Srpsko kolo ispred Bele kuće u Vašingtonu

Srpsko kolo ispred Bele kuće u Vašingtonu

Zbog čega vam je neophodan agent za nekretnine?
Da li ste nekada videli novčanicu od 100.000 dolara? Ovo je neverovatna priča o njenom nastanku
Sajt za praćenje Deda Mraza: Evo kako da znate kada će doći do vas?

Upravo je završen deo snimanja nacionalnog projekta za dokumentarni film i serijal Srpsko kolo u Vašingtonu, u SAD. Srpsko Kolo se snimalo i igralo na više lokacija u glavnom gradu SAD.

Uz podršku i organizaciju Srpskog kulturnog centra Opančići u  Vašingtonu, projekat je sniman ispred Bele Kuće, na Džefeson Memorijalu, ispred čuvenog Vašingtonskog spomenika i na više drugih lokacija.

Srpski kulturni centar „Opančići“  u  Vašingtonu  je okupio  izvođače iz svoje tri folklorna ansambla i , devojačkog hora, kamernog hora „Srbijana“,  solistu na harmonici Marka Mitića-Kalču, etno grupu za promociju narodnih nošnji i tradicije, kao i dečji hor i dečju folklornu grupu pri Hramu Svetog Luke. Organizaciju snimanja pomogla je i Ambasada Republike Srbije u Vašingtonu.

Nakon velikog uspeha koji je ostvario prethodni dokumentarni film Teslin Narod koji se kvalifikovao za Nominaciju za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2020, Optimistic film i reditelj Željko Mirković započeli su novi dokumentarni film i serijal Srpsko kolo.

Nacaionalni projekat Srpsko kolo realizuje se u saradnji sa Nacionalnim Ansamblom Kolo, Etnografskim Muzejom Beograd, Srpskim Nacionalnim Savezom u Pitsburgu (SAD), Nacionalnim Ansamblom Venac sa Kosova i Metohije, Srpskom  akademijom nauka i umetnosti (SANU) i Turističkom organizacijom Srbije. Projekat su do sada podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski Sekretarijat za kulturu AP Vojvodine, Grad Niš, Grad Pirot, Grad Zaječar i Grad Užice, kao i Srpski kulturni centar Opančići u  Vašingtonu.

-Kolo je za srpski  narod više od igre. Ugrađeno je u naš genetski kod, iznova nas  obogaćuje čistotom folklornog nasleđa, diktira nas fenotip i ne dozvoljava da se Srbin iščupa iz korena ma gde živeo. Kao i naši preci vekovima unazad, i mi se danas hvatamo u kolo da iskažemo radost, ljubav,  rodoljublje, da igramo iz ponosa, ali i da  „nadigramo “ a nekad i iz inata  da pobedimo izjavila je posle snimanja u Vašingtonu dr Danica Marinac – Dabić, lekar i direktor u Centru za medicinska sredstva u US FDA-u,  i umetnički direktor Srpskog kulturnog  centra Opančići u Vašingtonu i nadahnuto dodala:

-Mi, Srbi u Americi,  smo kroz kolo našu decu naučili srpskom jeziku i istoriji, kako se sa ponosom nosi srpska nošnja, kako se slavi  Svetosavlje i poštuje tradicija i kako „niko nema što Srbin imade“! Nema Srbina, Srpkinje ni srpskog deteta kome srce ne zaigra u kolu. Kolo je kao najfinija nit koja spaja duhovne i svetovne vrednost srpskog individualnog i kolektivnog bića. I kako pesnik kaže, kolo ume da bude „vilovito, plahovito, napleteno, navezeno, okićeno, začinjeno…. “ Kolo je svevremenska kategorija kojoj se iznova vraćamo u slavu naših predaka i u zavet svome rodu i narodu.”  –

Aleksandar Mikašinović, direktor finansija u Ernst & Young i član prve postave folklornog ansambla Srpskog kulturnog centra Opančići u Vašingtonu, prisetio se da je kolo počeo da igra sa pet godina.

-U to vreme smo imali redovne vežbe u crkvi posle liturgije. Sećam se jedne vezbe kada smo tako uzbuđeno igrali čačak da je luster pao sa plafona dok smo igrali. Na mene  je kolo ostavilo ovakva sećanja koja su nastala sa mojim veoma bliskim prijateljima Srbima sa kojima se ne bih sprijateljio da nisam učestvovao u kolu. Pored sećanja i stvaranja i negovanja osećanja zajedništva, kolo je bilo način da sačuvamo našu srpsku kulturu i tradiciju – istakao je Mikašinović.

Reditelj i producent dr Željko Mirković kaže da je „kolo energetska mašina duboko ukorenjeno u naš DNK, odakle vuče svoju magičnu energiju i moć“.

-Srpsko Kolo je simbol sabornosti koje okuplja i stare i mlade i ujedinjuje srpski narod gde god da se nalazi u svetu. Srpsko kolo je postalo deo UNESKO-ve nematerijalne baštine 2017. godine. Dokumentarni film serijal Srpsko kolo govori o značaju kola, njegovom poreklu, lepoti i specifičnostima. Ovo je priča o tradiciji i identitetu srpskog naroda, o negovanju sreće kroz igru – navodi na kraju Mirković.

 

Željko Mirković, Direktor, Optimistic film doo

Izvršni producenti: Mikan Velinović, Đorđe Jovičić, Borislav Jovičin,

Stručni saradnici: Vladimir Dekić, Tijana Čolak-Antić Popović, Miloš Rastović,

Zdravko Ranisavljević, Vladan Životić,

Scenario: Željko Mirković, Nikola Nešković, Zdravko Ranisavljević,

Reditelj i producent: Željko Mirković

Produkcijski partneri: Srpska Akademija nauka i umetnosti (SANU), Ansambl Kolo, Etnografski muzej Beograd,  Serb National Federation (SAD), Nacionalnim Ansamblom Venac sa Kosova i Metohije,

Projekat su do sada podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski Sekretarijat za kulturu AP Vojvodine, Grad Niš, Grad Pirot, Grad Zaječar i Grad Užice, kao i Srpski kulturni centar Opančići u  Vašingtonu.

Tamo Daleko

COMMENTS

WORDPRESS: 0