Socijalno distanciranje na snazi i tokom leta, drugi talas zaraze neizbežan

Socijalno distanciranje na snazi i tokom leta, drugi talas zaraze neizbežan

Miami-Dade: Plaže se neće otvoriti 1. juna
Cene goriva u Floridi dostigle su novi rekord u 2023. godini
Tropska oluja Idaila stiže na obale Floride kao uragan 3. kategorije

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Sjedinjenim Državama premašio je million, dok je umrlo najmanje 58 hiljada ljudi, što je više američkih žrtava nego za vreme Vijetnamskog rata, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

Uprkos porastu broja zaraženih i umrlih, guverneri širom Amerike planiraju otvaranje ekonomiija u fazama, a predsednik Donald Tramp potpisao je uredbu kojom je naredio fabrikama za preradu mesa da ostanu otvorene, iako su zaražene stotine radnika. Međutim, u državama najteže pogođenim pandemijom, guverneri produžavaju restriktivne mere i upozoravaju da bi prebrzo otvaranje moglo da uspori napredak postignut u borbi protiv virusa.

Članovi tima Bele kuće za Kovid-19 poručuju da će smernice za socijalno distanciranje biti na snazi i tokom leta, a da je drugi talas zaraze neizbežan na jesen i u zimu i da je pitanje koliko će biti težak.

Sumorne statistike u borbi protiv Kovida 19 – najmanje million zaraženih u Sjedinjenim Državama i gotovo 60 hiljada žrtava. Televizija ABC prenosi da bi broj preminulih mogao da bude čak i dvostruko veći. Eksperti traže od lekara i zvaničnika da sačuvaju podatke i uzorke da bi naučnici mogli da utvrde tačan broj žrtava.

“Veoma je važno utvrditi tačne podatke kako bi javnost mogla da razume zašto pravimo ove ogromne žrtve kada je reč o ekonomiji i velike promene u društvu”, kaže epidemiolog ​Danijel Vinberger.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti upozoravaju da će broj umrlih od koronavirusa u Americi verovatno nastaviti da raste, ali da bi mogao da značajno uspori sa poštovanjem mera o socijalnom distanciranju.

U epicentru pandemije, u Njujorku, veliki broj ljudi ignoriše te mere. Brojni građani izašli su u parkove da gledaju prelet vojnih aviona, a u Bruklinu hiljade ortodoksnih Jevreja prisustvovale su jednoj sahrani.

Policajci su bili primorani da rasteraju okupljene, a gradonačelnik Bil de Blasio je tvitovao da je vreme za upozorenje prošlo i da je naredio policiji da kazni ili čak uhapsi one koji se okupljaju u velikim grupama.

Izvor: Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0