Senat usvojio zakon o infrastrukturi vredan 1.200 milijardi dolara

Senat usvojio zakon o infrastrukturi vredan 1.200 milijardi dolara

14 stvari koje možete videti samo na Floridi
Senat Floride usvojio zakon koji nalaže lokalnim vlastima da plate odštetu kompanijama ukoliko novi zakoni ugroze poslovanje
Krstarenja kruzerima u Americi otkazana do sredine sledeće godine

Američki Senat je sa 69 glasova za i 30 protiv usvojio zakon o obnovi infrastrukture, vredan 1.200 milijardi dolara.

Oko 550 milijardi dolara biće izdvojeno za obnovu puteva, sistema za vodosnabdevanje i internet mreže.

Demokrate u Senatu imaju tesnu većinu od 50 mesta, a podršku ovom predlogu zakona dali su i republikanci, posle višenedeljnih pregovora. Ankete pokazuju da je inicijativa da se unapredi američka infrastruktura – zakonski predlog na kome je mesecima radila dvostranačka grupa senatora – veoma popularan među građanima Amerike.

Mera predviđa izdvajanje skoro 550 milijardi dolara u narednih pet godina, uz već postojaće federalne dozvole za javne radove koji će biti vršeni u doslovno svakom kraju SAD. Bajden je ovu potencijalno istorijsku inicijativu uporedio sa nekadašnjom izgradnjom transkontinentalne železnice i autoputeva koji su povezali američke države. Novac je izdvojen za izgradnju puteva i mostova, jačanje američkih obala i zaštitu od klimatskih promena, zaštitu javno-komunalnih preduzeća i sistema od sajber napada i modernizaciju električne mreže. Sredstva će biti uložena i u javni prevoz, aerodrome i železnicu, a većina vodovodnih cevi koje sadrže olovo biće zamenjena.

Demokrate koje su se protivile predlogu zakona navode da ne obuhvata sve infrastrukturne potrebe, dok republikanci koji su bili protiv kažu da je izdvojeno previše novca.

Predlog zakona ide u Predstavnički dom gde se rasprava očekuje u septembru.

Šumer je najavio da će posle usvajanja ovog zakona, Senat da se fokusira na desetogodišnji plan za socijalnu sigurnost, vredan 3,5 triliona dolara, kojim se obezbeđuje pravo dece na vrtić, besplatan javni koledž, pravo na jeftino stanovanje i čistu energiju,

Taj paket ima podršku demokrata, ali se republikanci protive.

Demokrate bi mogle da, u tom slučaju, iskoriste posebno pravilo koje važi kada se usvaja budžet i ukinu redovnu proceduru koja predviđa da je za stavljanje zakona na raspravu potrebno dve trećine glasova senatora, već da rasprava počne odlukom proste većine.

Očekuje se da će rasprava o tom predlogu zakona trajati mesecima.

Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0