Tramp suspendovao vizne programe i lutriju za zelenu kartu do kraja godine

Tramp suspendovao vizne programe i lutriju za zelenu kartu do kraja godine

Dolazite u Ameriku? Ovo su Vaša prava i najčešća pitanja koje možete očekivati na ulasku u zemlju
Top 15 državnih poslova u Americi sa najboljim beneficijama
Vreme obrade imigracionih aplikacija najsporije od nastanka USCIS-a. Evo glavnog razloga

Kao što je Miami Glasnik pisao pre nekoliko dana administracija predsednika Donalda Trampa u ponedeljak je saopštila da će suspendovati određene vize koje strancima omogućavaju privremeno preseljenje u SAD radi posla.

Najavljuje se da će ova ograničenja olakšati ekonomske posledice koronavirusa i poboljšati izglede Amerikanaca koji traže zaposlenje tokom pandemije.

Nekoliko viznih programa za radnika biće zaustavljeno od srede, proglasom potpisanom od strane predsednika Trampa. Ova uredba je samo jedna u nizu mera kojom će dodatno ograničiti legalna imigracija i to je nešto na čemu je administracija radila tokom i pre pandemije.

Naredba koju je potpisao predsednik Tramp trajaće do kraja godine i suspendovaće sledeće vize:

  • H-1B vize za one u specijalizovanim oblastima poput tehnološkog sektora
  • Većinu H-2B viza za sezonske radnike koji nisu u sektoru poljoprivrede.

Ostali programi koji će biti suspendovani su:  J-1 vize za au pair i druge radnike na kratkom roku; vize za supružnike vlasnika H-1B i H-2B; i L vize za kompanije koje šalju svoje zaposlene u SAD.

Profesori i učenici sa J-1 programa neće biti pogođeni ovim  viznim ograničenjima, kao ni vlasnici viza H-2B koji žele da rade u prehrambenoj industriji.

Proglas neće uticati na podnosioce zahteva koji su već u SAD ili na one u inostranstvu kojima je izdata viza.

Pauzirana lutrija za dobijanje zelene karte

Predsednik Trump je takođe u ponedeljak najavio produženje drugog niza viznih ograničenja, koje je izdao u aprilu, takođe kao odgovor na ekonomski pad koji je izazvala pandemija. Uporedo sa pauziranjem lutrije za zelenu kartu , aprilska proklamacija obustavila je određene vize za strance koji žele trajno da se presele u SAD putem peticija članova porodice ili potencijalnih poslodavaca.

Bela kuća procenjuje da će ova dva vizna ograničenja do kraja godine osloboditi više od pola miliona radnih mesta za Amerikance.

COMMENTS

WORDPRESS: 0