Senat Floride usvojio kontroverzni zakon kojim se zabranjuje učenje o rasama

Senat Floride usvojio kontroverzni zakon kojim se zabranjuje učenje o rasama

HEALS Act: Evo šta je sve obuhvaćeno novim predlogom zakona o pomoći
Koronavirus u Majamiju – Zatvorene plaže i parkovi, 19 novih slučajeva!
Treba vam zdravstveno osiguranje na Floridi? Ovo su najpovoljnije opcije na tržištu

Očekuje se da će guverner odobriti zakon, ali protivnici kažu da je formualcija nejasna, planirana sudska aktivnost

Senat Floride je usvojio još jedan kontroverzni zakon sa sednice koja se završava danas. Glasanje je održano u četvrtak, po stranačkoj osnovi, koja zabranjuje nastavu kritičke teorije pojma rase i srodnih tema u državnim školama i privatnim preduzećima.

HB7 (House Bill 7) je prošao državni Senat pod vođstvom GOP-a (Republikanske partije) sa glasanjem u odnosu 24-15. Zakon o individualnoj slobodi (The Individual Freedom Bill), poznat i kao Stop WOKE Act, zabranjuje bilo kakvo školovanje ili obuku na radnom mestu koje uključuje ideologiju koja uči da su pol, rasa ili nacionalnost osobe „moralno superiorniji“.

Prošle godine, Odbor za obrazovanje Floride je zabranio kritičku teoriju rase u učionicama javnih škola. Stručnjaci za građanska prava iz cele nacije raspravljaju o teoriji o ukrštanju rase i zakona oko četiri decenije. Usred aktivizma pokreta Black Lives Matter, ova tema je bila visoko na dnevnom redu republikanaca prošle godine.

DeSantis je u decembru najavio zakonodavni predlog za zaustavljanje „W.O.K.E. Aktivizam“ i kritičku teoriju rase u školama i korporacijama. Rekao je da WOKE znači „Stop the Wrongs to Our Kids and Employees“ (Zaustavite nepravde prema našoj deci i zaposlenima).

Predlog zakona je među onima koji su podelili stranke pošto republikanci koriste svoju većinu da unaprede konzervativnu kulturu koju je naredio DeSantis u izbornoj godini.

Senatori koji su rekli da imaju najveći lični udeo u predlogu zakona istakli su da nisu konsultovani prilikom pisanja zakona.

Formulacija u predlogu zakona može biti nejasna – kritičari kažu da su reči poput „krivica“ ili „kompleks“ mogu biti otvorene za mnogostruka tumačenja.

Senatorka Tina Polsky (D-Boca Raton) dovela je u pitanje implementaciju, rekavši da će ljudi u školama i preduzećima biti zbunjeni nejasnoćom i, u strahu, neće ništa ni podučavati.

Iz tog i mnogih drugih razloga, protivnici kažu da će ovo biti upućeno na sud.

Zakon prvo ide na Guvernerov sto, a predviđanja kažu da će ga on potpisati.

Izvor: Local10.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0