Šta je Covid pasoš i da li vam je neophodan da biste putovali?

Šta je Covid pasoš i da li vam je neophodan da biste putovali?

Američka ambasada u Srbiji počela sa obradom zahteva za vize
Ovo su najpopularniji crtani filmovi u Americi
Okrug Miami-Dade od oktobra ukida zabranu držanja pitbulova

Kada se putnici vrate svojim putovanjima – posebno oni koji lete u inostranstvo – moraće da odgovore na nove zahteve kako bi dokazali da su testirani sa negativnim ishodom na virus COVID-19 ili da su primili vakcinu.
Trgovinske grupe turističke industrije, aviokompanije i druge organizacije razvijaju takovane Covid pasoše vakcina kako bi olakšali navigaciju tokom promenljivih pravila. Većina je u ranoj fazi ili se koristi samo na određenim destinacijama, mada njihovi tvorci kažu da rade na širenju upotrebe. Ono što je manje jasno je da li će se pojaviti neko ko će biti standard, prihvaćen širom sveta.
U međuvremenu, evo šta je potrebno da znate.

Šta je Covid pasoš vakcina?

Pasoš vakcina je zapis putnikovih zdravstvenih podataka povezanih sa virusom COVID-19, uključujući informacije o tome da li je putnik vakcinisan ili negativno testiran na virus COVID-19.
Neke zemlje su zahtevale da posetioci pokažu dokaze o određenim vakcinacijama poput žute groznice, pre COVID-a 19, međutim, digitalni sistemi koji se razvijaju bi bili efikasniji od sadašnjeg sistema zasnovanog na papiru, rekao je Perry Flint, potparol Međunarodne asocijacije vazdušnog transporta, trgovinske grupe za aviokompanije.
Grupa aviokompanije je rekla da je aplikacija koju razvija usmerena na zahteve koji se tiču viruwsa COVID-19, ali da postoji i potencijal da sadrži informacije o dodatnim vakcinama.
Aplikacije takođe pružaju informacije koje pomažu putnicima da se kreću kroz ograničenja putovanja tokom pandemije prouzrokovane virusom COVID-19, uključujući vrstu testa potrebnog na odredištu.

Ko ih pravi?

Trgovačka grupa aviokompanija razvija aplikaciju pod nazivom Travel Pass, namenjenu bilo kojoj aviokompaniji. Drugi, CommonPass, je projekat švajcarske nevladine organizacije Svetski ekonomski forum i fondacije The Commons Project, neprofitne organizacije koja razvija tehnologiju za javnu upotrebu.
Clear, usluga koja omogućava članovima da koriste biometrijske podatke za verifikaciju identiteta tokom provere na aerodromu i koja je započela rad na međunarodnom aerodromu O’Hare 2019.godine, ima aplikaciju HealthPass. Neke aviokompanije imaju svoje verzije.

Kako funkcioniše?

To zavisi od aplikacije. Pored razmene informacija o zahtevima za putovanje i lokacijama za testiranje, neki traže od korisnika da dostave svoj zdravstveni karton.
Drugi, uključujući CommonPass, omogućavaju korisnicima da se povežu sa laboratorijskim rezultatima i evidencijama o vakcinaciji putem aplikacije, za koju je izvršni direktor fondacije Common Project, Paul Meyer, rekao da pomaže u sprečavanju neovlašćenih radnji. Korisnici dobijaju QR kod koji mogu pokazati aviokompaniji pre ukrcavanja ili na carini, ako njihovo odredište prihvati aplikaciju kao dokaz za ispunjavanje uslova za ulazak.
Clear koristi tehnologiju CommonPass-a za povezivanje sa zdravstvenim kartonima korisnika. Na određenim letovima United Airlines-a i Delta Air Lines-a iz Los Anđelesa za Havaje, korisnici Clear Health Pass-a koji ispunjavaju uslove Havaja poput negativnog PCR testa dobijaju narukvicu na ulazu koja omogućava bržu obradu pri dolasku. Naknada za korišćenje usluge Clear pri aerodromskom obezbeđenju se naplaćuje dok je korišćenje Health Pass-a besplatan.

Da li mi je potreban pasoš kako bih putovao/la?

NE. Svetska zdravstvena organizacija je najavila prošlog meseca kako ne podržava obavezu vakcinacije za međunarodna putovanja, jer još uvek nije jasno koliko efikasno vakcine sprečavaju prenos virusa COVID-19 kao i zbog ograničenosti pristupa vakcinama.
Postoji pitanje digitalnih sertifikata o vakcinaciji i da li će oni biti široko prihvaćeni.
SZO (Svetska zdravstvena organizacija) radi na stvaranju okvira za digitalni sertifikat o vakcinaciji – nećemu što bi pomoglo da se osigura da svaka pojedinačna aplikacija bude široko prihvaćena kao dokaz da putnik ispunjava sve zdravstvene zahteve, rekao je Flint.
Neprofitna organizacija za digitalna prava, Electronic Frontier Foundation, pokrenula je zabrinutost zbog načela pravičnosti, obzirom da je pristup vakcini širom sveta i dalje ograničen.
„Stvara društvo onih koji imaju i onih koji nemaju, ko može da pristupi negde a ko ne može“, rekao je Alexis Hancock, direktor inženjeringa EFF-a.

Gde se može koristiti?

Većina pasoša vakcina se još uvek razvija ili se koristi samo na određenim destinacijama.
Pored letova između Los Anđelesa i Havaja, koristeći Clear, CommonPass se koristi i na letovima JetBlue aviokompanije od Bostona do Arube, što zahteva negativan test na virus COVID-19. Fondacija Commons Project sarađuje sa drugim aviokompanijama, uključujući United Airlines, i pregovara sa oko 30 zemalja u nadi da će proširiti pristup, naveo je Meyer.
Međunarodno udruženje vazdušnog transporta je testiralo svoju aplikaciju i očekuje da će biti dostupna krajem marta ili početkom aprila. Aviokompanije bi takođe mogle da integrišu delove aplikacije udruženja u svoje, naveo je Flint.
Neki trenutno prihvataju samo zapise o testiranju na COVID-19. clear je rekao da će uskoro početi da potvrđuje evidenciju o vakcinama, a United planira da početkom aprila, putnicima koji lete na prihvatljive destinacije, dozvoli da otpremaju i čuvaju evidencije o vakcinaciji pomoću svoje aplikacije, početkom aprila.

Da li su vam potrebni dodatni podaci?

DA. United Airlines i American Airlines podstiču putnike da donesu dodatnu dokumentaciju negativnih testova, čak i ako su njihovi rezultati verifikovani putem aplikacija aviokompanija, jer međunarodne destinacije mogu zahtevati dodatni dokaz da su njihovi zahtevi ispunjeni.

Trebate li biti zabrinuti kada je poverljivost podataka u pitanju?

Kreatori pasoša za vakcine nisu podelili mnogo detalja o tome kako će zaštititi informacije korisnika, naveo je Hancock, izazivajući zabrinutost zbog povrede prava na poverljivost podataka.
Međunarodno udruženje vazdušnog transporta i CommonPass su naveli da aplikacije neće čuvati podatke na centralnom mestu i da će korisnicima biti omogućeno da odaberu sami da li će i koje informacije deliti.
Potrošači mogu odlučiti da li je vredno deliti određene informacije kao i status vakcine ili rezultate testova sa aviokompanijama koje već imaju puno svojih ličnih podataka, rekao je Matthew Kugler, vanredni profesor na Pravnom fakultetu Pritzker na univerzitetu Nortwestern.

Da li informacije mogu biti korišćene u druge svrhe sem za putovanja?

Hyatt sa sedištem u Čikagu istražuje datu temu koristeći VeriFLY, istu aplikaciju koju koristi American Airlines, kako bi ljudima koji planiraju događaje postavili kriterijume za učesnike događaja, poput negativnog testa na COVID-19. Fondacija Common Projects sarađuje sa hotelima, krstarenjima i školama kako bi potencijalno koristila ComonnPass za verifikaciju evidencija o testovima ili vakcinama, naveo je Meyer.
Clear se udružio sa kompanijama koje koriste njegovu aplikaciju za sprovođenje zdravstvenih upitnika, provera temperature ili koje zahtevaju negativne testove za zaposlene ili kupce. Na primer, Buffalo Sabres koriste Health Pass kako bi testirali navijače i popunili zdravstveni upitnik pre nego što mogu prisustvovati utakmicama hokeja.

Izvor: Chicago Tribune 

COMMENTS

WORDPRESS: 0