Stopa inflacije u Americi usporava, ali cene goriva i hrane ponovo rastu

Stopa inflacije u Americi usporava, ali cene goriva i hrane ponovo rastu

Želite da letite sigurno, ali i povoljno? Ovo su TOP 10 najjeftinijih američkih aviokompanija
Kupovina kuće jeftinija je od iznajmljivanja u skoro polovini metro područja u SAD! Predstavljamo vam 5 najboljih ponuda za kupovinu nekretnina u Majamiju!
Will Smith kao vozač Lyft-a u Majamiju!

Tempo rasta potrošačkih cena ponovo je usporio u januaru, u poređenju sa godinom ranije, što je najnoviji znak da pada visoka stopa inflacije koja je opterećivala Amerikance gotovo dve godine.

Istovremeno, vladin izvještaj je pokazao da su inflatorni pritisci i dalje prisutni u američkoj ekonomiji, i da će verovatno nastaviti da podstiču rast cena i ove godine.

Potrošačke cene porasle su za 6,4 odsto u januaru u odnosu na prošlu godinu, što je pad u odnosu na 6,5 procenata u decembru. Reč je o sedmom usporavanju zaredom na godišnjem nivou, i značajnom padu u odnosu na stopu od 9,1 odsto koja je zabeležena u junu. Međutim, inflacija je i dalje znatno iznad zacrtanog nivoa Federalnih rezervi od 2 odsto po godišnjoj stopi.

Na mesečnoj osnovi, cene su porasle za 0,5 odsto od decembra do januaru, što je mnogo više od rasta od 0,1 procenat od novembra do decembra. Skuplji benzin, hrana i odjeća doprineli su rastu inflacije u januaru.

Stopa nezaposlenosti pala je na 3,4 odsto – što je najniži nivo za 53 godina – a broj otvorenih radnih mesta je i dalje velik. Snažno tržište rada postaklo je i veću potrošnju, koja je osnova američke ekonomije. Međutim, istovremeno može da oteža uspostavljanje kontrole nad inflacijom.

Cene goriva porasle su za 2,4 odsto u januaru, prema podacima vlade, a galon (3,8 litara) se u proseku prodavao za 3 dolara 50 centi širom zemlje. Međutim, to je i dalje niže od prosečne cijene od 5 dolara u junu. Cene na pumpama su u međuvremenu, pale na 3 dolara 41 cent.

Prema vladinom izveštaju, cene hrane porasle su za 0,5 odsto od decembra do januara, uprkos nadi da će rast biti manji. Skuplji je hleb, dok je cena jaja skočila za 8,5 odsto samo u januaru, odnosno čak 70 odsto protekle godine.

Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0