovi. Američka ambasada predlaže da kažete u laboratoriji da su vam rezulatati neophodni u roku od 72 sata za povratak u Sjedinjene Države. Ostvra Galapagosa imaju dosatne uslove za ulazak.

Egipat

Američki putnici na putovanju ka Egiptu moraju da imaju sa sobom negativan PCR test. Pažljivo pročitajte savete američke ambasade o vremenu testa – da biste bili sigurni, ne bi trebalo da bude stariji od 72 sata pre polaska leta.

Putnici moraju da imaju sa sobom papirne primerke; digitalne kopije nisu prihvaćene. Deca mlađa od 5 godina su izuzeta pravila. Možda ćete morati da pokažete dokaz o zdravstvenom osiguranju. Možete otputovati u odmaralište na Crvenom moru Šarm el Šeik bez PCR testa ali po dolasku morate biti testirani i u karantinu sve dok vaši rezultati ne stignu.

 

Etiopija

Poznata po nadrealnim pejzažima i drevnoj kulturi, Etiopija zahteva da američki državljani dolaze sa lekarskim uverenjem zajedno sa negativnim PCR testom pre ukrcavanja na let. Test ne sme biti stariji od 120 sati. Postoji takođe i karantin u iznosu od 7 dana.

Gana

Zapadnoafrički kulturni dragulj, Gana, je otvorena za putnike koji dolaze iz Amerike. Putnici moraju imati negativan PCR test koji je urađen najkasnije 72 sata pre polaska. Putnici takođe moraju da urade i drugi test po dolasku na aerodrom, i on će koštati 150 dolara. Tu je i merenje temperature.

Grenada

Ovo karipsko ostrvo dočekuje američke posetioce međutim, oni moraju uraditi sledeće: moraju imati zdravstveno osiguranje koje pokriva bolest COVID-19; moraju imati negativan PCR test koji je urađen u roku od 72 sata od polaska; takođe, moraju podneti zahteva za odobrenje putovanja u Ministarstvu zdravlja; zatim sledi drugi test petog dana kako biste se mogli kretati ili ostati u okviru hotela do kraja odmora. Za više detalja, posetite sajt Ministarstva zdravlja Grenade i stranici američke ambasade.

Gvatemala

Svi ljudi stariji od 10 godina koji ulaze u Gvatemalu vazdušnim i kopnenim putem moraju imati negativan PCR test urađen 96 sati ili manje po dolasku. Ne postoji obavezan karantin. Putnicima koji su bili u Velikoj Britaniji ili Južnoj Africi se može zabraniti ulazak.

Honduras

Putovanje u Honduras je dozvoljeno sa negativnim PCR testom ili brzim testom. Takođe morate popuniti obrazac za proveru koji se popunjava online. Putnicima koji su bili u Velikoj Britaniji ili Južnoj Africi se može zabraniti ulazak.

Irska

Američkim putnicima je i dalje dozvoljeno da posete Irsku ali ograničenja kretanja bi mogla da utiču na vaš odmor i učine ga vrlo ograničenim. Morate popuniti obrazac za lociranje putnika – ako to ne učinite, može doći do zatvorske kazne. Morate takođe imati negativan PCR test urađen u roku od 72 sata, kako biste ušli u Irsku. Postoji četrnaestodnevni karantin ali možete uraditi i drugi test nakon pet dana. Ako je negativan, ograničenja se ublažavaju. Dodatne informacije se mogu naći na stranici putovanja Irske Vlade.

Jamajka

Jamajka zahteva popunjavanje onlajn obrasca za odobrenje putovanja i mogućnost testiranja po dolasku. Svi putnici koji dolaze iz Amerike, a koji su stariji od 12 godina, moraju imati negativne rezultate PCR testa kako bi dobili odobrenje za putovanje. Datum testiranja mora biti kraći od 10 dana od datuma putovanja na ostrvo. Pažljivo pročitajte zahteve na zvaničnoj stranici američke ambasade na Jamajci.

Kenija

Dom nacionalnog rezervata Maasai Mara, Kenija, je otvoren za američke putnike sa negativnim PCR testom urađenim u okviru od 96 sati ili manje po dolasku i koji prođu strogu zdravstvenu kontrolu. Karantin ne postoji. Posetioci koji odlaze se moraju pridržavati inicijative Trusted Travel-a.

Maldivi

Svi turisti koji dolaze na Maldive a koji imaju 1 godinu ili više moraju imati negativan PCR test urađen u roku od 96 sati od dolaska. Ne postoji obavezni karantin. Za detalje pogledajte zvaničnu stranicu o turizmu na Maldivima.

Malta

Američki putnici koji žele da zaobiđu zabranu putovanja iz EU i koji su spremni da budu u karantin mogu da posete Maltu. Putnici koji prolaze kroz „sigurnu zemlju koridora“ koja dozvoljava američkim putnicima putovanje, mogu ući na Maltu nakon što su u toj zemlji bili 14 dana. Na primer, američki putnici mogu da borave 14 dana u Turskoj ili Tunicu a zatim mogu da uđu na Maltu. Svi putnici moraju popuniti Izjavu o putovanju u javnom zdravstvu i obrasce lokatora za putnike pre polaska.

Meksiko

Iako kopnena granica između Sjedinjenih Država i Meksisa ostaje zatvorena najmanje do kraja februara, američki putnici i dalje mogu leteti do Meksika. Ne postoje uslovi za testiranje za ulazak u Meksiko ali Stejt Department navodi brojne države koje treba izbegavati zbog visoke stope kriminala. Po dolasku, možete očekivati proveru temprature i druge zdravstvene preglede. Imajte na umu da morate imati negativan rezultat PCR testa kako biste se vratili u Sjedinjene Države.

Maroko

Ovaj omiljeni severni deo Afrike je otvoren samo za određene putnike iz Amerike. Morate da imate rezervacije u marokanskom hotelu ili turističkoj agenciji ili da vas pozove marokanska kompanija, navodi američka ambasada u Maroku. Za ulazak je potreban odštampani, negativni PCR test urađen u roku od 72 sata  pre polaska. Očekujte i zdravstveni pregled. Ne postoje obavezni karantini ali postoji lokalni policijski čas.

Nambija

Američki građani mogu da posete pustinjsku državu Nambiju, za šta im je potreban negativan PCR test koji nije stariji od sedam dana. Ako je test stariji od sedam dana, bićete testirani i stavljeni u karantin o svom trošku dok čekate rezultate. Više informacija na sajtu američke ambasade.

Nikaragva

Dom vulkana i plaža, Nikaragva je otvorena za američke putnike. Morate imati negativan PCR test ili serološki test. Nije predviđen vremenski okvir za to koliko mora biti star test.

Severna Makedonija

Severna Makedonija je otvorena. Testovi i karantin nisu obavezni ali na aerodromima se sprovode pregledi za sve putnike.

Panama

Za posetu Panami je potreban negativan PCR test ili test antigena sa negativnim rezultatom, uzet 48 sati ili manje pre momenta dolaska. Ako su rezultati testa stariji od 48 sati, na aerodromu možete obaviti brzi COVID-19 test. Morate popuniti izjavu o zdravstvenoj zaštiti online. Više informacija na sajtu američke ambasade u Panami.

Peru

Putnici iz Sjedinjenih Država starijih od 12 godina mogu ući u Peru radi turističkog putovanja sa negativnim PCR testom ili testom antigena mlađim od 72 sata. Takođe se mora popuniti izjavu o zdravlju. Peru je ponovo otvorio Machu Picchu 1.novembra. Više detalja možete saznati na sajtu američke ambasade u Peruu.

Ruanda

Posetioci Ruande moraju da prikažu negativan PCR test napravljen u roku od 72 sata od polaska. Takođe, drugi test po dolasku je neophodan, boravak u hotelu kao i dobijanje rezultata u roku od dana. Nacionalni parkovi su otvoreni, uključujući praćenje primata. Da biste ušli u park, morate imati negativan rezultat testa koji je urađen u roku od 72 sata. Dodatne informacije možete naći na sajtu američke ambasade u Ruandi.

Senegal

Senegal, poznat po plažama i dobroj muzici, dozvoljava američkim turistima posetu. Da bi ušli, svi ljudi stariji od 2 godine moraju da prilože originalni PCR test sa negativnim rezultatom koji je uzet pet dana ili manje pre dolaska. Karantin nije obavezan.

Srbija

Američki građani moraju da imaju sa sobom negativan PCR test koji je urađen u okviru 48 sati pre dolaska ili negativan antigen test. Više informacija možete dobiti na sajtu američke ambasade u Srbiji.

Sejšeli

Ažurirane informacije: Ova ostrva u Indijskom okeanu još uvek nisu otvorena za Sjedinjene Države. Međutim, postoji značajan izuzetak. Svim putnicima – uključujući američke državljane – koji su primili obe vakcine COVID-19 je dozvoljen ulazak. Potrebno je da prođu dve nedelje od trenutka vaše druge doze. Morate pokazati dokaz o vakcinaciji, kao i negativan PCR test napravljen najkasnije 72 sata pre putovanja. Više informacija možete naći na sajtu obaveštenja o putovanjima na Sejšele.

Južna Afrika

Jedna od najpopularnijih destinacija u Africi je ponovo otvorena za američke građane. Južna Afrika zahteva negativan PCR test ili rezultat serološkog testa napravljen u roku od 72 sata od polaska. Imajte na umu da je vrsta virusa COVID-19 otkrivena u Južnoj Africi – pažljivo proverite vesti pre nego što napravite planove. Američka ambasada dobija izveštaje o nestašici PCR testova i nekim rezultatima koji traju duže od 72-časovnog perioda potrebnog za povratni let.

Južna Koreja

Američki posetioci Južne Koreje moraju da pruže negativan PCR test urađen u roku od 72 sata od polaska. Američki putnici takođe moraju da budu u karantinu 14 dana po dolasku, čak i sa negativnim testom. Takođe se morate prijaviti za zdravstvene preglede i preuzeti aplikaciju za samodijagnozu sa dnevnim izveštajima.

Šri Lanka

Tropsko ostrvo na jugoistočnoj obali Indije se otvorilo za sve nacije. Morate imati negativan rezultat testa da biste ušli na ostrvo i boraviti najmanje 14 dana u odobrenom hotelu ili odmaralištu. Za više detalja posetite sajt američke ambasade ili sajt turizma Šri Lanke.

Sveti Kits i Nevis (St. Kitts and Nevis)

Ažurirane informacije: Da biste posetili ovu karipsku ostvrsku federaciju, morate popuniti obrazac za odobrenje putovanja pre dolaska i imati negativan PCR test koji je urađen u roku od 72 sata ili manje pre nego što započnete putovanje. Prvih sedam dana morate boraviti na odobrenom hotelskom imanju. Morate takođe napraviti još jedan test sedmog dana ako želite da ostanete duže. Ako je negativan, možete se kretati ograničeno. Za boravke od 14 dana ili duže, potreban je treći test. Ostrva ne prihvataju PCR testove koje je radio LabCorp. Dodatne informacije možete naći na sajtu američke ambasade.

St. Lucia

Američki državljani stariji od 5 godina koji putuju u St. Luciu moraju da pruže negativni PCR test koji je urađen u okviru od 5 dana od dolaska (u odnosu na prethodnih sedam dana). Posetioci takođe moraju popuniti obrazac za registraciju putovanja i stići sa štampanom kopijom. Za vreme putovanja morate imati potvrđene rezervacije u ustanovi koja ima COVID sertifikat. Dodatne informacije se mogu naći na sajtu američke ambasade.

St. Vincent & the Grenadines

Američki putnici moraju da imaju negativan PCR test uzet 72 sata ili manje pre dolaska. Bićete testirani i po dolasku. S obzirom da se Sjedinjene Države smatraju vrlo rizičnom zemljom, karantin od 14 dana i dodatna ispitivanja su obavezna. Takođe, morate popuniti obrazac za dolazak. Rezultat testova koji su rađeni u rokovima od 72 sata nisu pouzdano dostupni na vreme. Dodatne informacije se mogu naći na sajtu američke ambasade.

Tanzanija

Ažurirane informacije: Omiljena za safari i plaže, Tanzanija je otvorena za turiste. Putnici koji dolaze treba da popune obrazac za zdravstveni nadzor i da izvrše zdravstveni pregled. Možda ćete morati da uradite i PCR test ako to zahteva avio kompanija sa kojom letite. Za povratna putovanja u Ameriku, američka mabasada kaže da „ima sve više izveštaja o tome da se rezultati PCR testova značajno odlažu i da neke klinike više ne nude testiranje pre putovanja“.

Tunis

Novo: dom sunčanih mediteranskih plaža i drevnih rimskih ruševina, Tunis, je otvoren za vlasnike američkih pasoša. Da biste ušli, potreban je negativan rezultat PCR testa ili serološki test urađen najkasnije 72 sata pre početka putovanja. Takođe, morate da budete u karantinu 14 dana ili da sedmi dan uradite ponovni test. Ako je negativan, možete ranije napustiti karantin. Više informacija možete naći na sajtu američke ambasade.

Turska

Turska je počela da zahteva da američki državljani i svi drugi posetioci moraju da imaju negativan PCR test urađen u roku od 72 sata pre ukrcavanja na let. Ranije, Turska nije zahtevala test i ovaj zahtev će biti aktivan od 1.marta. Putnici moraju popuniti obrazac sa informacijama i pripremiti se za proveru simptoma virusa. Više detalja možete naći na sajtu američke ambasade u Turskoj.

Turks i Kaikos ostrva

Ažurirane informacije: Posetioci ovih ostrva moraju popuniti obrazac za odobrenje putovanja i dostaviti negativan PCR test urađen u roku od pet dana od dolaska. Deca od devet godina i mlađa su izuzeta od ovog pravila. Putnici moraju popuniti onlajn zdravstveni upitnik i nositi sa sobom putno medicinsko osiguranje kako bi pokrili sve troškove povezane sa COVID-om. Postoji policijski čas koji traje do 21h do najmanje 3.marta.

Uganda

Ova bujna država u Centralnoj Africi otvorena je za američke turiste kojima je negativan PCR test, napravljen u roku od 120 sati pre polaska. Više informacija se može naći na sajtu američke ambasade u Ugandi.

Ujedinjeni Arapski Emirati

Turističke vize za američke državljane izdaju se na aerodromima Abu Dabija i Dubaia. Putnici stariji od 12 godina moraju da prikažu negativan PCR test urađen u roku od 96 sati pre polaska. Čak i sa negativnim testom, možda ćete i dalje morati da budete u karantinu (u zavisnosti od Emirata) i napravite naknadni test.

Ujedinjeno Kraljevstvo

Tehnički, američki putnici i dalje mogu putovati u UK. Međutim, putovanje radi razonode je nešto na šta se putnici obeshrabruju zbog nove vrste Korona virusa. Pre nego što napravite bilo kakav plan, trebalo bi da pažljivo slušate izveštaje na vestima i pazite novosti na sajtu američke ambasade. Ako i dalje odlučite da idete, morate imati negativan PCR test urađen u okviru 72 sata pre polaska kako biste boravili u karantinu od 10 dana. Tkaođe imajte na umu da se pravila mogu razlikovati u Engleskoj, Škotskoj, Velsu i Severnoj Irskoj.

Zambija

Poznata po Viktorijinim vodopadima i divljini, Zambija dozvoljava ulazak svim međunarodnim putnicima. Trebaće vam negativan PCR test koji je napravljen najmanje 14 dana pre dolaska. Takođe postoji i obavezan 14-dnevni karantin. Američka ambasada nije objavila informacije o brzini rezultata testa za povratak u Ameriku.

 

Nedavno uklonjeni sa otvorene liste:

Sledeće države su dozvoljavale ulazak američkim državljanima ali su ih ponovo zatvorile ili ih je CNN Travel uklonio iz drugih razloga:

  • Francuska Polinezija (privremeno zatvoreno za turiste)
  • Barts (Francuska teritorija apeluje na francusku vladu da bude izuzeta iz nedavnog zatvaranja Francuske)
  • Crna Gora (Različite informacije američke ambasade i Vlade CG o zahtevima za ulazak)
  • Hrvatska

 

Izostavljene zemlje

Ovo je uređena lista. CNN Travel je izostavio određene otvorene zemlje ako su imale vrlo ograničen broj američkih putnika pre pandemije; imaju tekuće ili nedavne oružane sukobe, terorizam ili zličine i nemire; ako imaju zahteve za ulazak toliko opsežne i komplikovane da zemlju stavljaju van domašaja gotovo svih američkih građana.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0