Stopa odbijanja studentskih F1 viza drastično porasla od 2015. godine

Stopa odbijanja studentskih F1 viza drastično porasla od 2015. godine

Bajdenova administracija ukida ograničenja za hapšenje imigranata
Evo šta treba da radite ako vam istekne srpski pasoš
Lažno ste se predstavili kao državljanin Amerike da biste dobili posao? Evo šta možete uraditi ako je ovo vaš slučaj

Novi izveštaj ukazuje na značajno povećanje odbijanja viza za međunarodne studente koji žele da studiraju u Sjedinjenim Američkim Državama. Analiza, sprovedena tokom osmogodišnjeg perioda između 2015. i 2022. godine, pokazuje da su odbijanja F-1 studentskih viza postala češća, utičući na zemlje u Africi, Južnoj Aziji, Bliskom Istoku i Južnoj Americi.

Izveštaj organizacije za prava imigranata “Higher Ed Immigration Portal” najnoviji je u nizu nedavnih zabrinutosti u vezi sa uticajem odbijanja F-1 viza na visokoobrazovni sistem SAD-a i pitanjem da li vladine politike i negativna percepcija prema imigrantima doprinose ovom trendu.

Studija nudi nekoliko mogućih objašnjenja za stalni rast odbijanja studentskih viza. To uključuje povećani nadzor konzularnih službenika u vezi sa finansijskim dokumentima i planovima nakon diplomiranja kandidata, promene u konzularnom osoblju i uputstvima, povećanu globalnu potražnju za vizama i još mnogo toga. Jedan od značajnih faktora koji ističu zagovornici imigranata jeste pravilo o dvostrukoj nameri, koje zahteva od kandidata za F-1 vizu da pokažu nameru povratka kući nakon završetka studija. Kritičari smatraju da ovo pravilo može odvratiti mnoge buduće međunarodne studente da potraže destinacije koje su “prijateljski nastrojene prema imigrantima” za svoje studije.

Izveštaj postavlja pitanje da li američke škole propuštaju veći broj kvalifikovanih međunarodnih studenata zbog neuobičajeno visokih stopa odbijanja viza. Rastući trend odbijanja F-1 viza za međunarodne studente mogao bi predstavljati značajne izazove za sektor visokog obrazovanja SAD-a i njegovu sposobnost da privuče kvalifikovane studente iz celog sveta.

Prema izveštaju, širok spektar zemalja, osim Australije, Kine, Brazila, Južne Afrike i nekih evropskih zemalja, suočavao se sa povećanim odbijanjem viza u poslednjim godinama. Južna Amerika zabeležila je porast od više od 50% u odbijanju F-1 viza, sa 10% u 2015. na 24% u 2022. godini.

Stope odbijanja za afričke zemlje, osim Južne Afrike, bile su najviše tokom osmogodišnjeg perioda. Između 2018. i 2022. godine, procenjuje se da je oko 92,051 potencijalno kvalifikovan afrički student odbijen za F-1 vize. Do 2022. godine, ukupna stopa odbijanja za afričke studente dostigla je 54%, u oštrom kontrastu sa stopom odbijanja od 36% za azijske studente i samo 9% za evropske studente.

Boundless

COMMENTS

WORDPRESS: 0