Srpska dijaspora donirala više od 1,33 miliona evra u humanitarne svrhe u Srbiji

Srpska dijaspora donirala više od 1,33 miliona evra u humanitarne svrhe u Srbiji

USCIS – Produženja vezana za COVID trajaće do januara 2023. godine
USCIS predstavio 22 nova lista sa informacijama za imigrante koji ispunjavaju uslove za naturalizaciju
Koji kreditni skor vam je potreban za Apple kreditnu karticu?

Do novembra meseca u 2021. godini srpska dijaspora je donirala više od 1,33 miliona evra u humanitarne svrhe u Srbiji. Znajući da najveći broj donacija već tradicionalno bude najveći u decembru, očekivano je da ukupne donacije dijaspore za 2021. godinu budu veće.

Kao i prethodnih godina, većina donacija je bila namenjena pojedincima i ugroženim porodicama, dok je najveći deo ukupne donirane sume bio namenjen organizacijama civilnog društva i javnim institucijama. Interesantan je i porast strateških davanja u odnosu na jednokratna, 75 odsto od ukupne donirane sume u poređenju sa 47 odsto pre dve godine.

Najviše novčanih donacija tokom 2021. godine došlo je od pripadnika dijaspore koji žive u Nemačkoj, SAD i Australiji. Ovo su rezultati najnovijeg istraživanja organizacije Catalyst Balkans, koja su danas predstavljena na panel diskusiji “Filantropija nema granice” koju je organizovala Fondacija Ana i Vlade Divac uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

„Mnogi od vas znaju da je filantropija temeljni princip američke kulture i drago mi je što srpska dijaspora u Americi nastavlja da neguje tu zajedničku vrednost i ovde. Da bi se još više ohrabrila kultura davanja, trebalo bi da Srbija usvoji politiku podsticaja. U zemljama gde živi, a pogotovo u Sjedinjenim Državama, srpska dijaspora obično uživa poreske olakšice za donacije. To znači da im je lakše da doniraju tamo gde žive, nego u zemlji iz koje su došli. Za Srbiju je to ogromna, ali propuštena prilika“, rekao je Entoni F. Godfri, ambasador SAD u Srbiji

„Ključnu ulogu u razvoju naše zemlje igra srpska dijaspora. Ja želim lično da se zahvalim svim našim partnerima i prijateljima iz dijaspore što su uvek uz nas i što su deo našeg tima koji pomaže ljudima u Srbiji“, rekao je Vlade Divac, naš istaknuti košarkaš i osnivač Fondacje Ana i Vlade Divac. On je takođe čestitao USAID-u 20 godina rada na razvojnim aktivnostima u Srbiji. Jedan od najvažnijih strateških partnera Fondacije je američki narod koji predstavlja USAID, i koji već 20 godina u Srbiji podržavaju razvojne i humanitarne projekte.

Panel diskusija „Filantropija nema granice“ okupila je učesnike iz Srbije kao i iz SAD, Nemačke, Kanade, Čilea, Australije i drugih zemalja koji su diskutovali o uključivanju i saradnji neprofitnih organizacija iz Srbije sa srpskom dijasporom u humanitarnim aktivnostima.

„Na nama je velika odgovornost da budemo dostojni naslednici onih koji su u 19. i 20. veku po Beogradu zidali zadužbine i nema ni jednog razloga da u našoj generaciji ne učinimo i korak dalje pogotovu u povezivanju srpskih dobročinitelja sa maticom ali i u davanju olakšica i podsticaja. U narednom periodu razgovaraćemo na koji način da izađemo u susret nastojanjima da se i kroz normativne olakšice podstaknu dobročinioci.“, rekao je Marko Đurić, ambasador Srbije u Vašingtonu.

Tokom panel diskusije je važnost medija u dijaspori istaknuta kao osnovni faktor u očuvanju srpske baštine, jezika i tradicije među novim generacijama Srba u dijaspori. Medijima u dijaspori je trenutno neophodna pomoć u povećanju svojih kapaciteta za praćenje marketinških i tržišnih trendova, kao i za unapređenje svog finansijskog stanja i razmene programskog sadržaja. Osnivanje nove onlajn platforme za razmenu programa među medijima u dijaspori je predloženo kao jedno od rešenja problema koje bi doprinelo i boljem umrežavanju medija u dijaspori i razmeni znanja i iskustava.

„Mlade generacije naših ljudi u dijaspori imaju problem sa učenjem srpskog jezika. Mediji u dijaspori su od kritične važnosti u ovom slučaju, a njima je neophodna naša pomoć kako bi funkcionisali u svojim punim kapacitetima“, rekla je Dragana Živojnović, novinarka.

Četvrta po redu panel diskusija o dijaspori organizovana je kao jedan od završnih događaja u sklopu Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac. Ostali članovi Koalicije su Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Divac

COMMENTS

WORDPRESS: 0