Šta ako želite razvod, a ne znate gde se nalazi supružnik? Evo najbitnijih informacija

Šta ako želite razvod, a ne znate gde se nalazi supružnik? Evo najbitnijih informacija

Bela kuća pokrenula vebsajt na kome možete naručiti besplatne kućne testove na Covid 19
Delta varijanta Covid 19 oborila cene domaćih letova u Americi
10 visoko traženih poslova u SAD koje možete raditi od kuće

Iako postoji mnogo razloga za razvod, ovi pravni procesi obično spadaju u dve kategorije: not-fault i at-fault. Pravne razlike između njih mogu varirati od države do države, kao i neophodna papirologija, takse za podnošenje i logistika. Ali šta se dešava ako želite da se razvedete, a ne možete da pronađete svog supružnika? Možda ste kandidat za „razvod po objavljivanju“ (divorce by publication). Iako se zakoni koji podrazumevano regulišu razvod razlikuju od države do države, oni generalno zahtevaju da dvoje supružnika žive odvojeno minimalno vreme i da se vaš supružnik ne može locirati uprkos marljivim naporima da se on/ona pronađu.

Evo kako proces funkcioniše:

Tradicionalni metod pokretanja brakorazvodne parnice zahteva od vašeg advokata da uruči vašem supružniku tužbu za razvod na poslednjoj poznatoj adresi vašeg supružnika ili lično, ako se vaš supružnik može pronaći na određenoj lokaciji.

Ali ako, nakon što ste uložili marljive napore da locirate svog supružnika, ne možete da ga pronađete, možete zatražiti od suda nalog za Nalog za obaveštenjem putem objavljivanja (Order of notice by publication).

To znači da morate da objavite obaveštenje o svojoj nameri da se razvedete od svog supružnika u novinama blizu oblasti poslednjeg prebivališta vašeg supružnika. Generalno, ovaj „pravni oglas“ ćete pokretati oko tri nedelje i vašem supružniku će biti dato vreme da reaguje na poslednje obaveštenje.

Ako ne reaguje? Vi i vaš advokat ćete nastaviti sa finalizacijom vašeg razvoda.

Možete se razvesti od vašeg supružnika čak i ako njega/nju ne možete pronaći, pa čak i bez njihovog učešća u postupku razvoda, sve dok je sudija zadovoljan pokušajima da se vaš supružnik obavesti. Kada je vaš supružnika M.I.A. (Missing in Action – nestao tokom procesa), obaveštenje putem publikacije može biti vaša najbolja opcija.

Izjava pod zakletvom koja potvrđuje da je objavljena publikacija i kopija objavljenog obaveštenja će generalno biti potrebna da se podnesu sudu u vašoj državi. Neke države takođe zahtevaju da podnesete izjavu o vojnoj službi u kojoj se navodi da vaš supružnik nije u vojsci.

Čak i bez učešća vašeg supružnika u brakorazvodnom postupku, sud može doneti naloge u vezi sa vašim efektivnim raspuštanjem bračnog stanja, uključujući podelu imovine i dugova, i naloge koji se tiču dece – starateljstvo, posete, izdržavanje – između ostalog.

 

Izvor: Rocketlawyer.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0