Šta uraditi kada izgubite kreditnu karticu – Evo najbitnijih informacija

Šta uraditi kada izgubite kreditnu karticu – Evo najbitnijih informacija

Srbija uvela Kovid propusnice. Evo šta znamo do sada i kako će uticati na posetioce iz inostranstva
Od 1. januara zabranjeno pušenje na plažama i parkovima Miami Beach-a
Ne propustite: Sandra Afrika u Majamiju 25. januara

Ništa ne izaziva paniku brže od gubitka novčanika ili kreditne kartice. Odmah prelazite na neophodnu listu obaveza da zaštitite svoj identitet, minimizirate lažne troškove i zamenite nedostajuće stavke.

Srećom, gubitak kreditne kartice je često više nezgodan nego problematičan, ali je i dalje ključno preduzeti ove neophodne korake.

Evo šta trebate uraditi kada se desi gubitak kreditne kartice:

  • Vratite se svojom putanjom kuda ste se kretali – vratite se tamo gde ste poslednji put koristili karticu ili pristupili svom novčaniku
  • Deaktivirajte svoju karticu – kada saznate da kartica nije na svom mestu, odmah se obratite banci koja je izdala vašu karticu da zaključa karticu ili je deaktivira
  • Zahtevajte zamenu – nova kartica će biti poslata na vašu kućnu adresu
  • Ažurirajte automatsko plaćanje računa – ažurirajte podatke o svojoj kreditnoj kartici za sva automatska plaćanja koja ste podesili da naplaćuju sa te kartice

Vratite se svojom putanjom kuda ste se kretali

U trenutku stresa može biti lako propustiti očigledan prvi korak: odvojite trenutak i vratite se na mesto gde ste poslednji put koristili karticu da biste utvrdili da li je jednostavno izgubljena baš na tom mestu.

Mobilna aplikacija za vašu kreditnu karticu vam može omogućiti da zaključate karticu dok je van vašeg domašaja. Zaključana kartica če vam dati veći osećaj smiernosti dok je tražite. Kada pronađete karticu, pazite na neovlašćene transakcije koje su se mogle desiti dok je kartica bila van vašeg poseda.

Ako otkrijete bilo kakvu lažnu naplatu koju sami niste obavili, odmah kontaktirajte svoju banku.

Deaktivirajte svoju karticu

Ako je vaša kartica izgubljena ili ukradena, kontaktirajte svoju banku online, putem telefona ili njihove mobilne aplikacije – što je pre moguće. Srećom, mnoge kreditne kartice nude polisu oslobađanja odgovornosti svojim korisnicima štiteći ih od neovlašćenih kupovina koje nisu sami izvršili. Ako vaša banka koja vam je izdala karticu ne nudi ovu zaštitu, Zakon o poštenoj naplati kredita (Fair Credit Billing Act) i dalje ograničava ovu vrstu odgovornosti na 50 dolara.

Prijavljivanje izgubljene debitne kartice je posebno važno, jer zaštita odgovornosti nije tako jaka na debitnim karticama kao kod kreditnih. U idealnom slučaju, trebalo bi da prijavite gubitak pre nego što se može izvršiti bilo kakva neovlašćena kupovina. U suprotnom, obavezno ga prijavite ne više od dva radna dana nakon što saznate za gubitak ili krađu.

Pod pretpostavkom da niste takođe izgubili svoj mobilni telefon, možete ga koristiti da lako pristupite svom nalogu i zaključate ili deaktivirate svoju karticu.

Preuzmite aplikaciju

Businessman use mobile phones to register for security Online with a credit card to buy products online through application, Online shopping or Internet technology concept.

Mnoge finansijske institucije nude mobilne aplikacije koje povećavaju vaš pristup podršci u hitnim slučajevima kao što je ovaj. Aplikacija vam može dati slobodu da zaključate karticu ako ste je izgubili. Na ovaj način, kada pronađete svoju karticu možete je jednostavno otključati ili ponovo aktivirati.

Ako znate da ste izgubili karticu ili da je ukradena, možete to prijaviti putem aplikacije i zatražiti da vam se pošalje nova kartica. U većini slučajeva, već morate da imate uspostavljen online nalog da biste prijavili izgubljenu ili ukradenu karticu putem mobilne aplikacije ili online pristupa.

Sačuvajte broj korisničke službe

Ako više volite da razgovarate sa predstavnikom korisničke službe ili imate ograničen pristup online, sačuvajte telefonske brojeve korisničke službe za svaku kreditnu karticu i svoju banku, u svojim telefonskim kontaktima. Pošto je malo verovatno da ćete imati pristup broju izgubljene kartice, predstavnik korisničke službe će tražiti dodatne informacije kao što su vaš broj socijalnog osiguranja, adresa i bezbedonosno pitanje kako bi se potvrdio vaš identitet.

Nakon što je vaša kartica deaktivirana

Pazite na zamenske kartice

Kada prijavite karticu kao izgubljenu ili ukradenu, kompanija koja vam je izdala kreditnu karticu će deaktivirati ili otkazati vaš trenutni broj kreditne kartice. Broj kartice koji vam je prethodno dodeljen više neće biti aktivan i biće vam poslata zamenska kreditna kartica sa novim brojem. Obično je potrebno tri do sedam radnih dana da se zamenska kartica primi poštom.

Ako putujete i potrebna vam je zamenska kartica dok niste kod kuće, mnogi provajderi kreditinih kartica će vam ubrzati slanje nove kartice. Ako ste u nezgodnoj situaciji bez kreditne kartice, pitajte svoju banku da li je dostava u kratkom vremenskom roku (dostava za sledeći dan) nešto što oni mogu da ponude. Neki provajderi kartica nude ovu uslugu besplatno.

Ažurirajte informacije za automatska plaćanja

Moraćete da ažurirate sva automatska plaćanja računa tako da održavaju broj zamenske kartice. Pametno je voditi listu koja se plaćanja automatski naplaćuju sa koje kreditne kartice. Ako ne znate sa sigurnošću da li je izgubljena kartica imala periodične uplate ili ne, pregledajte izvode za poslednja dva meseca da biste izbegli naknade za kašnjenje u plaćanjima.

Buduća plaćanja karticom

U zavisnosti od vaše banke, vaša automatska plaćanja se mogu obaviti bez ikakvih dodatnih radnji. Međutim, uvek je pametno još jednom proveriti da li se plaćanje neometano odvija na prvi datum dospeća nakon što prijavite izgubljenu ili ukradenu karticu.

Prijavite se na svoj nalog, uverite se da je zamenska kartica popunjena na vašem nalogu i proverite da li je vaša nova kartica još uvek podešena za automatska plaćanja. Ako nije, možda ćete želeti da platite trenutni račun, a zatim da podesite automatsko plaćanje za buduće cikluse obračuna.

Ako vršite mesečna plaćanja, vaša banka bi trebalo da na odgovarajući način primeni sve uplate izvršene putem vašeg uobičajenog načina plaćanja. Ako plaćaet online ili preko aplikacije, možda ćete primetiti da je vaša stara kartica zatvorena i da je stanje prebačeno na novu karticu. Ako svoje uplate pošaljete poštom, počećete da dobijate mesečne izvode računa za novu karticu.

Planirajte unapred

Veliki stresor kada izgubite svoj novčanik je neizvesnost šta zapravo treba da zamenite ili otkažete. Da biste smanjili stres u budućnosti, odvojite malo vremena da uradite sledeće.

Održavajte listu kartica koje nosite sa sobom

Čuvajte kod kuće ažuriranu listu određenih kartica koje nosite i 24-časovni broj korisničke službe za svaku karticu. Slikajte tu listu, tako da možete da je pregledate dok ste u pokretu. Takođe pošaljite listu sebi kako biste i dalje mogli da joj pristupite sa daljine, čak i ako izgubite telefon.

Ne nosite sve svoje kartice sa sobom

Ako imate nekoliko kreditnih kartica, ne moraju sve kartice biti u vašem novčaniku. Dajte prioritet karticama koje odlučite da nosite, a ostale ostavite na sigurnom kod kuće. Ako se vaš novčanik izgubi, lepo je imati karticu pri ruci dok čekate da vaše zamenske kartice stignu poštom. Dok putujete, stavite dodatnu karticu na posebnu, bezbednu lokaciju tako da i dalje imate dostupan način plaćanja.

Iskoristite prednosti online plaćanja

Otpremite jedinstvenu kreditnu karticu na svoj ApplePay, SamsungPay ili drugu aplikaciju za mobilni novčanik. Ostavite odgovarajuću karticu kod kuće, tako da čak i ako vaš novčanik izgubite, ova kartica svakako ostaje aktivna.

Takođe, održavajte vaš novčanik urednim i pregledanim svakih mesec ili dva da biste bili sigurni da nosite samo kartice koje treba da imate.

Budite u toku sa prednostima svoje kartice

Neke kartice nude besplatnu ubrzanu isporuku zamenskih kartica. U pripremi za putovanje, odredite koja kreditna kartica nudi najbržu i besplatnu zamenu kartice. Ako znate da li imate karticu koja omogućava isporuku odmah dan posle, uštedećete vreme i novac kada prijavite izgubljene kartice.

Ako vam je ukraden novčanik, podnesite prijavu u policiji

Ako vam je novčanik ukraden, podnesite prijavu u policiji. Dok mnoge primarne kreditne kartice nude pokriće oslobađanja odgovornosti u slučaju krađe kartice, ne rade to sve. Iako je malo verovatno da će vlasti tražiti vaš novčanik, policijski izveštaj će služiti kao buduća zaštita od odgovornosti za bilo kakve lažne naplate vaše kartice.

Često opasnost od gubitka novčanika nije u gubitku vaših kartica već u povećanoj ranjivosti na krađu identiteta. U slučaju krađe identiteta, možete to prijaviti Federalnoj trgovinskoj komisiji (Fedral Trade Commission). Ovaj proces vam pomaže da napravite plan za obaveštavanje preduzeća da je vaš identitet ukraden i informiše vas o vašim pravima u tom procesu. Iako policijski izveštaj nije neophodan, on će poslužiti kao dodatna podrška izjavi o krađi identiteta.

Sprečavanje krađe identiteta

Pošto vaš novčanik sadrži vašu vozačku dozvolu na primer, lopovi dobijaju pristup vašem službenom imenu, datumu rođenja i adresi. Da biste smanjili dodatni rizik, izbegavajte da nosite karticu socijalnog osiguranja kada god je to moguće.

Takođe možete razmotriti da kontaktirate glavne biroe za kreditno izveštavanje da biste postaivli početno upozorenje ili bezbedonosno zamrzavanje kartica. Inicijalno upozorenje na vašem kreditnom dosijeu obaveštava zajmodavce o mogućnosti ilegalnih radnji. Potencijalni poverioci se tada podstiču da traže dodatnu proveru vašeg identiteta. Ovo upozorenje vam takođe daje pravo na dodatni besplatni kreditni izveštaj od TransUnion-a, Equifax-a i Experian-a.

Ako volite još bezbednije mere bezbednosti, možete podesiti sigurnosno zamrzavanje svoje kreditne datoteke. Ova radnja u potpunosti ograničava objavljivanje vaše kreditne datoteke potencijalnim zajmodavcima. Ako ne uzimate bilo kakve kredite ili zajmove, možete postaviti bezbedonosno zamrzavanje da biste smanjili verovatnoću otvaranja novih kredita.

Moraćete da pratite ova bezbedonosna zamrzavanja da biste mogli da ih ukinete u budućnosti kada budete želeli ponovo da tražite kredit. Pored toga, Biro za finansijsku zaštitu potrošača (Financial Protection Bureau) upozorava da svi zajmodavci ne razmatraju kreditni izveštaj pre nego što ponude kredit.

Konačno, teži deo posla u ovoj neprijatnoj situaciji možete prepustiti polisi za zaštitu od krađe identiteta. Možete se raspitati za neke od najvećih kompanija za zaštitu od krađe identiteta, tako da možete pomoći da odlučite da li kupovina plana ima smisla za vas.

 

Izvor: Forbes.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0