Šta očekuje vozače kamiona u 2021. godini? Evo šta kažu stručnjaci

Šta očekuje vozače kamiona u 2021. godini? Evo šta kažu stručnjaci

The 2022 Life Time Miami Maraton i polumaraton vraćaju se na ulice Majamija ovog vikenda
Amerika danas obeležava Dan Martina Lutera Kinga
Najveći broj obolelih od koronavirusa na Floridi od početka pandemije

Transportna industrija u Americi iza sebe ima neverovatnu godinu. Od potpunog kolapsa na početku pandemije do neverovatno plaćenih tura u svega nekoliko meseci.  Čini se da ni ove godine kamiondžije neće imati manje izazova, pošto upravo oni isporučuju COVID-19 vakcine za koje se očekuje da će doneti normalan život u svakodnevnicu građana Amerike.

Shannon Newton, predsednica Arkansas Trucking Association-a, rekla je da vozači kamiona dostavljaju robu koja pomaže zajednicama da se oporave nakon oluja i prirodnih katastrofa. U jeku pandemije virusa COVID-19, ova industrija je ta koja je isporučila neophodno za ljude kojima je to bilo najpotrebnije.
Sa spremnom vakcinom, kamioni isporučuju ono što nam je potrebno kako bismo bezbedno mogli ponovo da napustimo svoje domove“, navela je Shannon Newton. „Radujem se razumevanju i uvažavanju kamiona pored nas na autoputu“.

Doug Voss, zaduženi predsedavajući komisije za autoputeve Scott E. Bennet, na univerzitetu Central Arkansas, predviđa 2021.godinu kao dobru godinu za kamiondžije. Cene tura na tržištu u 2020.godini su bile više od nivoa u 2018.godini. U poređenju sa 2019.godinom, cene dizela su pale za oko 18% dok je prihod po pošiljci porastao za oko 0,6%. Međutim, sve veći troškovi osiguranja i zarade vozača smanjile su zaradu, primetio je Voss.

Sve u svemu, mislim da će 2021.godina biti bolja godina od 2020.godine za prevoznike“, rekao je Voss. „Vidimo zaista dobre pokazatelje za to“.
Iako nije bilo savršene godine za kamione – navodi Voss, prevoznici će morati da povećaju plate za vozače i privuku više dobrih vozača. Na početku pandemije, potražnja za teretom je opala, posebno za prevoznike koji poslužuju sa automobilskom industrijom. Potražnja je, međutim, bila velika onima koji su prevozili robu za maloprodaju.
Videli smo ono što bih ja okarakterisao kao oporavak u vidu slova V“, navodi Voss. „Oni koji su bili nisko na lestvici zaista nisu dugo ostali dole“.

Mnogi kažu da je za dobar “market” zaslužan upravo bivši predsednik SAD.

Izazov je bio kako ubrzati operacije usred rastuće potražnje za prevozom tereta, naveo je Voss. Količine tereta putem e-kupovine su porasle a problemi sa radnom snagom su doveli do toga da je potrebno ubrzati više pošiljki, što je dalje rezultiralo većom potražnjom za prevozom tereta. Ovo je bilo vrlo povoljno za transportnu industriju.

Donnie Williams, izvršni direktor Istraživačkog centra za upravljanje lancem snabdevanja na Univerzitetu u Arkanzasu, rekao je da su oni koji prevoze najosnovniju robu prošli bolje od drugih, a u 2021.godini ne očekuje da će pasti potražnja za osnovnim stvarima, poput dezinfekcijskih sredstava.

Sve je bilo fragmentovano u zavisnosti od vrste proizvoda i vrste usluga koje ste pružali na tržištu“, rekao je Williams, dodajući da ekonomisti predviđaju ekonomsko ’usporavanje’ početkom 2021.godine zbog porasta stopa virusa COVID-19. Čak i sa vakcinom, to će biti ’spori prelazak’ širom zemlje, navodi Williams.

Sa strane ponude, nedostatak vozača i dalje traje a pandemija je doprinela većem broju penzionisanja vozača, rekao je Voss. Privlačenje novih vozača bilo je teško zbog škola za obuku vožnje koje rade sa oko pola kapaciteta zbog ograničenja povezanih sa COVID-om. Takođe, služba za informacije o prekršajima u vezi droge i alkohola (The Drug and Alcohol Clearinghouse), koja je započela sa radom 2020.godine, je dovela do skoro 40.000 vozača manje, rekao je Voss, dodajući da se nada da ti vozači ne rade već traže lečenje kako bi se vratili na posao. Građevinska industrija takođe privlači vozače iz autoprevozničke industrije.


Voss je takođe naveo da bi prevoznici želeli da kupe više kamiona kako bi prevozili više tereta ali bez neophodnih vozača nema potrebe za kupovinom dodatnih kamiona. Nedostatak vozača je bio glavno pitanje u industriji već četvrtu uzastopnu godinu, prema navodima Američkog instituta za istraživanje transporta (ATRI), a Voss, koji je imenovan kao deo ATRI-jevog Savetodavnog Komiteta za istraživanje 2021-2022, rekao je da će pronalazak vozača biti glavni izazov u 2021.godini.

Rastući troškovi osiguranja su još jedan izazov u industriji usred povećanja presuda. Visoki troškovi doveli su do toga da je manje prevoznika koji osiguravaju uslugu u industriji pa malim i srednjim autoprevoznicima propada poslovanje. Voss je rekao da bi visoke cene tereta morale ograničiti broj ovih kompanija koje su prestale da posluju. Udruženje autoprevoznika Arkanzasa će se fokusirati na rastuće troškove osiguranja i nedostatka vozača, rekla je Newton, dodajući da će to i dalje biti resurs za politiku i informacije u vezi virusa COVID-19.

Tokom 2021.godine, Voss očekuje da će prevoznici sa kontrolisanom temperaturom igrati ulogu u isporuci COVID vakcina zbog njihove potrebe da se drže na određenoj temperaturi. Williams je istakao ulogu prevoznika paketa u pošiljkama vakcina i napomenuo da je UPS razvio sopstveni suvi led kako bi održavao potrebnu temperaturu svake vakcine. Newton je istakla da će isporuka vakcine ukazati na probleme sa postojećim putevima, mostovima i aerodromima i nada se da će zakon o dugoročnoj infrastrukturi biti glavni prioritet za sledeću administraciju.

COMMENTS

WORDPRESS: 0