Toksične hemikalije pronađene u vodi za piće u Majamiju!

Toksične hemikalije pronađene u vodi za piće u Majamiju!

Rakija Grill – Autentična balkanska kuhinja od sada u srcu Majamija!
Air Show u Fort Lauderdale-u ovog vikenda
Šest stvari koje niste znali o Beloj kući

Potencijalno toksične hemikalije nalaze se u zalihama pitke vode u nekoliko glavnih gradskih oblasti u Sjedinjenim državama, uključujući Majami, Nju Orleans i Vašington, kaže se u novom izveštaju Radne grupe za zaštitu životne sredine (EVG).

Nalazi koje je ove nedelje objavila grupa za zaštitu životne sredine nagoveštavaju da se PFAS, hemikalije koje su izuzetno otporne kako u prirodi tako i u ljudskom organizmu, nalaze u zalihama vode širom Amerike.

Grupa je testirala pitku vodu na 44 lokacije u 31 državi i Vašingtonu na hemikalije PFAS.

Od testiranih područja, samo u Meridianu, Misisipi, nisu pronađeni tragovi ovih toksičnih hemikalija.

Brunswick County u Severnoj Karolini and Quad Cities u Ajovi imali su najviše izmerene nivoa ovih hemikalija, čak do 100 puta veće od preporučene granice EVG-a.

PFAS je skraćenica za perfloroalkije i polifuoroalkilne supstance koje uključuju hemikalije poznate kao PFOS, PFOA i GenKs. Izveštaj ih navodi kao „večne hemikalije“, jer se ne razgrađuju jednom kada budu u okruženju.

Proizvode se od četrdesetih godina prošlog veka i do sada su pronađeni u bojama, sredstvima za čišćenje i ambalaži za hranu.

Sve veći broj istraživanja o uticaja PFAS-a na zdravlje ljudi povezuje ove hemikalije sa reproduktivnim i razvojnim oštećenjima kao i oštećenjima jetre i bubrega i rakom, prema Agenciji za zaštitu životne sredine.

Tokom 2018. godine, Agency for Toxic Substances and Disease Registry, a division of the US Department of Health and Human Services, naznačila je da bi „minimalni nivoi rizika“ za oralno izlaganje PFOS-u i PFOA-i trebali biti sedam do 10 puta niži od onoga što EPA- (Environmental Protection Agency.) trenutno sugeriše.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0