Skriveno blago Majamija – Ancient Spanish Monastery

Skriveno blago Majamija – Ancient Spanish Monastery

Amerika danas obeležava “Dan sećanja” – Memorial Day
Fort Dallas – Preteča grada Majamija
Kako je nastao prvi restoran brze hrane u Americi?

Skriven u modernom severnom delu Miami Beach-a, drevni manastir nas vraća daleko u prošlost. Enklava evropske arhitekture i istorije, ovo mesto koje je prvobitno izgrađeno u Sakramentiji, opštini Segovia na severu Španije – pretrpelo je dugu i zanimljivo istoriju da bi postao spomenik na Južnoj Floridi koji danas poznajemo i volimo.

Rana istorija

Ancient Spanish Monastery je mali deo španske istorije“ navodi otac Gregory Mansfield, kustos muzeja i vrtova drevnog španskog samostana. „Izgradnja je započela 1133.godine, skoro 360 godina pre nego što je Kolumbo napustio Španiju i stigao u Ameriku, a trebalo je osam godina da se završi. Ima preko 35.000 kamenja od kojih su neki teški i po tonu i po“.
Iako je manastir završen 1141.godine nove ere, učinivši svoj klaustar najstarijom zgradom na zapadnoj hemisferi, promenio je vlasništvo dugi niz godina kasnije. Kada je 1174.godine monah Bernard Clairvaux proglašen svetim, manastir je dobio njegovo ime i gotovo 700 godina nakon toga je bio dom drugim monasima. Na njihovo veliko zaprepašćenje, socijalna revolucija 1830tih je dovela do preuzimanja manastira.


Vreme je teklo u takvim okolnostima sve do 1925.godine, kada je biznismen i medijski tajkun William Randolph Hearst kupio pomoćne zgrade manastira sa planovima da ih ’odvede’ u Sjedinjene Države. Proces nije bio lak ali uz određene inovacije i veliko strpljenje, Hearst je ostvario svoje planove.
Da bi se zgrada preselila u Sjedinjene Države, svaki zid i građevina su rastavljeni kamen po kamen, vezani zaštitnim senom i spakovani u više od 11.000 drevnih sanduka. Na nesreću, dok su sanduci isporučivani u Ameriku, u Španiji je izbila epidemija a američko Ministarstvo poljoprivrede je bilo zabrinuto da zaštitno seno može preneti bolest. Da bi se suočili sa problemom, 23 muškarca su tri meseca otvarala sve kutije, sortirajući sedam tona eksera, paleći seno i potom prepakujući kamenje u sanduke. Dok je svaka gajba bila numerisana radi identifikacije kada se kamenje pakovalo u Španiji, kamenje nije prepakovano u prave kutije u Americi pa su mnogi u procesu izgubljeni. Kao dodatni problem, Hearst se ubrzo suočio sa finansijskim problemima koji su se mogli otkloniti jedino prodajom večine manastira na aukciji. Šta god nije prodato, ostavljeno je u skladištu i nije izlazilo ponovo sve dok dvojica biznismena iz Majamija – William Edgemon i Raymond Moss – nisu 1952.godine kupili ostatke manastira sa planovima da ga pretvore u turističku agenciju.
Rezultat projekta koji je magazin Time nazvao „najvećom slagalicom u istoriji“ 1953.godine, konačna izgradnja drevnog španskog manastira u Majamiju je trajala 19 meseci i koštala gotovo 20 miliona dolara. 1964.godine je prodat multimilioneru i bankaru Robert Pentland Jr.-u koji je manastir predao biskupu Floride. Danas je u vlasništvu Episkopske eparhije jugoistočne Floride.
Tako smo srećni ovde u Majamiju što imamo ovo arhitektonsko blago koje nas povezuje sa isgtorijom i kulturom Španije“, rekao je Mansfield. „Monasi su hodali ovim hodnicima više od 700 godina. uvek kažemo ’Ako bi ovi zidovi mogli da govore, koje priče bi nam ispričali?’ “.

Moderni manastir Majamija

U 21.veku, drevni španski manastir služi kao pogled u istoriju ali i vid turističke atrakcije. Na ulazu u imanje se nalazi muzej sa istorijskim španskim artifaktima poput himnarijuma i komada oklopa koji su se nosili tokom krstaških ratova. U toj istoj zgradi postoji i suvenirnica sa suvenirima dostupnim za kupovinu.
Prošetajte dalje od muzeja i prodavnice suvenira i zapanjiće vas lepota drevnog španskog samostana. Prođite tlom ovog zapanjujućeg istorijskog mesta jer, iako je u osnovi crkva, ima toliko toga da ponudi. Manastir je okružen prelepim baštama a tačno u sredini se nalazi neopisivo dvorište koje je često puno porodica koje imaju piknik ili se fotografišu ispred njegovih zidina obloženih bršljanom. Lutajte njegovim kamenim zidinama i naići ćete na neke od srednjovekovnih statua, rezbarene plafone i stubove, kamene lukove i vitražne prozore. Klausteri su prekriveni šarenim grbovima a u svetilištu njegove episkopske crkve se nalaze sakramentalni stolovi koji oduzimaju dah, dok se zvonik uzdiže odmah iznad.
„Mislim da su klauzura i bašte oaza mira i spokoja usred brzine savremenog života“, navodi Mansfield. „Iako su kapije otvorene prema autoputu Dixie, klaustri sa svojim kamenim zidovima i pregotskim lukovima pružaju mesto mirnog utočišta“.

Srede u drevnom španskom manastiru

Svake srede krenite u ovaj drevni manastir na službu RUAH koja počinje u 19:30h. Zasnovan na anglikanskoj tradiciji, vekovnoj hrišćanskoj liturgiji uredsređenoj na sakramente, RUAH službu vekovima praktikuju monasi, monahinje, mističari, svetitelji pa i obični ljudi. tokom ove večeri duhovnosti, šetajuću meditaciju prate bliskoistočna muzika i svetski instrumenti, umetnost, pokret i poezija, dok sveće, seme i ulja aktivno uključuju sva čula. Ovaj nedeljni događaj je bespatan i otvoren za javnost.

Savršeno mesto za venčanja i specijalne prilika

Na ovako lepom mestu ne treba da vas čudi činjenica da je upravo ovaj drevni manastir savršena destinacija za venčanja, prve pričesti, maturske večeri i mnoge druge prilike. Čak se koristi i kao pozadina za slike i venčane portrete. Međutim, postoje određena pravila za to. Iako se turistima koji se usputno fotografišu ne naplaćuje ova mogućnost, svi posetioci koji poziraju za amaterske, studentske ili profesionalne fotografije moraju da plate 200 dolara na svaka tri sata na licu mesta. ova naknada uključuje i ulaz u klaustre i bašte do šest osoba, uključujući klijenta i fotografa. Redovne kotizacije se primenjuju na svakog pojedinca iznad broja od šest osoba. Sav prihod zarađen od naplate fotografisanja i obavljanja ceremonija se daje manastiru kao pomoć u očuvanju njegove arhitekture i terena kao i za podršku svim programima koje manastir podržava. Da biste zakazali fotografisanje ili poseban događaj, možete pozvati na telefon (305)945-1461, lok.101, i napravite svoju rezervaciju.

Generalne informacije za posetioce

Drevni španski manastir se nalazi na autoputu 16711 West Dixie, North Miami Beach, FL, 33160. Otvoren je od ponedeljka do petka u vremenu od 10:00h do 16:00h. Radno vreme se razlikuje vikendom. Bilo kojem posetiocu je dozvoljeno da dođe na imanje najkasnije do 16h, osim ako nema posebnu dozvolu. Ture su dostupne tokom radnog vremena, osim ako se u hotelu ne organizuje poseban događaj, venčanje ili snimanje.
Mise se održavaju svake nedelje u 08:00h, 10:15h i 12:15h. Mise u 8:00h i 10:15h se izvode na engleskom jeziku a misa u 12:15h se izvodi na španskom jeziku.
Cena karata su 10 dolara za odrasle i 5 dolara za studente i penzionere. Parking je besplatan za sve posetioce.

Izvor: miamiandbeaches 

COMMENTS

WORDPRESS: 0