Stopa nezaposlenosti na Floridi na rekordno niskom nivou

Stopa nezaposlenosti na Floridi na rekordno niskom nivou

Florida: Seminole Tribe ponovno lansira mobilnu aplikaciju za klađenje
Lutrija za Zelenu kartu 2025. počinje danas: Evo kako da se prijavite
Razbijanje stereotipa: Vawa priznaje i štiti muškarce od porodičnog nasilja

Stopa nezaposlenosti na Floridi pala je na 2,7% u julu, što odgovara nivou pre nego što je pandemija virusa COVID-19 udarila ekonomiju u martu 2020.godine, rekli su državni zvaničnici u petak. Julska stopa je pala sa 2,8% u junu i 4,5% u julu 2021.godine, a pad je došao usred znakova da je inflacija usporila. Međutim, državni ekonomisti su ove nedelje takođe izrazili zabrinutost zbog nadolazećeg ekonomskog „smanjivanja“.

Širom Floride, najviša stopa nezaposlenosti u julu je bila u ruralnom okrugu Hendry, od 5,9%, a zatim u okrugu Highlands sa 4,4%. Najniža stopa je bila 1,7% u okrugu Monroe, koji uključuje Florida Keys. Okrug St.Johns je sledeći najniži, sa 2,2%. Okruzi Miami Dade i Okaloosa su bili na 2,3%.

Stopa nezaposlenosti u celoj državi je prilagođena za sezonske promene poslova, dok stoep u okruzima nisu. Guverner Ron DeSantis, koji traži reizbor u novembru i koji se smatra potencijalnim predsedničkim kandidatom za 2024.godinu, je objavio u petak saopštenje u kojem se ukazuje na povećanje zaposlenosti u privatnom sektoru za 70.000 radnih mesta u julu.

Broj radnih mesta u julu predstavlja jednu od najvećih mesečnih povećanja broja radnih mesta u protekloj generaciji, a Florida nastavlja da nadmašuje naciju u rastu radne snage“, rekao je DeSantis u pripremljenoj izjavi. Adrienne Johnston, glavni ekonomista za Odeljenje za ekonomske mogućnosti Floride, je rekla da je država dostigla ili premašila granicu od 70.000 u mesečnom porastu radnih mesta u privatnom sektoru samo sedam puta od 1990.godine. Johnston-ova je rekla da državna ekonomija nastavlja da ima koristi od ponovnog otvaranja ranije od drugih država nakon prvog udara pandemije. „Vidimo da se snažna potražnja potrošača nastavlja, čak i danas“, rekla je Johnston-ova u konferencijskom pozivu sa novinarima. „Kako to nastavlja da raste, videćemo snagu u našem zapošljavanju“.

U februaru 2020.godine, neposredno pre nego što je pandemija poremetila ekonomiju, Florida je imala stopu nezaposlenosti od 2,7%, što predstavlja 282.000 ljudi bez posla. Do maja 2020.godine, 1,4 miliona Floriđana se kvalifikovalo kao nezaposleno, a stopa nezaposlenosti je dostigla 13,9%. U poslednjem izveštaju, broj Floriđana bez posla u julu je iznosio 283.000 od oko 10,66 miliona radne snage.

Dok se Florida oporavila, Johnston-ova je rekla da je došlo do promena u vrstama poslova. „Iako smo se vratili na nivoe koji su srazmerni sa onim gde smo bili 2019. i 2020.godine, početkom 2020.godine vidimo mali pomak u kojoj industrije najviše rastu“, rekla je Johnston-ova. „A većina toga je u industrijama koje imaju veće plate. Tako, na primer, vidimo snažan rast finansijskih aktivnosti i profesionalnih i poslovnih usluga. Ovde možete videti da smo prestigli naciju u pogledu proizvodnje“.

Broj otvorenih radnih mesta na Floridi, prema američkm Ministarstvu rada, iznosi 588.000, što je 12.000 više nego godinu dana ranije. „Ovo je manje od stope povećanja ukupne zaposlenosti, što znači da je udeo radnih mesta koja su upražnjena sada opala tokom godine“, rekla je Johnston. „Ovo je pokazatelj da nedostatak osoblja možda počinje da se smanjuje“. Sa nacionalnom stopom nezaposlenosti od 3,5%, Florida je bila jedna od 14 država i D.C. koje su zabeležile smanjenje stope nezaposlenosti od juna do jula, prema Ministarstvu rada. Tri države su zabeležile porast – Indijana, Montana i Nebraska. Stope u ostalim državama su ostale nepromenjene. Stopa za celu državu je sezonski prilagođena, dok stope za okruge nisu.

 

Izvor: Miamiherald.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0