Sve više Amerikanaca se seli za Evropu. Ovo im je omiljena destinacija

Sve više Amerikanaca se seli za Evropu. Ovo im je omiljena destinacija

Umetnički Susret u Majamiju – Crkva Svetog Simeona Mirotočivog
Miami Glasnik dobitnik prestižne nagrade Matice iseljenika i Srba u regionu
OK – Kako je nastala najpopularnija reč na svetu?

Sve više Amerikanaca bira najzapadniju tačku u Evropi za svoju novu “domovinu”. Portugal i dalje beleži najviši egzodus Britanaca, kojih ima čak 42.000, međutim tokom godina njihov dolazak opada, ali se zato broj Amerikanaca udvostručio.

Za sada ih ima oko 7.000, a kako navode, ovu zemlju biraju zbog sigurnijeg života, srećnije penzije i benefita koji Portugal nudi.

Nejtan Hedlok preselio se u Portugal kako bi pobegao od nasilja i loše socijalne zaštite u Americi, ali i da bi nastavio da uživa u suncu i okeanu koje je obožavao u Kaliforniji.

– Moja partnerka i ja smo tražili mesto gde možemo da usporimo život i više uživamo. Sastavili smo spisak od ‘top 10’ mesta u svetu i Lisabon je brzo završio na vrhu – dodaje.

Pored mora i simbola koji ih podsećaju na nekadašnji grad, velika prednost je i jeftiniji život i želja da pobegnu od tamnih strana američkog društva.

Jedan od glavnih razloga zbog kojih ljudi žele da se presele ovde je sigurnost njihove dece. Često kažu ‘ne želim da mi dete neko ustreli u školi’. Vi u Evropi to niste iskusili, ali u Americi je stvarnost – objašnjava Hedlok.

Džen Vitman, koja se u Lisabon preselila iz Kalifornije sa suprugom i sinom tokom pandemije, istakla je da SAD “pomalo puca po šafovima”.

– Incident sa Džordžom Flojdom, pandemija, političke podele, rasizam… sve je to u Americi postalo prenaglašeno.

Takođe, kao veoma važnu stavku navodi evropsku socijalnu mrežu.

U Americi je strašno stanje sa zdravstvenom zaštitom. Naročito ako ste penzioner sa zdravstvenim poteškoćama. U Americi vas bolest može dovesti u bankrot – dodaje.

Amerikance privlače “zlatne vize”, dozvole boravka strancima koji su spremni da u Portugalu kupe nekretninu ili prenesu kapital.

Ipak, većina ih dolazi na osnovu vize D7, koja zahteva redovni “pasivni prihod” od penzije, iznajmljivanja ili ulaganja.

“Portugalski Amerikanci” često govore da ih zemlja podseća na Kaliforniju prenosi Poslovni dnevnik.

“Surfovanje, obala, dobro vino, ljubav prema plodovima mora i zdravoj kuhinji i pomalo opušteni način života”, navode kao zajednička obeležja.

Neki dolaze jer su digitalni nomadi i žele da rade od kuće pokraj okeana. Imamo i cele porodice koje sanjaju da će jednog dana upisati decu na evropske fakultete. A i penzionere koji žele da rasprodaju sve u SAD kako bi uživali u danima penzije u Portugalu – navodi advokat ispred migracione kosultantske kuće koja svakodnevno razgovara sa američkim klijentima.

IZVOR: BIZNIS TELEGRAF

COMMENTS

WORDPRESS: 0