Sedam istorijskih gradova u Americi koje morate posetiti ove godine

Sedam istorijskih gradova u Americi koje morate posetiti ove godine

Da li znate kako je Florida dobila svoje ime?
Flamingo – Obavezna stanica gotovo svih Srba u Majamiju!
5 zanimljivih činjenica o Floridi za koje verovatno nista znali

ako Amerika možda nije stara kao Evropa, gde vekovi pa čak i milenijumi istorije naizgled ležerno obiluju na svakom uglu, u Sjedinjenim Državama postoji mnoštvo mesta na kojima možete dobiti svoju dozu istorije, a da ste ipak bliže kući.
Evo sedam najistaknutijih gradova u Americi!

boston chicago glasnik

Boston, Massachusetts

Teško ćete naći više istorije u Americi od posete Bostonu! John Winthrop, bivši guverner kolonije zaliva Massachusetts Bay, opisao je ovaj grad u Novoj Engleskoj kao „grad na brdu“ za ostale gradove širom sveta na koji se mogu ugledati kada je Novi svet zaista bio nov – oko 1620.godine.
Zajedno sa istorijskim Freedom Trail-om, Boston je takođe dom grobnica značajnih rodoljuba poput Paul Revere-a, i nalazište je Faneuil Hall-a, gde su ličnosti poput Samuel Adams-a držali govore zagovarajući nezavisnost od Velike Britanije.

Santa Fe, New Mexico

Jedno od najstarijih nalazišta u današnjim Sjedinjenim Državama, Santa Fe su naselili Španci u 15.veku. Izgled se nije promenio ni u delovima starog grada; područje obiluje Pueblo adore arhitekturom koja datira iz vremena kada su Navaho Indijanci koegzistirali u gradu zajedno sa Špancima. Još jedno istorijsko mesto za posećivanje je i crkva San Miguel Mission, poznata i kao kapela San Miguel, koja datira iz davnih 1600tih godina.

Philadelphia, Pennsylvania

Mreža koju je osnivač grada William Penn postavio 1682.godine kako bi dizajnirao grad Filadelfije je i dalje ta mreža koja danas stoji u osnovi gradske arhitekture i urbanog planiranja. Međutim, mapa nije jedino mesto u kojem ćete pronaći američku istoriju u ovom starom gradu. To je bila prvobitna prestonica ranih Sjedinjenih Država, zahvaljujući svom mestu na otprilike pola puta između južne i severne države, i grad je u kome su sačinjeni Ustav, članovi Konfederacije i Deklaracija o nezavisnosti.

charlseton sc

Charleston, South Carolina

Prelepi i misteriozni Čarslton se dugo smatrao jednim od najlepših američkih gradova, a sa svojom arhitekturom iz kolonijalne ere nije teško razumeti zašto. Početkom 19.veka, Čarlston je imao najveću populaciju Sefardskih Jevreja u zemlji (populacije Jevreja koja potiče iz nekadašnje Iberian Peninsule, današnje Španije i Portugala), a neki od najstarijih hramova u zemlji se nalaze baš ovde, u ovom gradu. Takođe, obavezno posetite lokacije nekadašnjih pijaca indiga i pirinča, koje su tokom kolonijalne ere bile jedan od najvećih uvoza i poslova u gradu. I ne zaboravite da posetite Fort Sumter, gde su ispaljeni prvi hici iz Građanskog rata.

Williamsburg, Virginia

Izdižući se iz neuspeha Jamestown-a, prvo (unapred osuđeno) američko naselje, Vilijamsburg u Virdžiniji, je osnovano 1699.godine. smešteno na 11,2 kilometra od prvobitnog naselja u Jamestown-u, Vilijamsburg je bio na višem i poželjnijem zemljištu, što je pomoglo doseljenicima da se odbrane od napada i omoguće svom gradu da napreduje i cveta. Pogledajte prelepu Guvernerovu Palatu koja je još uvek očuvana, zajedno sa istorijskim koledžom Williama i Mary, podignutim 1693.godine.

New Orleans, Louisiana

Francuzi su osnovali New Orleans 1718.godine. Grad je potom prošao kroz period španske okupacije pre nego što se vratio Francuzima; Napoleon ga je na kraju prodao Sjedinjenim Državama 1803.godine u okviru Louisiana Kupovine. Istorijska mesta od interesa za grad uključuju Gardens District, gde su viši slojevi počeli da grade domove 1832.godine, zahvaljujući živahnoj trgovini i razmeni reke Misisipi, kao i Chalmette Battlefield, mestu bitke za New Orleans koja se odigrala između Sjedinjenih Država i Velike Britanije.

Zbog čega glavni grad Amerike, Vašington DC nije saveza država? chicago glasnik

Washington D.C.

Za spajanje prošlosti i istorije koja traje, ne treba gledati dalje od Vašingtona. Prestonica Sjedinjenih Država je prepuna okićenih starih zgrada koje su još uvek tamo gde se donose zakon i vode velike rasprave. Na primer, neoklasična zgrada Capitol zgrade je završena 1800.godine i od tada se proširila kako je broj zakonodavaca rastao. Američki Senat i Predstavnički dom deluju iz različitih krila Capitol-a. Dok ste u D.C.-ju, obavezno posetite i Linkolnovu kolibu (Lincoln’s Cottage), mesto gde je predsednik Abraham Lincoln živeo u jeku Građanskog rata.

Izvor: Culture Trip 

COMMENTS

WORDPRESS: 0