Sve stariji vozni park u SAD: Prosečna starost automobila 12.5 godina

Sve stariji vozni park u SAD: Prosečna starost automobila 12.5 godina

Tesla Semi uspešno završio prvo putovanje od 500 milja sa punim opterećenjem
Ovo su mesta gde se možete testirati na koronavirus u Majamiju
Nova pravila za putovanje u EU za državljane Srbije od sledeće godine

Trend starenja voznog parka nastavlja se dok prodaja novih vozila ostaje pod pritiskom. Broj putničkih automobila će dostići najnižu tačku od 1978. godine; mogućnosti popravke nakon prodaje će porasti s većim brojem lakih kamiona na putu.

Sa više od 284 miliona vozila u upotrebi na američkim putevima, prosečna starost automobila i lakih kamiona u SAD-u je ponovo porasla ove godine dostižući novi rekord od 12,5 godina, što je povećanje od preko tri meseca u odnosu na 2022. godinu, prema najnovijoj analizi S&P Global Mobility. Ovaj rast je u skladu sa prognozom firme iz prošle godine da će ograničena prodaja novih vozila nastaviti da utiče i vrši pritisak na prosečnu starost. Pored toga, nastavak porasta lakih kamiona i terenskih vozila znači da će broj putničkih automobila na putu pasti ispod 100 miliona po prvi put od 1978. godine.

Ovo je šesta uzastopna godina porasta prosečne starosti vozila u američkom voznim parku. Takođe odražava i najveći godišnji porast od recesije 2008-2009. godine, koja je ubrzala prosečnu starost izvan tradicionalnog tempa zbog oštrog pada potražnje za novim vozilima.

U 2022. godini, prosečna starost je prvobitno porasla zbog ograničene ponude koja je rezultovala niskim nivoima novih vozila na zalihama, a zatim usporavanjem potražnje jer su kamatne stope i inflacija smanjile potražnju potrošača u drugoj polovini godine. Kombinovani efekat je doveo do smanjenja prodaje novih lakih vozila u maloprodaji i za flotu u SAD-u za 8% u odnosu na 2021. godinu, sa 14,6 miliona jedinica na 13,9 miliona jedinica u 2022. godini, najnižeg nivoa zabeleženog u protekloj deceniji.

 

SP Global

COMMENTS

WORDPRESS: 0