Sezona uragana na Floridi za 2023.godinu počinje 1. juna

Sezona uragana na Floridi za 2023.godinu počinje 1. juna

Federalne rezerve opet podigle kamatne stope za 25 baznih poena. Evo šta to znači za vas
10 najviše precenjenih tržišta nekretnina u Americi – Da li nas očekuje pad cena?
Zemljotres prodrmao Majami! Evakuisane zgrade u Brickell-u i Downtown-u!

Sezona uragana na Atlantskom okeanu zvanično još nije počela, ali Nacionalni centar za uragane već je identifikovao prvi suptropski ciklon za ovu godinu – koji se već desio pre nekoliko meseci. Sredinom januara, kod severoistočne američke obale formirala se subtropska oluja, koja će biti zvanično označena kao prvi ciklon za sezonu uragana na Atlantiku 2023. godine, saopštio je NHC (Nacionalni centar za uragane) putem Twitter-a 11. maja.

NHC je najavio da će ključne informacije o ovom sistemu biti objavljene u tropskom izveštaju tokom narednih meseci. Vest o suptropskoj oluji objavljena je četiri dana pre nego što je NHC počeo da predviđa tropsku vremensku prognozu za sezonu uragana 2023, koja započinje 1. juna. Trenutno se ne očekuju tropske aktivnosti u narednih sedam dana, prema navodima NHC-a.

Atlantski basen obuhvata obalu zaliva i istočnu obalu država, uključujući Misisipi, Floridu, Luizijanu, Alabamu, Severnu Karolinu, Južnu Karolinu i Džordžiju.

Januarske oluje su retke, ali se nedavno dogodio jedan uragan u tom mesecu. U januaru 2016. godine, subtropska oluja Alex formirala se u istočnom Atlantiku, a zatim je postala uragan. Konačno je oslabila kao tropska oluja na Azorima (Azores), kako prenosi The Weather Channel. Od početka vođenja evidencije, zabeleženo je samo pet drugih atlantskih oluja u januaru, izveštava The Weather Channel.

Subtropska oluja koja se formirala sredinom januara dobila je identifikacioni broj za praćenje, ali još nije dobila ime oluje. Prvi sistem koji će dostići snagu tropske oluje u 2023. godini dobiće ime Arlene.

Iako je sezona uragana još uvek nekoliko nedelja daleko, ova suptropska oluja ukazuje na to da vremenski uslovi mogu biti nepredvidljivi. Nacionalni centar za uragane i dalje će pažljivo pratiti situaciju i pružati ažurirane informacije o svim vremenskim fenomenima koji se budu razvijali u Atlantskom okeanu.

Važno je da stanovnici obalnih područja budu pripremljeni i da sprovode preventivne mere kako bi se smanjile potencijalne štete od oluja. Upotreba pouzdanih izvora informacija i praćenje uputstava lokalnih vlasti takođe su ključni za očuvanje bezbednosti tokom sezone uragana.

Sezona uragana na Atlantiku traje od 1. juna do 30. novembra, stoga je važno da svi budu u pripravnosti i budno prate vremenske prognoze i upozorenja kako bi se efikasno suočili sa bilo kakvim opasnostima koje se mogu javiti tokom ove periode.

Evo liste imena oluja za sezonu uragana 2023 na Atlantiku:

 1. Arlene
 2. Bret
 3. Cindy
 4. Don
 5. Emily
 6. Franklin
 7. Gert
 8. Harold
 9. Idalia
 10. Jose
 11. Katia
 12. Lee
 13. Margot
 14. Nigel
 15. Ophelia
 16. Philippe
 17. Rina
 18. Sean
 19. Tammy
 20. Vince
 21. Whitney

Najnovije informacije možete pratiti na sajtu Nacionalnog centra za uragane na Twitter-u (klik OVDE) ili na sajtu  hurricanes.gov (klik OVDE).

 

 

Izvor: Miamiherald.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0