Temperature okeana na Floridi najviše od kada se vrše merenja

Temperature okeana na Floridi najviše od kada se vrše merenja

USCIS predstavio novi dizajn “Zelene karte” i “Radne dozvole”. Evo kako sada izgledaju ovi dokumenti
Novi imigracioni zakon otežaće Evropljanima put do zelene karte zaposlenjem!
Više od 100 miliona Amerikanaca moraće da se vakciniše do 4. januara

Okeanska toplota oko Floride je “neslućena”, a naučnici upozoravaju na ozbiljne posledice

Nagle promene u okeanskoj toploti oko Floride izazivaju zabrinutost među naučnicima, koji upozoravaju na velike posledice ovog fenomena.

Temperature površine mora dostigle su rekordne visine i događaju se mnogo ranije nego što je uobičajeno. Ovo ne samo što ukazuje na zagrevanje okeana usled ljudskog uticaja na klimatske promene, već i na ekstremne vremenske uslove koji se javljaju kao posledica toga.

“Dobili smo ekstremno zagrevanje veoma rano u godini, što je izuzetno iznenađujuće”, izjavio je Derek Manzello, koordinator Coral Reef Watch programa Nacionalne uprave za okeane i atmosferu. “Ovo je neslućeno prema našim podacima.”

Ekstermno visoke temperature, koje su dosegle skoro 97 stepeni Farenhajta na pojedinim područjima, predstavljaju ozbiljnu pretnju za opstanak koralnih grebena. Kada temperature postanu suviše visoke i duže vreme traju, korali počinju da izbeljuju, izbacujući svoj izvor hrane u vidu algi i postepeno umiru od gladi.

Izbeljivanje korala ne znači nužno i njihovu smrt, ali što je intenzitet i trajanje toplote veći, veća je verovatnoća da će korali ugibati, upozoravaju stručnjaci.

Sam jedan stepen Celzijusa iznad normalne najviše temperature grebena dovoljan je da izazove toplotni stres koji dovodi do izbeljivanja korala. Međutim, temperature površine mora oko Floride trenutno su više od 2 stepena Celzijusa iznad te granice, i to već nedelju do dve, prema rečima Manzella.

Buve postavljene uz obalu Floride zabeležile su temperature vode slične hidromasažnim kadama, koje su dostizale gotovo 97 stepeni Farenhajta u plitkim vodama Florida Baya između južnog dela Floride i Keja. Iako se najekološki važniji i najobimniji koralni grebeni nalaze istočno i južno od Florida Keysa, ova merenja ukazuju na ekstremnu toplotu koja je zahvatila Floridu veoma rano tokom leta.

Obično temperature okeana oko Floride postaju sve više tokom leta i dostižu vrhunac krajem avgusta ili u septembru. To znači da temperature okeana mogu dalje porasti.

Prema Manzellovom mišljenju, to bi značilo da će “značajno i ozbiljno” izbeljivanje započeti u narednoj nedelji, a korali bi mogli potpuno ugibati u roku od mesec dana.

“Još uvek nije jasno da li će ovo izbeljivanje biti ozbiljnije ili manje ozbiljno u odnosu na prethodne događaje”, istakao je Manzello. “Međutim, svi trenutni dokazi upućuju na to da će ovo biti jedan od najtežih događaja koje smo do sada videli.”

Izbeljivanje se već dešava na Floridi Keys, gde se nalazi preko 6.000 pojedinačnih grebena. Mote Marine Laboratorija je u junu potvrdila jedanaest slučajeva delimičnog izbeljivanja, a stručnjaci očekuju da će se taj broj eksponencijalno povećavati u narednim nedeljama.

WSVN

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0