Šest stvari koje niste znali o Beloj kući

Šest stvari koje niste znali o Beloj kući

Miami Marine Stadium: Nekada prvi stadion za vodene sportove – sada deponija
Flamingo – Obavezna stanica gotovo svih Srba u Majamiju!
Zanimljiva istorija okruga Miami – Dade za koju možda niste znali

Odgovori na najpopularnija pitanja o izvršnom prebivalištu američkih predsednika na 1600 Pennsylvania Avenue!

 

Kao oficijalno radno mesto i izvršna rezidencija predsednika Sjedinjenih Država, Bela kuća je jedna od najpoznatijih i najprepoznatljivijih zgrada na svetu! Međutim, iza njene veličanstvene neoklasične fasade, detalji njene izgradnje i istorije su daleko manje poznati. U nastavku teksta ćemo videti odgovore na šest uobičajenih pitanja o kultrnoj strukturi koja je služila kao dom svima, osim jednom američkom predsedniku.

Da li su robovi izgradili Belu kuću?

Američka vlada nije posedovala robove, prema Nacionalnom arhivu, ali je platila robovlasnicima da ih angažuju za pomoć u izgradnji Bele kuće. Prema istorijskom udruženju Bele kuće, vašingtonski gradski komesari su prvobitno planirali da podstaknu radnike iz Evrope za izgradnju, koja je započeta 1792.godine i trajala je osam godina. Kada su dobili odgovor, umesto toga, angažovali su i slobodne i porobljene Afroamerikance da rade zajedno sa lokalnim belcima i zanatlijama, sa dodatkom nekoliko Evropljana, kako bi se gradio ne samo predsednikov dom, već i druge vladine zgrade poput američkog Kapitola.

James Hoban, irski imigrant i arhitekta kojeg je odabrao predsednik George Washington, dizajnirao je originalnu zgradu. Nakon što su je Britanci zapalili 1814.godine, tokom Rata 1812.godine, Hoban je predvodio napore da obnovi strukturu.

White House, Washington, D.C. 1840s

Pogled na južnu fasadu Bele kuće, 1840.godine

 

Gde je Bela kuća?

Bela kuća se nalazi na adresi 1600 Pennsylvania Avenue u Vašingtonu, možda najpoznatijoj adresi u čitavoj Americi. Osnažen Zakonom o prebivalištu iz 1790.godine, predsednik George Washington  je izabrao tačno mesto za prestonicu od 10 kvadratnih milja, na istočnoj obali reke Potomac i blizu zgrade Capitola. Građevinari su položili kamen temeljac Bele kuće 13.oktobra 1792.godine, a kamen temeljac Capitola je usledio ubrzo zatim, 18.avgusta 1793.godine.

Tokom godina, izvršna vila je doživela više obnova, uključujući opsežne radove Theodore Roosevelt-a 1902.godine, koji su uključivali postavljanje električnih svetala. Tokom 1948.godine, nakon što su inženjeri otkrili da je zgrada strukturno neispravna i nebezbedna za stanovanje, Harry S. Truman je naredio potpuno uništenje unutrašnjosti i potpunu reviziju strukture i temelja zgrade. Truman i njegova porodica su živeli u Blair kući, preko puta, tokom renoviranja.

 

Ko je bio prvi predsednik koji je živeo u Beloj kući?

Iako je George Washington odabrao lokaciju i arhitektu, on je bio jedini predsednik koji nikada nije živeo u Beloj kući. Predsednik John Adams se prvi uselio u rezidenciju 1800.godine, pre nego što je završena. Od tada, svaki predsednik i njegova porodica žive na 1600 Pennsylvania Avenue. Dva predsednika su umrla u Beloj kući: William Henry Harrison 1841.godine i Zachary Taylor 1850.godine kao i tri Prve dame, Letitia Tyler, Caroline Harrison i Ellen Wilson.

White House floor plan

Glavni (prvi) sprat Bele kuće, izrađen od strane F. D. Owen-a

 

Koliko soba ima Bela kuća?

Na površini od 55.000 kvadratnih stopa, Bela kuća ima 132 sobe (16 soba su porodične sobe za goste), zajedno sa 35 kupatila. Prema službenoj veb stranici Bele kuće, u njoj se nalazi 28 kamina, osam stepeništa, tri lifta, 412 vrata i 147 prozora – i ima opremljenu kuhinju koja je u funkciji da spremi punu večeru za 140 gostiju ili predjela za njih hiljadu – plus posetioci. A kada dobija novi sloj boje svake šetiri do šest godina? Za pokrivanje spoljašnjosti je potrebno 570 litara.

Letnjikovac i čitavo područje takođe uključuju i pokriveni zatvoreni bazen koji je postavljen za Franklin D. Roosevelt-a, i otvoreni bazen koji je instalirao Gerald R. Ford. Ostali objekti gde se predsednici mogu opustiti obuhvataju teniski teren, kuglanu sa jednom trakom, mali bioskop, igraonicu, stazu za džoging i uređenje zelenila.

Postoje glasine o tajnim sobama u zgradi ali, prema Istorijskom udruženju Bele kuće, jedini „tajni“ prolaz je sklonište za hitne slučajeve izgrađeno Istočnog krila za vreme predsednikovanja Frankiln Roosevelt-a, posle bombaškog napada na Pearl Harbour. Potpredsednik Dick Cheney je koristio prolaz tokom terorističkih napada 11.septembra a, kako prenosi The Washington Post, predsednik Donald Trump je verovatno tamo čuvan tokom protesta 2020.godine ispred Bele kuće.

Prema novinama, ispod dvorca postoje najmanje dva tunela: jedan se povezuje sa Zgradom riznice, a drugi vodi do Južnog travnjaka.

 

Da li se oduvek zvala Bela kuća?

Kameni spoljni izgled zgrade je prvi put obojen krečom na bazi limete 1798.godine kako bi se zaštitila od elemenata nepogode i temperatura smrzavanja. Prema Istorijskom udruženju Bele kuće, nadimak „Bela kuća“ je počeo da se pojavljuje u novinama pre Rata 1812.godine.

Međutim, predsednik Theodore Roosevelt je bio taj koji je, 1901.godine, odredio službeno ime prebivališta (skoro) svih predsednika Amerike. (Ranija imena su uključivala Predsednička kuća, Izvršna palata i Predsednička palata). Takođe se često kaže i Narodna kuća.

Situation Room, White House West Wing

Glavna konferencijska sala Situacione sobe u Beloj kući

 

Šta se dešava u Zapadnom krilu?

Od kako je Theodore Roosevelt preselio svoj radni prostor iz rezidencije u novoizgrađeno Zapadno krilo 1902.godine, dvospratno Zapadno krilo je dom predsedničkih kancelarija SAD-a. Pored Ovalne kancelarije, kompleks Zapadnog krila, između ostalog, uključuje Situacionu sobu, Kabinet, Roosevelt-ovu sobu i sobu za brifing za novinare.

Ovalni kabinet, koji je služio kao predsednički kabinet od predsednika William Howard Taft-a 1909.godine, u stvari je ovalnog oblika i sadrži hrastov Rezolucioni sto, koji je kraljica Viktorija 1880.godine poklonila predsedniku Rutherford B. Hayes-u, napravljenog od dasaka britanskog broda H. M. S. Resolute. Od tada ga koristi gotovo svaki predsednik, sa izuzetkom Lyndon Johnson-a, Richard Nixon-a i Gerald Ford-a.

Situaciona soba, zvanično poznata i kao Konferencijaska sala John F. Kennedy, se nalazi u podrumu Zapadnog krila i sadrži nekoliko soba. JFK ga je 1961.godine odredio kao prostor za koordinaciju kriza, a Johnson ju je koristio tokom rata u Vijetnamu. Ovo je takođe mesto gde je predsednik Barack Obama gledao ubistvo Osame Bin Laden-a od strane mornaričkih foka.

Kabinet, kako mu samo ime govori, je mesto gde se predsednik sastaje sa članovima svog kabineta, a Roosevelt-ova soba, u kojoj je bila smeštena kancelarija Theodore Roosevelt-a, služi kao sala za konferencije opšte namene.

Takođe, Istočno krilo sadrži kancelarijski prostor za Prvu damu i njeno osoblje, i ima natkriveni ulaz za goste tokom velikih događaja.

Izvor: History 

COMMENTS

WORDPRESS: 0