Šta ako izgubite posao u vreme apliciranja za kredit? Evo odgovora na ovo pitanje

Šta ako izgubite posao u vreme apliciranja za kredit? Evo odgovora na ovo pitanje

Kako da pribavite dokumenta iz Srbije ukoliko živite u inostranstvu
Da li znate kako je Amerika dobila svoje ime? Evo nekoliko kratkih zanimljivosti
Ministarstvo finansija rešilo nedoumice – Evo ko sve mora da plati porez u Srbiji

Pandemija Covid-a 19 izazvala je haos u finansijama mnogih ljudi. Možda ste otpušteni sa posla, ili ste možda radnik kojem je ovo dodatni posao, a koji je doživeo značajno smanjenje prihoda. Kako se kompanije reorganizuju za novu normalu, moglo bi biti više organizacionih promena na horizontu.

Ali čak i tokom perioda ekonomske nezavisnosti, mnogi od nas i dalje nastavljaju sa svojim životnim planovima. Ako kupujete novi automobil, istražujete mogućnosti da uzmete lični kredit ili planirate kupovinu novog doma, vaš status zaposlenja je veliki deo vaše jednačine zaduživanja.

Ako ste bili zaposleni u vreme kada ste podneli zahtev za kredit, a onda izgubite posao, to ima implikacije na proces pozajmljivanja.

Ako izgubite posao, možete pretpostaviti da će svi vaši finansijski planovi biti stavljeni na čekanje, ali i dalje je moguće da se prijavite za kredit“, navodi Baruch Silvermann, izvršni direktor kompanije The Smart Investor. „Iako može biti izazovnije, ipak je moguće dobiti odobrenje za auto-kredite, lične zajmove i hipoteke“.

Vaša glavna prepreka biće da ubedite zajmodavca da i dalje imate mogućnost da redovno plaćate na vreme svakog meseca, objašnjava Silvermann. „Vaš zajmodavac može razmotriti alternativne izvore prihoda kao što su beneficije socijalnog osiguranja, prihodi od invalidnosti, javna pomoć ili penzioni fondovi“, nastavlja Silvermann.

Štaviše, možda ćete moći da koristite i prihod od svog partnera ili člana porodice tako što ćete ih učiniti svojim žirantima, kaže Silvermann.

Evo nekoliko saveta kako da se nosite sa gubitkom posla tokom procesa pozajmljenog kredita:

Ne brinite, situacija nije skroz izgubljena

Iako ste izgubili posao, Silvermann kaže da još uvek postoji niz stvari koje će zajmodavci želeti da vide pre nego što odobre zajam u ovim okolnostima. To uključuje:

  • Jaku kreditnu istoriju – „Ako možete da pokažete da možete odgovorno da upravljate bilo kojim dugom sa evidencijom isplata na vreme, posebno pošto ste izgubili posao, oni će možda biti skloniji odobrenju“, kaže Silvermann.
  • Dobar odnos kredita i duga – Zajmodavci takođe mogu postaviti minimalne zahteve za kreditnu ocenu, pa obavezno pogledajte koeficijent iskorišćenja kredita i uverite se da niste maksimalno iskoristili svoje kreditne račune dok ste imali mali ili nikakav prihod, kaže Silvermann.
  • Pristup kvalifikovanom žirantu – Ako imate nekoga ko će garantovati za vaš kredit, nekoga ko ima jaku kreditnu sposobnost, ovo bi mogao biti način da zaobiđete gubitak posla tokom odobravanja kredita

Budite otvoreni sa svojim zajmodavcem

Kada aplicirate za kredit – uključujući hipoteku – potpisujete dokument kojim potvrđujete da ćete biti iskreni sa činjenicama i brojkama.

Generalno, kada se prijavljujete za hipotekarni kredit, od vas se traži da obavestite svog zajmodavca o promeni zaposlenja. Potpisaćete izjavu tokom dana završne kupovine u kojoj se navodi da je sve u vašoj prijavi još uvek aktuelno“, kaže Mark McArdle, pomoćnik direktora za hipotekarna tržišta u Birou za finansijsku zaštitu potrošača. „Potpisati to i uskratiti relevantne informacije bi bila prevara“.

Iako ste ostali bez posla, imate mogućnosti. „Na primer, možete da pauzirate svoju prijavu dok obezbedite novi posao“, kaže McArdle. Osim toga, ako imate druge izvore prihoda, moguće je da se kvalifikuejte za isti ili manji kredit. „Biti transparentan sa svojim zajmodavcem i vašim kreditnim službenikom je najbolji pristup tako da možete istražiti svoje mogućnosti“.

Evo šta možete uraditi u zavisnosti od vrste kredita za koji se prijavljujete:

Šta da radite ako se prijavljujete za hipoteku

Vaš plan je bio da iskoristite rekordno niske kamatne stope za hipoteke. Pronašli ste dom iz snova, dali ponudu i završili svu papirologiju da biste dobili hipoteku. A onda, dobijete loše vesti. Gubitak posla je iznenađujući i stresan, tako da je prva stvar koju treba da uradite jeste da duboko udahnete i date sebi trenutak da napravite straregiju.

Ako izgubite posao nakon podnošenja zahteva za hiptoeku, morate odmah da pozovete svog zajmodavca i da budete iskreni prema njima. Vaš zajmodavac može da razgovara o svim vašim opcijama dok razmatra da li je vaš gubitak prihoda privremen, stalan ili supružnik i dalje donosi prihod“, navodi Joe DeMarkey, lider strareškog razvoja poslovanja u Reverse Mortgage Funding LLC i direktor Nacionalne asocijacije rezervnih hipotekarnih zajmodavaca. „Ovi faktori mogu da odrede kako ili da li možete da krenete dalje sa zajmom i da li postoje neki programi koji vam mogu pomoći dok se prijavljujete za kredit“.

Šta da radite ako se prijavljujete za kredit za automobil

Ako sarađujete sa zastupnicom za finansiranje kupovine automobila, a tokom procesa dobijete vest da ste otpušteni, prva stvar koju treba da uradite je da podelite nove informacije sa svojim zajmodavcem.

Ako imate stariji automobil koji vas još uvek vodi od tačke A do tačke B, možda ćete odlučiti da odložite kupovinu dok ne dobijete novi posao.

Ako niste u mogućnosti da odložite kupovinu automobila, možete razgovarati o načinima da restruktuirate svoj kredit. Jedna od opcija je produženje uslova kredita. Na primer, umesto trogodišnjeg kredita, produžite rokove na pet godina. Ovo će verovatno smanjiti vašu mesečnu uplatu.

Možda ćete želeti da ponovo razmotrite nadogradnje paketa. Modža možete preskočiti tehnološki paket ili se određi skupe produžene garancije. Sve ove male promene mogu učiniti kupovinu pristupačnijom ako je novca malo.

Šta da radite ako se prijavljujete za lični zajam

Postoji mnogo razloga za uzimanje ličnih zajmova, bilo da se radi o velikom projektu poboljšanja doma, pokretanju posla, troškovima obrazovanja, medicinskim troškovima ili dugo očekivanoj kupovini motocikla ili čamca.

Ako se situacija na vašem poslu promeni u vreme kada se prijavljujete za lični zajam, možda biste želeli da razmislite o korišćenju kreditne kartice bez kamate za finansiranje vašeg projekta ili kupovine. Za manje hitne projekte, možda bi imalo više smisla da odložite svoje planove na kratko dok ne dobijete novi posao.

Ako vam je potreban novac da biste platili svakodnevne troškove dok ste između poslova, postoje neke opcije za lične zajmove, iako možda nećete dobiti najpovoljnijekamatne stope. Uradite svoje istraživanje svih bitnih informacija pre nego što se prijavite za zajam. Neki zajmodavci kao što su Marcus by Goldman Sachs i LightStream imaju online mogućnosti koje možete koristiti da biste utvrdili da li biste se kvalifikovali za lični zajam bez podnošenja potpune prijave.

Da li imate druge tokove prihoda?

Odobrenje zajma nije uvek uslovljeno samo zaposlenjem. Na primer, penzioneri i dalje mogu da se prijave i dobiju odobrenje za auto kredite, stambene zajmove i lične zajmove.

Ali vaše šanse za odobrenje kredita se povećavaju kada pokažete održivu sposobnost da vratite zajam u skladu sa predviđenim uslovima. Ostali izvori uključuju prihod vašeg supružnika, prihod od zakupnine od posebne imovine, isplate nasledstva ili alimentacije.

Ovaj dodatni prihod bi mogao veoma dobro uticati na odobravanje kredita ili hipoteke u vašu korist.

Koje druge opcije možete iskoristiti?

Ako nemate druge tokove prihoda, još uvek postoje opcije.

Pitajte žiranta

Možete zamoliti poroidcu ili prijatelje da vam pomognu. Možda bi roditelj, brat ili sestra rado potpisali vaš zajam i postali vaš žirant.

Žirant će se prijaviti sa vama za kredit i deliće odgovornost za plaćanje kredita. Štaviše, žirant je zakonski obavezan da plati zajam ako vi, kao primarni zajmoprimac, ne možete da izvršite plaćanja. Osoba mora  imati stabilan prihod i dobar kreditni rezultat kako bi bila žirant.

Samo budite sigurni da imate jasan plan za otplatu kredita. U suprotnom, nedostajuća plaćanja mogu dovesti do kašnjenjea kredita i ozbiljno oštetiti kreditnu istoriju žiranta.

Potražite novi posao

Možda izgleda očigledno, ali je najbolje da započnete potragu za poslom što je pre moguće, posebno ako ste usred procesa hipoteke. Ovo je dobar trenutak da kontaktirate svoje kontakte i obavestite ih o svojoj situaciji.

Ako se borite da pronađete novi posao u industriji, razmislite da tražite izvan svoje zone komfora – vaše veštine se mogu preneti na novo polje zaposlenja.

Takođe možete preuzeti posao sa skraćenim radnim vremenom kako biste povećali svoj prihod dok tražite posao sa punim radnim vremenom. Poslodavci često zapošljavaju radnike sa skraćenim radnim vremenom sa planom da ti zaposleni evouliraju do pozicije sa punim radnim vremenom.

Uzmite u ozbir ekonomiju dodatnih privremenih poslova

Milioni Amerikanaca zarađuju za život kroz privremene poslove ili aranžmane kao što su freelancing ili poslovi poput podučavanja, rideshare, rad u baru, čuvanje dece i sl. Iako ponekad hiptekarni zajmodavci mogu biti oprezni, pažljivo računovodstvo može pomoći da se pokaže da dodatni prihod koji ovi poslovi donose može platiti ratu kredita.

Razmotrite implikacije vaših kreditnih obaveza bez posla

Iako ćete možda moći da pronađete žiranta ili da pronađete dodatne tokove prihoda, ipak bi trebalo da uradite procenu svog budžeta i finansija pre nego što krenete sa zajmom nakon gubitka posla.

Da li bi trebalo da krenete dalje sa ličnim zajmom za preuređenje kuhinje, hipotekom za kuću sa četiri spavaće sobe u kolonijalnom stilu ili auto kreditom kako biste kupili skupu limuzinu? Morate zaista razmisliti o tome da li obaveza zajma ima najviše smisla u ovom trenutku. Da li ćete isprazniti svoju ušteđevinu, oštetiti svoj kredit ili još gore – neisplatiti zajam i opteretiti svog žiranta svojim dugom zajma?

Postoji rizik od uzimanja kredita ako ne možete da platite mesečne uplate zbog gubitka posla. Vaš gubitak posla će najverovatnije biti kratkoročni problem, ali biste trebali ozbiljno razmisliti da li je odlaganje kredita dok ne možete ponovo osigurati zaposlenje sa punim radnim vremenom bolja opcija.

 

Izvor: Cnbc.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0