Tik Tok tuži Montanu da poništi državnu zabranu aplikacije

Tik Tok tuži Montanu da poništi državnu zabranu aplikacije

Stimulusni ček od $600, pomoć za nezaposlene. Evo šta sve donosi novi paket pomoći
Santa’s Enchanted Forest se vraća– ovog puta u Hialeahiji!
Novi zakon na Floridi: Leva traka je isključivo za preticanje, inače ćete platiti kaznu

TikTok je podneo saveznu tužbu protiv Montane kao odgovor na nedavno usvojeni državni zakon kojim bi se zabranila popularna video usluga u državi.

Tužba je podneta u ponedeljak Okružnom sudu Sjedinjenih Država za Distrikt Montana, a ima za cilj da “spreči državu Montanu da nezakonito zabrani TikTok“, napisali su advokati matične kompanije aplikacije, ByteDance.

Advokati su istakli da zabrana Montane ograničava slobodu govora kršeći Prvi amandman Ustava SAD i krši više drugih aspekata Ustava, nadmašujući savezne zakone.

Prošle nedelje, Montana je postala prva američka država koja je zabranila TikTok, navodeći mogućnost da kineska vlada koristi aplikaciju za prikupljanje obaveštajnih podataka. Kada zabrana stupi na snagu 1. januara 2024. godine, Apple-ove i Google-ove prodavnice aplikacija neće moći zakonski da ponude TikTok korisnicima u Montani, mada nije jasno kako će te kompanije primeniti zabranu.

Guverner Montane Greg Gianforte opisao je zabranu kao “važnu meru” koja ima za cilj da unapredi “naš zajednički prioritet zaštite stanovnika Montane od nadzora Komunističke partije Kine”.

TikTok osporava navode Montane da je kineska vlada mogla pristupiti podacima o korisnicima TikToka i da TikTok izlaže maloletnike štetnom online sadržaju, navodi se u tužbi.

Međutim, država ne navodi ništa što bi podržalo ove navode, a gole spekulacije države ignorišu stvarnost da tužilac nije podelio, niti želi da deli, korisničke podatke SAD sa kineskom vladom, i preduzela je značajne mere da zaštiti privatnost i bezbednost korisnika TikToka, uključujući podrazumevano skladištenje svih korisničkih podataka iz SAD u Sjedinjenim Državama i postavljanje zaštitnih mera za zaštitu podataka korisnika u SAD“, dodali su advokati.

TikTok je bio na udaru kritika američkih zakonodavaca zbog navodnih veza sa kineskom vladom. Izvršni direktor TikTok-a, Shou Zi Chew, suočio se sa teškim pitanjima političara u martu i pokušao ublažiti njihovu zabrinutost ističući saradnju kompanije sa američkim tehnološkim gigantom Oracle, kako bi se razvila infrastruktura u Teksasu namenjena čuvanju i obradi podataka ljudi u državi.

Uz tužbu, TikTok se nada da će sud smatrati zabranu Montane “neustavnom i predviđenom saveznim zakonom“.

 

 

Izvor: Cnbc.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0