Space X oktrio šta se zapravo videlo na nebu Južne Floride u nedelju

Space X oktrio šta se zapravo videlo na nebu Južne Floride u nedelju

U ove zemlje Amerikanci trenutno mogu da putuju bez restrikcija i karantina
Uprkos otkazivanim letovima Aerodom u Majamiju zabeležio rekordan broj putnika
Da li novi imigranti plaćaju porez u prvih 7 godina u Sjedinjenim Državama? Evo odgovora na ovo pitanje

U nedelju uveče, mnogi stanovnici Južne Floride primetili su vatrenu kuglu na nebu, što je izazvalo mnogo spekulacija i nagađanja. Međutim, SpaceX je objasnio da je to bilo zbog lansiranja rakete Falcon 9 Heavy, koja je u orbitu stavila satelite za telekomunikacione kompanije ViaSat, Astranis i Gravity Space.

Ovo je bilo prvo lansiranje Falcon 9 Heavy u 2023. godini i ujedno peto po redu od kada je raketa prvi put probno poletnela 2018. godine, kada je u svemir izbacila automobil Tesla. Raketni pojas čine tri raketna jezgra Falcon 9, koja se uzdižu pokretana sa 27 Merlin motora i pokretani su od 18 komercijalnih aviona.

Prema SpaceX-u, Falcon Heavy je jedna od najmoćnijih operativnih raketa na svetu i može podići skoro 64 metričke tone u orbitu. Nakon lansiranja, dva pojačivača koji su pratili glavni raketni brod su se razdvojili kako je planirano, a zatim je usledio prvi raketni stepen.

Ovaj satelitski lanser omogućava kompanijama da postave satelite u orbitu za različite namene, uključujući telekomunikacije i promatranje Zemlje. ViaSat-3 satelit je sada u završnoj fazi integracije i testiranja korisnog opterećenja u Viasat-ovom Tempe-u u Arizoni i fokusiraće se na azijsko-pacifički region, upotpunjujući Viasat-ovu globalnu pokrivenost uslugama.

Ovaj uspešan lansman Falcon 9 Heavy-a predstavlja veliki korak u razvoju SpaceX-a i dokazuje da se kompanija kreće u pravom smeru u svojim naporima da razvije tehnologiju za brze i efikasne lansere u orbitu. SpaceX planira da lansira još dva satelita iste klase za pokrivanje drugih područja planete. Drugi je trenutno na ekološkom testiranju u Boing-ovoj fabrici El Segundo i koristiće se za komunikacije u Evropi, na Bliskom istoku i u Africi.

 

Izvor: Nbcmiami.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0