Stanje nacije: Sreća Amerikanaca na rekordno niskom nivou

Stanje nacije: Sreća Amerikanaca na rekordno niskom nivou

FK Crvenka Miami – Ubedljiva pobeda u 4. kolu MBSL lige
Majami je treći „najgori“ grad za vozače u Americi, otkriva nova studija
Intervju: Irena Hadži- Đordević mlada scenografkinja poreklom iz Srbije

Jedna reč može opisati kako se Amerikanci osećaju u vezi sa načinom na koji stvari idu – loše. To je nalaz nove ankete Gallup-a koja meri stanje nacije, a to nam govore i mnogi drugi podaci.

Svaki osećaj optimizma koji je bio očigledan nakn što su razvijene vakcine za za virus Korona je sada splasnuo, a mnogi Amerikanci nisu zadovoljni onim što se dešava u njihovom svakodnevnom životu, stanjem nacije i stanjem američke politike.

People walk to board trains in Grand Central Terminal on August 30, 2021, in New York City.

Gallup je pitao Amerikance kako se osećaju u vezi sa različitim aspektima života i političkim pitanjima u poslednje dve decenije. I ove godine, u tih 29 različitih merenja, samo 38% Amerikanaca kaže da je zadovoljno.

U 2020.godini, pre nego što je pandemija počela, u proseku 48% Amerikanaca je reklo da je zadovoljno. Došlo je do velikog pada 2021.godine, kada je 41% navelo da je zadovoljno onim što se dešava sa ovih 29 različitih pokazatelja.

Ono što ovi podaci ukazuju je da, skoro dve godine nakn pandemije u Sjedinjenim Državama, nije došlo do stvarnog oporavka u tome kako Amerikanci veruju da se stvari odvijaju.

Kada ga razdvojite na aspekte života i pitanja politike, pojavljuje se isti vid retorike. Samo 41% je zadovoljno sa sedam aspekata životnih pitanja merenih dosledno tokom poslednje dve decenije. Ovi aspekti uključuju kvalitet života, sistem vlasti i način na koji on funkcioniše, kao i uticaj organizovane religije. Tih 41% se statistički beznačajno razlikuje od 39% koliko je bilo zadovoljnih prošle godine, što je bilo najmanje u istoriji.

Što se tiče političkih pitanja, 35% je zadovoljno u 16 oblasti koje su dosledno merene tokom poslednje dve decenije. Neka od ovih pitanja politike uključuju nacionalnu politiku abortusa, politiku smanjenja kriminala, stanje ekonomije i kvalitet obrazovanja u našoj naciji. Ovih 35% je najniži stepen ikada izmeren.

Pošto postoji više političkih pitanja nego izmerenih aspekata životnih pitanja, to znači da su Amerikanci u proseku manje zadovoljni načinom na koji se stvari odvijaju nego u bilo kom trenutku u poslednje dve decenije.

Možda ovo ne bi trebalo da bude previše iznenađujuće, s obzirom na sve što smo videli u anketama.

Opšta Društvena Anketa (The General Social Survey) još od 1972.godine pita Amerikance da li su, sve u svemu, veoma srećni, prilično srećni ili ne previše srećni. Procenat onih koji su rekli da su veoma srećni nadmašio je procenat onih koji su rekli da nisu previše srećni u svakoj anketi sprovedenoj pre pandemije.

Danas je 24% reklo da nisu previše srećni, u poređenju sa 19% koji su rekli da su veoma srećni. Prvi je rekordno visok, dok je drugi rekordno nizak. Ostali su, kako je primetio Christopher Ingraham, u „prilično srećnoj“ kategoriji, koja se nije mnogo promenila od 2018.godine.

Ali ne radi se samo o tome gde je američka sreća u svakodnevnom životu trenutno, već je reč i o nedostatku optimizma za budućnost.

Pogledajte anketu Marist College iz decembra. Samo 49% Amerikanaca je bilo više optimistično nego pesimistično o tome kako će se stvari odvijati u svetu 2022.godine. Ovo je bio prvi put od kada je Marist 2009.godine počeo da postavlja pitanje da je procenat optimista pao ispod 50%.

Tokom 2021.godine, 56% Amerikanaca je bilo više optimistično nego pesimistično. Ovo sugeriše da su, uprkos pandemiji, neki Amerikanci imali nadu za 2021.godinu. Ova nada je vrlo brzo srušena.

Umor od pandemije je verovatno veliki pokretač te negativnosti. Neto odobrenje predsednika Joe Biden-a za rukovanje ovim virusom je sa + 30 došlo na negativnu stranu.

Više od četvrtine (28%) Amerikanaca sada veruje da epidemija nikada neće biti pod kontrolom u anektama Univerziteta Monmut (Monmouth University), a većina (60%) misli da će za to trebati najmanje godinu dana, ako ikada dođemo do toga. Početkom 2021.godine, samo 30% se tako osećalo.

Amerikanci su dugo tražili način kako da se bore sa postojećom pandemijom, zbog čega je na kraju 70% njih reklo Monmut-u da je vreme da se prihvati činjenica da je virus tu, da će verovatno ostati tu i da je vreme da svi – idemo dalje.

Naravno, čak i ako Amerikanci postanu zadovoljniji kako se sve u državi odvija, to neće rešiti dugoročne probleme sa srećom o tome gde se Amerika nalazi – politički.

Više Amerikanaca je reklo da država ide u pogrešnom pravcu nego što je reklo da je na pravom putu od ranih 2000tih. Došlo je do blagog skoka (decenijskog, od oko 40%) koji su se složili sredinom 2021.godine da država ide u pravom smeru; međutim, ovo je u nedavnim podacima palo ispod 30%.

Zaključak? Amerikanci nisu previše zadovoljni svojim životima. Ove kolektivne zabrinutosti se sigurno neće rešiti preko noći. Ono za čim svakako žudi svaki Amerikanac jeste da se čitav svet što pre vrati u normalu. Brojevi o njihovom (ne)zadovoljstvu nam sigurno o tome govore.

 

Izvor: Edition.cnn.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0