Tesla će napraviti 7.500 punjača za druga električna vozila do kraja 2024.godine

Tesla će napraviti 7.500 punjača za druga električna vozila do kraja 2024.godine

Razvod pre intervjua za zelenu kartu – Sve što treba da znate o procesu koji vas očekuje
15 najjeftinijih država za kupovinu kuće u Americi
Od srede počinju prijave za lutriju za “Zelenu Kartu 2023”. Evo kako da aplicirate

Bajdenova administracija želi najmanje 500.000 javno dostupnih punjača za električna vozila na putevima u SAD do 2030. godine. Sada, kompanije koje grade i upravljaju mrežama za punjenje – uključujući Teslu, GM, Ford, ChargePoint i druge – mogu da uberu plodove federalnog finansiranja ako ispune nove zahteve. Zvaničnici Bele kuće objavili su da će Tesla otvoriti 7.500 svojih stanica za punjenje do kraja 2024. za vozače električnih vozila koji nisu Teslini. Ranije su punjače kompanije u SAD uglavnom koristili i napravljeni da budu kompatibilni samo sa Tesla EV

A Tesla, Inc. electric vehicle charges at supercharger location in Hawthorne, California, on August 9, 2022.

Bajdenova administracija želi da vidi najmanje 500.000 punjača za električna vozila na putevima u SAD do 2030. godine, a u sredu je najavila niz inicijativa koje će pomoći da se to ostvari, uključujući obaveze kompanija koje grade i upravljaju mrežama za punjenje kao što je Tesla, GM, Ford, ChargePoint i drugi.

Sve kompanije će imati koristi od federalnog finansiranja ako njihovi planirani infrastrukturni projekti za punjenje ispune nove savezne standarde, koji su takođe otkriveni u sredu.

Kao deo ovog napora, naveli su zvaničnici Bele kuće, oni su se obavezali da Tesla otvori hiljade svojih punjača za električna vozila drugih proizvođača. Do sada u SAD, Tesla Supercharging stanice su bile dostupne prvenstveno vozačima sopstvenih automobila kompanije.

Tesla se posebno složio da učini najmanje 7.500 svojih javno dostupnih punjača u SAD dostupnim za korišćenje bilo kom kompatibilnom električnom vozilu do kraja 2024. Taj ukupan broj će uključivati najmanje 3.500 Teslinih superpunjača od 250 kilovata koji se nalaze duž ključnih koridora autoputa, kao i  sporije odredišne punjače nivoa 2 koje proizvođač automobila nudi na lokacijama kao što su hoteli i restorani, rekli su zvaničnici.

Tesla je takođe pristao da utrostruči broj superpunjača u svojoj američkoj mreži, sa novim punjačima koji će se proizvoditi u Bafalu, Njujork, rekao je zvaničnik. Kompanija je sastavljala deo svoje opreme za punjenje u objektu u Bafalu koji je prvobitno bio zamišljen kao fabrika solarnih panela.

Tesla već godinama namerava da otvori svoju mrežu za punjenje u SAD. Prema najnovijem Teslinom godišnjem finansijskom izveštaju, u novembru 2021. kompanija je „počela da nudi Supercharger pristup vozilima koja nisu Tesla na određenim lokacijama u znak podrške našoj misiji da ubrzamo prelazak sveta na održivu energiju“.

Šef za infrastrukturu Bele kuće Mitch Landrieu rekao je novinarima u utorak da je Musk bio jedan od mnogih generalnih direktora u automobilskom sektoru koji su prošle godine bili uključeni u razgovore sa Belom kućom o infrastrukturi za punjenje.

Bio je veoma otvoren i veoma konstruktivan“, rekao je Landrieu. „U to vreme je rekao da je njegova namera da radi sa nama kako bismo njegovu mrežu učinili interoperabilnom. Svi ostali u pozivu su se složili.

Landrieu je dodao: „Bilo nam je kritično važno da svi budu uključeni u razgovor“.

Bela kuća je takođe pohvalila druge proizvođače automobila i kompanije, pohvalivši poseban dogovor između General motors-a, Pilot Company-a i mreže za punjenje EVGo za instaliranje 2.000 brzih punjača u centrima Pilot and Flying J Centers duž američkih autoputeva.

GM, preko odvojenog partnerstva sa FLO, takođe planira da instalira do 40.000 javnih EV punjača nivoa 2 u američkim zajednicama do 2026. godine, koji će postati deo GM-ove Ultium Charge 360 mreže i biti dostupni svim vozačima električnih vozila.

Ford se obavezao da će do januara 2024. instalirati DC brze punjače u 1.920 prodajnih mesta kompanije.

Jedinica za punjenje EV kompanije Hertz i naftnog giganta BP planiraju da instaliraju hiljade punjača u glavnim gradovima SAD za upotrebu od strane Hertz-ovih kupaca i javnosti.

Među najavama od srede, Odeljenja za energetiku i transport su takođe otkrila nove standarde naplate koji „obezbeđuju da svako može da koristi mrežu – bez obzira koji automobil vozite ili u kom stanju punite“. Među zahtevima je sledeće:

  • Svi novi punjači napravljeni federalnim sredstvima moraju podržavati standard utikača za kombinovani sistem punjenja (CCS). CCS standard koristi većina proizvođača automobila osim Tesle
  • Nove lokacije za punjenje izgrađene federalnim sredstvima će morati da imaju minimalan broj DC brzih punjača
  • Punjači koji se finansiraju iz federalnog budžeta moraju biti u funkciji najmanje 97% vremena kada su instalirani
  • Od momenta kada je na snazi, svi punjači koji se finansiraju iz saveza moraju biti sastavljeni u SAD, a njihova čelična kućišta moraju biti napravljena u Sjedinjenim Državama takođe
  • Novi punjači napravljeni od saveznih sredstava moraju biti kompatibilni sa novim tehnologijama prilagođenim korisnicima kao što je „Plug and Charge“, koja – kao što ime kaže – automatizuje proces plaćanja punjenja

Postoje i nova pravila koja pomažu da se osigura da vozači ne moraju da koriste više aplikacija za pronalaženje i korišćenje punjača, tako što će podatke o lokacijama punjača, cenama i dostupnosti učiniti javnim i dostupnim putem aplikacija za mapiranje.

Ali u jednom propustu koji će pokrenuti pitanja nepokolebljivih ekologa, novi punjači za električna vozila koji se finansiraju iz federalnog budžeta neće nužno biti napajani čistim izvorima energije.

Zvaničnici su rekli da će „zavisiti od kompanije“ da li se punjači za električna vozila koji se finansiraju iz federalnog budžeta napajaju obnovljivim izvorima ili „čistom električnom energijom“, ili jednostavno povezani na postojeću električnu mrežu.

Prema procenama neprofitnog Međunarodnog saveta za čist transport, saobraćaj je odgovoran za 25% emisija ugljenika pri ljudskim aktivnostima na globalnom nivou. Veliki deo tog zagađenja dolazi od emisija iz izduvnih cevi, ali punjenje električnom energijom iz čistih ili obnovljivih izvora povećava klimatske prednosti prelaska na električno vozilo.

Prema istraživanju uticaja na životnu sredinu koju je sproveo Project Drawdown, u poređenju sa vozilima na benzin, emisije padaju za 50% kada se snaga električnog vozila crpi iz konvencionalne mreže. Kada se napaja solarnom energijom, emisija ugljen-dioksida iz električnog vozila pada za 95% u odnosu na uporedivo vozilo sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem koje sagoreva benzin.

Zvaničnici su, međutim, sugerisali da će sve to dugoročno uspeti. Tokom brifinga, sekretarka za energetiku Jennifer Granholm je naglasila da je predsednikov cilj da dođe do „potpuno čiste električne mreže“ do 2035. godine.

 

Izvor: Cnbc.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0