Tesla povlači skoro 363.000 vozila sa ‘Full Self-Driving’ opremom

Tesla povlači skoro 363.000 vozila sa ‘Full Self-Driving’ opremom

Evo kako da zaradite novac bez fiksnog radnog vremena. Ovo su najbolji dodatni poslovi u Americi.
Najopasnije države Amerike – Da li je vaša država jedna od njih?
Kako da postanete notar na Floridi? Sve što treba da znate na putu do licence

Tesla povlači 363.000 američkih vozila sa svojim takozvanim softverom za pomoć vozaču „Full Self Driving” zbog bezbednosnih rizika, što je još jedan udarac funkciji koja je glavna za ovog proizvođača automobila.

„Full Self Driving“, kako trenutno stoji, upravlja lokalnim putevima sa upravljanjem, kočenjem i ubrzanjem, ali zahteva čoveka koji je spreman da preuzme kontrolu u svakom trenutku, jer sistem pravi greške u proceni.

„FSD Beta sistem može dozvoliti vozilu da se ponaša nesigurno oko raskrsnica, kao što je putovanje pravo kroz raskrsnicu dok je u traci samo za skretanje, ulazak u raskrsnicu kontrolisanu znakom za zaustavljanje bez potpunog zaustavljanja ili ulazak u raskrsnicu tokom stabilan žuti saobraćajni signal bez odgovarajućeg opreza“, navodi se u obaveštenju o opozivu, objavljenom na veb stranici Nacionalne uprave za bezbednost saobraćaja na autoputevima.

Tesla će pokušati da popravi funkciju FSD, koja košta 15.000 dolara, putem bežičnog ažuriranja softvera, dodaje se u obaveštenju. Iako izvršni direktor Tesle Elon Musk još nije prokomentarisao prirodu ili obim problema, tvitovao je da je „reč „povlačenje“ za bežično ažuriranje softvera anahrona i potpuno pogrešna!“

U obaveštenju se navodi da su problemi prisutni kod svih automobila sa aktuelnom verzijom softvera FSD, koji je dostupan na sva četiri Tesla modela, Model S, Model Ks, Model 3 i Model I.

Takođe se navodi da je Tesla identifikovao 18 incidenata primljenih između 8. maja 2019. i 12. septembra 2022. koji mogu biti povezani sa gore opisanim uslovima. Rečeno je da Tesla ne zna za bilo kakve povrede ili smrt uzrokovane tim incidentima. Sama NHTSA je identifikovala najmanje 273 sudara koji su uključivali jedan od Teslinih sistema za pomoć vozaču.

FSD se smatra ključnim za osnovni poslovni plan kompanije, s obzirom na premije koje vozači plaćaju za karakteristike, i njegova sposobnost da privuče kupce da odaberu Tesla automobile na prvom mestu.

Tesla i Musk su više puta tvrdili da je FSD, čak i u svom trenutnom “beta” obliku, sigurniji od automobila koje voze isključivo ljudi. On je prošlog meseca rekao investitorima da je Tesla prikupio podatke od oko 100 miliona milja vozača koji koriste FSD van autoputeva.

WSVN

COMMENTS

WORDPRESS: 0