Svaki četvrti Amerikanac koji živi van SAD razmišlja da se odrekne svog državljanstva

Svaki četvrti Amerikanac koji živi van SAD razmišlja da se odrekne svog državljanstva

Novi predlog zakona skratiće trajanje viza za studente i učesnike programa razmene
Vasa prava u slučaju da vas zaustavi imigraciona policija – ICE!
USCIS – Evo koliko imigranata trenutno čeka na intervju za “zelenu kartu”

Prema novoj studiji, otprilike svaki četvrti amerikanac koji živi vam Amerike razmišlja o odricanju od svog državljanstva SAD.

Oko 9 miliona američkih državljana trenutno živi u inostranstvu, prema američkom Stejt departmentu. Mnogi od ovih „iseljenika“ su duže žive u inostranstvu, sa ostvarenim karijerama, odnosima i vezama u zajednici.

Greenback, pružalac poreskih usluga za Amerikance koji žive u inostranstvu, svake godine objavljuje istraživanje o životu iseljenika. Za 2022., kompanija je anketirala 3.200 građana SAD koji žive u 121 različitoj zemlji o različitim aspektima njihovog profesionalnog, finansijskog i društvenog života. Većina anketiranih bila je starija od 65 godina, a 34% je provelo više od 20 godina živeći van SAD.

Pored ovih demografskih detalja, anketa je uključivala i pitanja o zaposlenju i prihodima. 31% anketiranih je bilo zaposleno u velikoj organizaciji (od 250 ili više ljudi), a polovina je prijavila godišnji prihod ispod 100.000 dolara. Na pitanje kako je pandemija COVID-19 uticala na njihove karijere, većina je izrazila planove da rade na daljinu barem na pola radnog vremena.

Najveći izazov za ispitanike bilo je snalaženje u američkim porezima dok su živeli u inostranstvu. Dok većina zemalja oporezuje na osnovu statusa rezidenta, američka vlada prati proces oporezivanja zasnovanog na državljanstvu. U sistemu zasnovanom na državljanstvu, svi građani se oporezuju prema istom sistemu poreza na dohodak građana, bez obzira gde žive. Američki iseljenici stoga moraju da plaćaju porez na prihod u SAD na bilo koji prihod širom sveta, uključujući plate, zaradu od investicija i još mnogo toga. Sa ovim sistemom na snazi, mnogi građani SAD koji žive u inostranstvu moraju svake godine da plaćaju američke poreze, kao i poreze u zemlji domaćinu.

Pored poreskih prijava, od nekih američkih građana može se tražiti da prijave strane račune Ministarstvu finansija SAD, u zavisnosti od ukupne vrednosti njihovih računa. Prijavljivanje stranih računa je manje poznat zahtev koji iseljenici često zanemaruju dok žive u inostranstvu, a neuspeh u tome može dovesti do ozbiljnih finansijskih kazni.

Grinbekova anketa je objavila da je mnogim iseljenicima teško da se snalaze u poreskim i finansijskim zahtevima vlade SAD, a skoro 80% ne veruje da bi trebalo da plaćaju američke poreze dok žive u inostranstvu. Kao rezultat ovih frustracija, otprilike svaki četvrti je „ozbiljno razmišljao“ da se odrekne svog državljanstva SAD. Za one koji razmišljaju o odricanju od državljanstva, naveden je teret američkih poreza i niz drugih političkih i ličnih motiva.

Odricanje od američkog državljanstva može biti komplikovan proces i dolazi sa cenom. Svaki pojedinac koji zvanično odustane od svog državljanstva mora da plati naknadu od 2.350 dolara Stejt departmentu, a od nekih sa većim neto vrednostima može se tražiti da plate „izlaznu taksu“ na osnovu svoje imovine širom sveta. Stejt department takođe upozorava na striktno odricanje u poreske svrhe, navodeći „osobe koje žele da se odreknu državljanstva SAD treba da budu svesne činjenice da odricanje od državljanstva SAD ne može imati uticaja na njihove obaveze plaćanja poreza ili vojne službe u SAD“.

Boundless

COMMENTS

WORDPRESS: 0