Stopa nezaposlenosti u SAD najniža u poslednjih 50 godina

Stopa nezaposlenosti u SAD najniža u poslednjih 50 godina

U Americi oboren rekord u snežnim padavinama star 122 godine
Greška u onlajn uslugama Chase banke – Dupliranje transakcija i naplata stvara poteškoće za korisnike
Netflix će dodatno naplaćivati korisnicima koji dele svoje naloge

Prema izveštaju američkog Biroa za statistiku rada (BLS), američki poslodavci su u martu dodali oko 236.000 radnih mesta, što je skoro u skladu sa očekivanjima od 240.000. Ukupni broj zaposlenih porastao na 155,6 miliona, u poređenju sa 152,4 miliona neposredno pre pandemije, dok je stopa nezaposlenosti pala na 3,5%, što je najniži nivo u poslednjih pola veka. Međutim, rast godišnjih plata se usporio, smanjivši se na 4,2% u odnosu na prethodnu godinu, što sugeriše da je inflacija pod kontrolom i da će verovatnoća za povećanje stopa na sledećem sastanku FOMC-a biti veća.

Employer interviewing prospective job applicant

Sektor odmora i ugostiteljstva prednjačio je sa dodavanjem 72.000 pozicija, ali je još uvek ispod prosečne mesečne dobiti od 95.000 u poslednjih šest meseci, dok je zaposlenost u sektoru i dalje 2,2% ispod nivoa pre pandemije. Zaposlenost u vladi porasla je za 47.000, u skladu sa njihovim redovnim sezonskim kretanjima.

Ekonomisti smatraju da rast zapošljavanja neće trajati, ali će ostati otporan. Iako bi recesija mogla doneti brze promene, zvaničnici Fed-a će verovatno dati prednost agresivnijoj monetarnoj politici u narednim mesecima zbog iznenađujuće tesnog tržišta rada sa nezaposlenošću na niskom nivou od pola veka.

Fjučersi na američke akcije izbrisali su gubitke, dok su trgovci pozdravili podatke koji ukazuju na otpornu ekonomiju. U skraćenim prazničnim trgovačkim sesijama, S&P 500 fjučersi su bili u blagom porastu, a prinos na 10-godišnje trezorske zapise je porastao na 3,35%.

Zaposlenost u vladi je porasla za 47.000, u skladu sa prosečnim mesečnim dobitkom u poslednjih šest meseci. Profesionalne i poslovne usluge dodale su 39.000 radnih mesta, što je dovelo do povećanja od 26.000 u stručnim, naučnim i tehničkim uslugama. Zdravstvena zaštita je dodala 34.000 pozicija, predvođena službama zdravstvene nege u kući (+15.000), bolnicama (+11.000) i ustanovama za stambenu negu (+8.000).

Ostali sektori koji su zabeležili neznatne dobitke uključuju socijalnu pomoć (+17.000) i transport i skladištenje (+10.000). Rudarstvo, vađenje kamena i vađenje nafte i gasa; građevinarstvo, proizvodnja, trgovina na veliko, informisanje i finansijske aktivnosti zabeležile su male promene u odnosu na februar. Maloprodaja je otpustila 15.000 radnih mesta, što je dovelo do pada kod prodavaca nameštaja, elektronike i bele tehnike (-9.000).

Iako se čini da je tržište rada svetla tačka u ekonomiji koja postepeno počinje da se hladi od kampanje Federalnih rezervi da ukroti inflaciju podizanjem kamatnih stopa, nedavna opterećenja bankarskog sistema su donela „bol za mala i srednja poslovanja i njihovu sposobnost da zapošljavaju“.

 

Izvor: Investopedia.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0