Sve stariji vozni park u SAD: Prosečna starost automobila 12.5 godina

Sve stariji vozni park u SAD: Prosečna starost automobila 12.5 godina

Bajdenova administracija proširuje poreske kredite za električna vozila za Teslu, Cadillac i druge
Evo šta treba da radite ako vam istekne srpski pasoš
Centar Majamija dobija veliki park ispod autoputa 395

Trend starenja voznog parka nastavlja se dok prodaja novih vozila ostaje pod pritiskom. Broj putničkih automobila će dostići najnižu tačku od 1978. godine; mogućnosti popravke nakon prodaje će porasti s većim brojem lakih kamiona na putu.

Sa više od 284 miliona vozila u upotrebi na američkim putevima, prosečna starost automobila i lakih kamiona u SAD-u je ponovo porasla ove godine dostižući novi rekord od 12,5 godina, što je povećanje od preko tri meseca u odnosu na 2022. godinu, prema najnovijoj analizi S&P Global Mobility. Ovaj rast je u skladu sa prognozom firme iz prošle godine da će ograničena prodaja novih vozila nastaviti da utiče i vrši pritisak na prosečnu starost. Pored toga, nastavak porasta lakih kamiona i terenskih vozila znači da će broj putničkih automobila na putu pasti ispod 100 miliona po prvi put od 1978. godine.

Ovo je šesta uzastopna godina porasta prosečne starosti vozila u američkom voznim parku. Takođe odražava i najveći godišnji porast od recesije 2008-2009. godine, koja je ubrzala prosečnu starost izvan tradicionalnog tempa zbog oštrog pada potražnje za novim vozilima.

U 2022. godini, prosečna starost je prvobitno porasla zbog ograničene ponude koja je rezultovala niskim nivoima novih vozila na zalihama, a zatim usporavanjem potražnje jer su kamatne stope i inflacija smanjile potražnju potrošača u drugoj polovini godine. Kombinovani efekat je doveo do smanjenja prodaje novih lakih vozila u maloprodaji i za flotu u SAD-u za 8% u odnosu na 2021. godinu, sa 14,6 miliona jedinica na 13,9 miliona jedinica u 2022. godini, najnižeg nivoa zabeleženog u protekloj deceniji.

 

SP Global

COMMENTS

WORDPRESS: 0