Stope na hipoteke opadaju, evo šta se dešava sa cenama kuća u Americi

Stope na hipoteke opadaju, evo šta se dešava sa cenama kuća u Americi

Florida će zabraniti transrodne zdravstvene tretmane za maloletnike
Nove smernice USCIS-a, evo šta se sve menja. Radne dozvole od sada važe 2 godine
Zbog čega Amerika ne koristi međunarodni sistem jedinica? Krivi su gusari!

Ključne tačke:

  • Prema Core Logic-u, u decembru su cene kuća na nacionalnom nivou bile 6,9% više u odnosu na prethodnu godinu
  • To je bio najmanji godišnji dobitak od leta 2020.godine, kada je pandemija prvi put izazvala promene
  • Stopa pada od novembra do decembra bila je, međutim, mnogo manja od mesečnog pada uočenog prošlog leta

An aerial view from a drone shows homes in a neighborhood on January 26, 2021 in Miramar, Florida. According to two separate indices existing home prices rose to the highest level in 6 years.

Američko tržište nekretnina se prilično dramatično ohladilo prošle godine, nakon što su se stope na hipoteke više nego udvostručile u odnosu na istorijski minimum. Cene kuća su, međutim, bile postojanije.

Cene su počele da padaju prošlog juna, ali su i dalje više nego pre godinu dana. Sada, kako se čini da se potražnja vraća na tržište, zbog blagog pada hipotekarnih stopa, cene se vraćaju unazad.

U decembru, prema poslednjem očitavanju, cene kuća u Americi su bile 6,9% više u odnosu na prethodnu godinu, prema CoreLogic-u. To je bila najniža godišnja stopa apresijacije od kasnog leta 2020.godine. Prošlog aprila, godišnja apresijacija cena dostigla je najviši nivo od 20%.

Pad cena nekretnina odražavao je slabiju potražnju za stambenim zgradama, pošto su inflacija, otpuštanje radnika i neizvesnost u privredi postavili barijeru koju postavljaju više stope na hiptoeke. Ali stope na hipoteke su počele da padaju u decembru, a cene su odmah reagovale. Zahlađenje je nastavljeno, ali ne toliko kao prethodnih meseci.

Iako su cene nastavile da padaju od novembra, stopa pada je bila niža od one koja je viđena tokom leta i još uvek predstavlja kumulativni pad cena od samo 3% od vrhunca prošlog proleća“, rekla je Selma Hepp, glavni ekonomista u CoreLogic-u.

Hepp-ova napominje da neka od prigradskih područja koja su postala popularna tokom prvih godina pandemije i doživela nagli pad cena sada doživljvaju veće korekcije. Ali, ona ne očekuje da će to dugo trajati.

Dok će usporavanje cena verovatno trajati do proleća 2023.godine, kada će tržište verovatno imati pad u odnosu na prethodnu godinu, nedavno smanjenje hipotekarnih stopa je podstaklo potražnju kupaca i moglo bi rezultirati optimističnijom sezonom kupovine kuće nego što su mnogi očekivali“, navodi Hepp-ova.

Mesečna anketa Fannie Mae o raspoloženju kada je kupovina kuće u pitanju je pokazala povećanje u januaru, treći mesec zaredom. Potrošači koji su ispitani rekli su da i dalje očekuju da će cene pasti ili se sniziti tokom sledeće godine, ali je udeo onih koji smatraju da je dobar trenutak za prodaju kuće porastao na 59% sa 51%.

Rani prolećni porast na tržištu?

Više zaliha na tržištu bi pomoglo da se više kupaca vrati na tržište. Anegdotski, agenti za nekretnine izveštavaju o porastu na tržištu u toku proleća koji se dešava ranije nego inače, sa otvorenim kućama koje su zabeležile veći promet u poslednjih nekoliko nedelja. Neki su takođe prijavili i povratak ratova u nadmetanju.

Domaći izvođači radova za gradnju kuća su takođe prijavili povećanu potražnju. Ovaj osećaj raste u januaru u odnosu na poslednjih 12 meseci, saopštila je Nacionalna asocijacija izvođača radova (National Association of Home Builders). Građevinari su prijavili povećanje trenutne prodaje, prometa kupaca i očekivanja prodaje u narednih šest meseci. Niže hipotekarne stope podstiču novu potražnju.

S obzirom da se očekuje da će hipotekarne stope nastaviti da imaju niži trend kasnije ove godine, očekuje se da će se uslovi pristupačnosti poboljšati, a to će povećati potražnju i vratiti više kupaca na tržište“, rekao je glavni ekonomista NAHB-a Robert Dietz.

NAHB-ov indeks pristupačnosti kuće počeo je ove godine na najnižem nivou od kada je počeo da prati metriku pre jedne decenije. Ali niže stope počinju da preokreću to.

Ako cene stanova nastave da padaju po prosečnoj stopi koju su imate tokom proteklih šest meseci, godišnji rast cena stanova bi konačno mogao da bude negativan negde u naredna tri meseca, prema novom izveštaju Black Knight-a. Sada je potrebno skoro 600 dolara (+41%) više da se izvrši mesečna isplata hipoteke na kuću sa prosečnom cenom koristeći hipoteku od 20% niže na 30 godina nego u isto vreme prošle godine.

Zahtevi za hipoteku za kupovinu kuće, najnoviji pokazatelj tražnje, rasli su tokom januara i prve nedelje februara, iako je i dalje niži nego u istom periodu pre godinu dana, kada su stope bile skoro upola manje od sadašnje.

Možemo da vidimo definitivne znake januarskog porasta kreditiranja za kupovinu po nižim stopama i nešto nižim cenama nekretnina“, rekao je Ben Graboske, predsednik Black Knight Data and Analytics. „Ali pristupačnost i dalje drži veliki deo tržišta“.

 

Izvor: Cnbc.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0