Spring Break – Evo kako je nastao ovaj popularni fenomen

Spring Break – Evo kako je nastao ovaj popularni fenomen

Zanimljiva istorija okruga Miami – Dade za koju možda niste znali
Flamingo – Obavezna stanica gotovo svih Srba u Majamiju!
Rođenje ’ilegalne’ imigracije u Americi – Evo kako je nastao ovaj pojam i ograničenje broja doseljenika

Iako je sama tradicija relativno nova, prolećni raspust (spring break) je uobičajena karakteristika života na koledžu za mnoge američke studente, a neki smatraju da je to jedan od vrhunaca studentsog iskustva. Dok mnogi studenti koriste svoj nedeljni martovski odmor da se opuste i napune baterije, drugi koriste priliku da putuju na egzotične lokacije i upuste se u ponašanja koje se često smatraju rizičnim. Iako se tradicije letenje raspusta ponekad razlikuju od škole do škole i regiona do regiona, samo iskustvo je postalo simbol modernog američkog studentskog života.

Istorija prolećnog raspusta

Koncept Spring break je počeo 1938.godine sa plivačkim forumom u Ft. Lauderdale-u. Tokom 1960.godine, međutim, studenti su počeli da dolaze u grad u velikom broju, a lokalna preduzeća su iskoristila ovaj priliv nudeći specijalitete kao što je „sve što možete da popijete“ piva za 1,50 dolara. Na kraju, grad je dobio nadimak „Ft. Liquordale“  (liquor – alkoholno piće) i postao je primarna destinacija za studente zainteresovane za zabavu tokom prolećnog rasusta u godinama koje dolaze.

Kako su gužve postajale sve veće iz godine u godinu, postalo ih je teže kontrolisati. Do 1985.godine, više od 370.000 studenata je putovalo u Ft. Lauderdale da uživa u prolećnim raspustima. Međutim, nasilno ponašanje je dovelo do najmanje 2.500 hapšenja studenata te godine, a lokalni zvaničnici su konačno ugasili događaje koji su povezani sa Spring break-om. Piće na plažama je zabranjeno, a studenti su obavešteni da više nisu dobrodošli u grad. Međutim, brojne alternativne lokacije su ubrzo postale primarna destinacija za prolećne praznike.

Tri najčešće destinacije za prolećne prazniek danas su Panama City, Florida, South Padre Island, Texas i Cancun, Mexico. Panama City ugosti više od 370.000 studenata svake godine, dok ostrvo South Padre ima oko 150.000 posetilaca, a Cancun oko 100.000. Samo u Texas-u i Floridi, studenti na prolećnim raspustima troše oko milijardu dolara, što daje veliki podsticaj lokalnim ekonomijama. Prosečan „prolećni student“ potroši oko 1.100 dolara za nedelju dana, što je više nego što prosečna četvoročlana porodica potroši na hranu tokom celog meseca.

Izvor: Onlineschools.org

COMMENTS

WORDPRESS: 0